Comparatie intre solutiile de izolare termica a casei
Menu
izolatii termice pentru case

Comparatie intre solutiile de izolare termica a casei

Articolul este structurat in doua parti, materiale clasice&inovatoare si materiale ecologice. Prima parte se afla in aceasta pagina, a doua se poate citi urmand linkul de mai jos sau de la sfarsitul acestei parti.

Deasemenea te invit sa citesti si o analiza a programului Casa Verde Plus.​

Pentru a face o comparatie intre materiale de izolare, trebuie sa stim care sunt parametrii utilizati pentru masurarea si compararea calitatii solutiilor de izolare termica.

Parametrii de masurare a solutiilor de izolare termica utilizati sunt: conductivitatea termica (k or λ) si rezistenta termica(valoarea-R).

Cand evaluam o solutie de izolare termica, toate elementele solutiei trebuie luate in calcul. De exemplu, pentru un perete cu suprafata interna+bloc ceramic+vata minerala+spatiu cu aer+suprafata exterioara, valoare R pentru fiecare componenta trebuie considerata.

Materiale de constructie termoizolatoare

Deja stii ca polistirenul expandat sau extrudat, este folosit la izolarea cladirilor, dar este cel mai bun material izolator?

Este intrebarea la care m-am gandit, cand am luat in calcul izolarea termica a casei de la tara.

Mi-am inceput cautarile materialelor termoizolante, pe site-urile internationale, gandindu-ma ca voi gasi materiale informative de calitate si am gasit o pledoarie de informatii de calitate si materiale de constructie si izolare inovatoare.

Daca nu ai o casa deja construita/cumparata, am descoperit cateva materiale de constructie cu proprietati izolatoare cu care eu mi-as construi o casa.

Francezii de la Thermibloc, au creat un bloc din aschii de lemn mineralizate in proportie de 80%, in care incorporeaza diferite tipuri de materiale termoizolatoare, de la polistiren expandat si grafitat la vata minerala bazaltica.

thermibloc-blocuri-constructie-cu-termoizolatie

Blocurile de constructie Termibloc au o latime maxima de 38cm , inaltime de 25cm si o lungime de 100cm, cu patru blocuri construiesti 1 metru patrat, cu siguranta marimea lor mareste viteza de constructie cu cateva zeci de procente.

Fiecare bloc este format din 2 parti, ambele cu o structura din celule.

Primele cavitati, sunt locate la exteriorul blocului Thermibloc, in care se introduc materialele termoizolatoare :vata minerala, polistiren expandat simplu si polistiren expandat si grafitat.

In Cavitatile interioare se introduc cablurile retelelor de electricitate, tevile de apa etc., peste care se toarna un perete de beton.

Performanta peretelui din blocurilor Thermibloc este superioara celei unui perete conventional si depinde de materialul izolator care se foloseste pentru a umple cavitatile exterioare.

inertia termica a blocurilor thermibloc

Inertia termica a peretului

Performanta termica maxima a thermiblocurilor cu polistiren grafitat este de 0,16 (conductibilitatea) si rezistenta termica 2,375 pentru blocurile N38/19(cu o grosime de 38 cm).

Un alt tip de perete cu rezistenta termica foarte buna, cu care poti sa construiesti o casa pasiva este peretele Energiehome.

energiehome tipuri de pereti termoizolatori

Pentru constructie folosesc 2 tipuri de pereti din aceleasi materiale termoizolante(polistiren expandat si grafitat si Rockwool-vata minerala), dar cu diferite grosimi, plus o folie de vapori, 2 parti din fibre de gips(nu am gasit mai multe informatii despre acest material), toate ansamblate pe un cadru de lemn.

Peretele numit pasiv, are un coefient de transfer al caldurii de 0,1, care satisface cerintele unei case pasive, sau perete premium cu un coeficient de 0,14.

Firmele care construiesc case cu acest tip de pereti fac parte dintr-o retea europeana, iar cea mai apropiata de noi este in Ungaria(avantaj pentru cei care vor sa-si construiasca o casa in vestul tarii).

Materialele de constructie Thermibloc si peretele pasiv sunt excelente pentru construirea unei case confortabile si cu un consum mic de energie, inconvenientul este ca aceste materiale se gasesc la distante mari, de locatia in care ne-am construi noi casele.

Poate te intrebi cum m-am intrebat si eu, dar pe meleagurile noastre ce materiale termoizolante se gasesc, pentru construirea unei case?

Blocuri ceramice

Avem blocurile ceramice Porotherm, cu locas de mortar de la Wienerberger, cu o latime de 38cm si un o conductivitate termica foarte buna de 0,14.

caramida ceramica Porotherm

Caramida Porotherm trebuie udata, pentru a obtine o anumita umiditate la punerea in opera, daca trebuie udate fiecare caramida in parte, creste timpul de lucru si costul de construire.

Daca doresti o izolare termica mai buna, va trebuie sa adaugi izolare suplimentara la interior sau exterior.

Dupa spusele celor de la Wienerberger caramida Porotherm 38sth, ofera cea mai buna conductivitate termica, comparativ cu blocurile ceramice disponibile pe piata romaneasca.

Winerberger produce si blocuri ceramice de 45cm, denumite Porotherm 45 S P+E (S=seismic P=patentat E=economic), dar nu pentru piata romaneasca; poate le produc in fabrica din Ungaria, ar fi bine de stiut.

Mai exista si alte tipuri de caramizi ceramice, de exemplu de la Brikston, sau Cemacom (caramizile Evoceramic).

Astazi 28/06/2016, un cititorul al blogului m-a contactat prin aplicatia de chat​, dorea un sfat in privinta caramizilor Evoceramic cu o grosime de 44cm si un coeficient termic declarat de 0.139, i-am spus parearea mea si am inceput sa citesc materialele de pe site-ul Cemacom, unde am descoperit un informatie surprinzatoare...as putea sa-i spun.

Am aflat, ca acest tip de caramizi Evoceramic sunt caramizi inteligente!

Intr-unul dintre pliante suntem indemnati sa construim inteligent cu caramizile inteligente Evoceramic, deci cine este inteligent? Eu sau caramizile? Intrebarea este retorica, evident caramizile sunt mai inteligente.

De acum nu voi mai putea sa spun: "Esti prost ca o caramida!",sunt nevoit sa adaptez, voi spune "Esti inteligent ca o caramida!"​...

Am verificat de doua ori, poate au incorporat nano-senzori, dar nu am gasit informatii despre existenta lor, deci, cum sunt astea inteligente, poate ma lamureste cineva in comentarii.​

Un alt bloc ceramic cu calitati termice excelente este Klimabloc iBloc 50, numarul 50 este dat de marimea lui, 50 de cm! Wow, un perete de 50cm latime, oare nu e prea mult? Cu siguranta nu, in combinatie cu o tencuiala de 4 cm din canepa sau fibre minerale, valoarea conductivitatii termice scade la 0,13w/m2k.

Caramizi ceramice Klimabloc ibloc 50

Am putea spune ca aerul conditionat este inclus in blocurile ceramice iBloc 50, am avea veri racoroase in casa:)

Livreaza in Germania, Italia, Polonia, Cehia si Austria, dar au si o fabrica in Serbia care acopera si piata din Bulgaria.

Le-am putea comanda cu livrare in Ruse si cu un camion transportate rapid in Bucuresti.

Deasemenea fabrica din Serbia creeaza si pereti din aceste blocuri ceramice, cu care se poate ridica o casa intr-o zi.

Blocurile ceramice Klimabloc se lipesc intre ele printr-un adeziv inovativ(sau mortar la alegere), care permite o viteza de lucru cu 50% mai mare si o temperatura minima procesare de -5C, utilizand acest adeziv special umiditatea din pereti este evitata.

Adezivul rezista la temperaturi intre -40C si +100C.

Blocuri de BCA

Dar daca comparam blocurile ceramice cu BCA-ul de la Celco?

BCA-ul de la Celco cu o densitate de 400kg/m cub, are o conductivitate termica de doar 0.10± 0,01, mai buna decat indicele de conductivitate termica al caramizilor Porotherm.

Orice s-ar spune despre BCA, ca este materialul de constructie al saracului, cred ca este o optiune viabila pentru constructia unei case, cu un consum mic de energie.

Materiale de izolare pentru pereti exteriori

Spuma de resina Webertherm Ultra 22(un derivata al bachelitei) este utilizata pentru proprietatile ei termoizolatoare, cu performante mai bune decat ale polisitirenului expandat fara grafit.

panou din spuma de rasina

Spuma de rasina de la Weber, are o conductibilitate termica de 0,022w/mk.

Are rezistenta buna la foc si este un material certificat energetic.

Un alt tip de material izolator creat dintr-un derivat de bachelita se numeste Phenoterm, are o conductivitate termica de 0,017-0,018 w/mk si o plaja de temperatura pentru utilizare intre -196 si 130/250(pentru o perioada scurta).

termoizolatie Phenoterm

Deasemenea si BASF produce un material termoizolator asemanator numit Basotect.

Materialul utilizat cel mai frecvent in Romania este polistirenul expandat, probabil pentru ca este mai ieftin.

polistiren expandat

Dar oare ieftin inseamna si bun?

Din informatiile pe care le-am adunat din diferite surse de pe internet se pare ca nu are o rezistenta termica prea buna la temperaturi mici, izoleaza bine doar la temperaturi mai ridicate si se pare ca emana un fel de ioni negativi (dupa spusele unui constructor, care a citi un studiu al INCERC Cluj; am cautat studiul in arhiva INCERC, dar nu l-am gasit).

Iar sistemul de prindere a placilor nu este dintre cele mai simple.

O firma din UK a creat un sistem de prindere si un design special pentru placile de polistiren expandat, sistemul unic de prindere R-etro micsorea puntile termice, scade timpul de executie pentru profesionisti sau constructori amatori, sistemul integrat de fixare este superior sistemului cu adeziv si creeeaza o suprafata nivelata.

termosistem cu polistiren expandat

Odata cu avansul tehnologic s-a trecut la crearea de placi de polistiren cu adaos de grafit(o forma naturala de carbon), astfel s-au obtinut placi cu un coeficient termic mai bun(cu aproximativ 20%, dar se pare ca este discutabil procentul), comparCativ cu placile de polistiren expandat simple.

Pe piata se gasesc placi de polistiren expandat cu adaos de praf de grafit de la Austrothem , Caparol, Romatermit, Hirsch, Amvic(probabil lista producatorilor nu este completa).

Un alt tip de placi termoizolatoare din polistiren, sunt placile de polistiren expandat cu adaos de poliuretan care au un coeficient termic de 0,024/0,025 (W/mK) în funcție de grosime, comparativ cu placile de polistiren expandat si grafitat care are un coeficient de 0,032 W/mK, placile cu miez de poliuretan au un coeficient mai bun.

placa din polistiren cu miez din poliuretan

Dar ar fi o alternativa financiara mai buna, la placile izolatoare de polistiren expandat si grafitat? Am cautat pretul pentru placile de polistiren cu miez de poliuretan, dar nu am gasit unu', voi contacta producatorul, pentru a obtine o lista de distribuitori si preturi.

Alt material uzual (probabil nu la fel de uzual ca si polistirenul expandat), utilizat in izolarea termica a peretilor exteriori, a mansardei si acoperisului este vata minerala bazaltica.

O investitie buna ar fi vata minerala bazaltica de la Rockwool si anume sistemul de fatada Frontrock MAX E Dual Density cu un conductivitate termica declarata de 0,036W/mk si o resistenta termica de 3,30 la o grosime de 120mm, cu amortizare in 2 ani(informatii gasite pe siteul Rockwool Romania).

Oare cum au calculat amortizarea in doi ani? Personal nu am gasit informatii despre un material izolator cu o grosime de 120mm, care sa se amortizeze in 2 ani, si am citit zeci de materiale.

rockwool dual density vata mineral bazaltica

Termoizolatia cu vata bazaltica functioneaza atat pe timpul anotimpului rece cat si pe timpul verii, comparativ cu panourile de polistiren expandat care au o rezistenta termica mai scazuta in anotimpul rece(asa declara producatorul, cei de la YTONG se pare ca nu sunt de acord cu o astfel de declaratie)

Am facut o cercetare extinsa pentru a gasi cat mai multe materiale de termoizolare, am cautat produse si pe piata internationala(unele fiind foarte tentante pentru import, cel putin pentru casa proprie), dar oare cat de mare este interesul romanilor pentru urmatoarele materiale de izolare:

 • Polistiren Expandat
 • Polistiren expandat si grafitat
 • Vata bazaltica
 • Spuma poliuretanica
 • Polistiren extrudat

Nivelul de interes pentru cateva materiale termoizolante

Sunt uimit!, vata minerala bazaltica este mai cautata comparativ cu polistirenul expandat..., am introdus si alte materiale in unealta de analiza a interesului, precum multiporul, izolatia cu celuloza sau placile poliizocianurat, dar interesul pentru aceste materiale este foarte mic in comparatie cu polistirenul extrudat sau vata bazaltica.

Pentru izolatia termica exterioara, se pot utiliza si placile minerale izolatoare Multipor de la YTONG, cu o durata de viata de 50 de ani si o conductivitate termica de 0,045, la o grosime de 125mm valoare rezistentei termice este 2,78, cat al unui perete exterior. Au sistem de prindere facil, care protejeaza structura zidariei.

multipor termoizolare

Tencuile "termoizolante"

Am observat in ultima perioada o creste a promovarii tencuielilor "termoizolatoare" (online si la targuri din domeniul constructiilor sau imobiliare), probabil te intrebi de ce am pus intre ghilimele termoizolatoare, ei bine pentru ca nu pot fi considerate termoizolatoare.

​Nu mentionez aici numele lor, dar am scris despre o astfel de tencuiala in articolul extins pe care-l poti descarca.

​Te invit sa facem impreuna un calcul, sa aflam care este rezistenta termica a unui perete tencuit cu o astfel de mortar "termoizolator".

Sa presupunem ca avem o casa construit din perete de caramida plina cu o grosime de 25cm, coeficientul termic (valoare lambda) este de 0.8, rezistenta termica teoretica ar fi 0,47.

Un perete cu rezistenta termica de 0,47 ofera o izolare termica de nivel foarte slab.

Ne-am decis sa tencuim peretii casei cu un mortar "termoizolant", care are coeficientul termic de 0,056 si vom aplica un strat de 2 cm.

Valoare rezistentei termice a stratului de 2 cm este de ​0,35.

Adunam cele doua valori ale rezistentelor termice 0,47+0.35​ si obtinem valoarea rezistentei termice teoretice de 0,82, valoare care se incadreaza la nivelul de izolare slab.

Stratul de mortar fiind subtire nu va creste rezistenta termica a peretelui astfel incat sa obtinem o izolare termica cel putin de nivel mediu, fara sa avem pretentia "exagerata" de a obtine o izolare de nivel bun...

Un strat de mortar gros de 2 cm este echivalentul aproximativ al 1,5 cm de vata minerala bazaltica. 

Pretul unui mp de tencuila "termoizolanta" este de ~25euro, la acest pret ne-am putea izola casa cu un strat de vata minerala bazaltica cu o grosime intre 14 si 16cm.

Un start de 14 cm de vata bazaltica are rezistenta termica teoretica 3,27, de 10 ori mai mare decat a tencuielii "termoizolante", astfel obtinem un nivel bun de izolare termica.

Vata minerala nu este singurul material pe care l-am putea utiliza, l-am utilizat ca si exemplu.

​Un carcotas ar putea sa argumenteze ca tencuiala ne protejeaza de igrasie, ei bine permite-mi sa am retineri in aceasta privinta, fara o ventilatie buna igrasia va apare pe la colturi, in spatele mobilei sau in spatele aragazului (daca este situat langa peretele exterior).

Fara o ventilatie corespunzatoare umiditatea va duce la aparitia mucegaiului pe peretii mai reci, in orice tip de casa, fara izolatie sau casa pasiva, ventilatia este esentiala.

Totusi acest tip de tencuiala este una mai buna comparativ cu o tencuiala obisnuita.​

Depinde daca doresti o tencuiala mai buna sau o izolare mai buna...​

Mentiuni materiale de termoizolare

Placi termoizolatoare din stuff cu o Conductivitate termică =0.056W /mK

panou din stuf

Stuful este un material natural foarte bun izolator termic, problema lui este ca e inflamabil(clasa E), eu nu l-as utiliza pentru termoizolare.

Stuful nu este singurul material termoizolator organic, exista o multime de alte materiale cu un coeficient termic si proprietati de izolare mai bune.

Iar daca ai de izolat mansarda poate ar trebui sa iei in considerare izolarea cu o folie reflectiva cu straturi multiple de aluminiu care reduce pierderile de caldura datorate radiatiei (prin care se pierde cea mai mare parte de caldura).

Un material de izolare al viitorului(in utilizarea pentru termoizolarea casei), care acum este utilizat pe scara mai larga la izolarea frigiderelor/congelatoarelor, sunt placile termoizolante cu vacum.

Placile de termoizolare cu vacum Optim-R de la Kingspan, au un coeficient de conductivitate termica de doar 0.007, cu o grosime cuprinsa intre 20 si 60mm, sunt solutia ideala pentru locatia care nu permite utilizarea altor materiale de termoizolare.

panouri Optim cu vacuum

Cu siguranta, vor fi o solutie de izolare de luat in considerare, odata cu producerea in masa si de mai multi producatori.

Intrebari cu raspuns de la cititori <<Click deschidere sectiune>>

Concluzie

Avem la dispozitie o multime de materiale de constructie termoizolatoare si solutii de izolare a peretilor exteriori dintre care sa alegem; desi sunt multe tipuri de materiale, am reusit sa le gasim, pe cele care un coeficient de conductivitate termica bun si care isi indeplinesc functia indiferent de anotimp.

Ce materiale de constructie termoizolante sau solutii de izolare termica, dupa construirea casei vei folosi?

Ti-a placut articolul? Daca date rog ofera-l in retelele tale favorite, multumesc!

About the Author

Am fost norocos sa am o inclinatie spre lucrurile tehnice, astfel s-a format o stransa legatura in special cu domeniul izolatiilor termice si in general al constructiilor de case pasive. Dupa dedicarea a catorva luni spre ani (acum) studiului sistemelor care formeaza o casa a urmat acreditarea de catre Institutul de Case Pasive din Germania. Astfel mi-am rotunjit expertiza in domeniul executiei riguroase a constructiilor caselor pasive. Misiunea mea este de a educa si ajuta cat mai multi proprietari sa-si transforme casa in caminul mult dorit.

 • calculator says:

  Buna abordare, asa mai zic si eu articol de calitate

 • Rares says:

  Foarte bun articolul. Multumesc. Am o intrebare: stuful este inflamabil dar daca este acoperit cu vreo 3 cm de tencuiala ce problema mai are? plus ca se poate trata cu solutie ignifuga, nu? Spun asta pentru ca afirmatia “eu nu l-as utiliza pentru termoizolare.” suna ca si cum atatea case care sunt izolate pe pereti sau acoperis cu stuf au facut o greseala enorma.

  • ghidconsum says:

   Salut Rares,

   Am spus ca “eu nu l-as utiliza pentru termoizolare” desi are proprietati de izolare bune, din cauza a doua accidente la o magazie de-a lui tata izolata cu stuf; a luat foc 2 doua ori, din cauza unui scurt circuit, desi erau foarte bine izolate firele(tata e electrician si inca unu care nu face treaba de “mantuiala”). Daca izolezi foarte bine stuful, cred ca vei fi foarte multumit, de calitatile lui de izolare.

   Succes!

 • Octavian says:

  Salutare!

  Ce stiti despre izolarea peretilor exteriori cu pluta?

  • ghidconsum says:

   Salut Octavian,

   Din informatiile pe care le detin, pluta nu este in topul materialelor cu cel mai bun coeficient de energetic.

   • marius says:

    puteti veni cu argumente ca pluta nu este un bun izolator termic ?

    • Bogdan Livinti says:

     Salut Marius,

     Pluta are aproximativ acelasi coeficient termic 0,037 ca al polistirenului expandat, deci este la nivelul polistirenului, dar daca o comparam cu placile din spuma de poliizocianura nu are aceeasi eficienta de termoizolare.

     Multumesc pentru comentariu

 • Cristian says:

  Bun materialul. Ne-ar ajuta pe foarte multi o comparatie tabelara de genul – pentru fiecare solutie de izolare – la aceeasi grosime (de exemplu 10cm, fiind cea mai comuna) care este conductivitatea termica, rezistenta termica, durata de viata, pretul pe mp, pret pe mp a materialelor auxiliare si pret pe mp a manoperei. Evident preturile fiind orientative. Multumesc

  • ghidconsum says:

   Multumesc pentru feedback. Proiectez o aplicatie care sa aiba si informatiile pe care le doresti(vei putea obtine preturile materialelor in timp real, de la depozitele din vecinatatea locatiei tale). E foarte posibil sa-ti scriu pe email, cand vom fi intr-o faza mai avansata, pentru a te ruga sa-mi oferi feedback, daca nu te deranjeaza. Multumesc.

   • Ion says:

    Sunt interesat de aplicatia despre care spui ca o dezvolti.
    Ti-as fi recunoscator daca mi-ai spune cand o lansezi si sub ce forma.

    Ion

    • Bogdan Livinti says:

     Salut Ion,

     Scuza-ma credeam ca ti-am raspuns in urma cu cateva zile, se pare ca comentariul meu nu a fost publicat.
     Acum nu am o data certa, dar in ce priveste modulul pentru alegerea izolatiei termice(daca aceasta functionalitate de intereseaza mai mult), voi publica online un clip al prototipului in max. 2 saptamani.

     Te tin la curent, multumesc pentru interes.

     Bogdan

     • Ion Pana says:

      Multumesc . Foarte interesanta este dpuma polioretanica , Cu siguranta ca rezulta [ in cazul meu] o mansarda usoara si bine izolata , deasemeni sunt interesat sa gasesc pentru acoperis culoarea verde , pentru a ma inscrie in context ] VERDE NATURAL] Cu stima.

     • Bogdan Livinti says:

      Da..spuma poliuretanica este un material interesant, mai ales ca elibereaza izocianati…In ce priveste culoarea trebuie sa respecte normele de arhitectura locale, daca aveti permisiunea lor si vecinilor nu li se apleaca..:)

   • Sferle says:

    Salut, sunt interesat de aplicatie. Te rog sa ma anunti cand o lansezi sau daca exista deja vreau sa stiu cum se numeste. Mersi! Btw, mi-a placut articolul!

   • Valentin says:

    Salut, ai reușit sa faci acea aplicație?

   • MILICA PUCHEANU says:

    STUDIUL DE MARE FOLOS .MULTUMESC .ASTEPT CU INTERES APLICATIA PE CARE O LUCREZI.SUCCES!

   • Catalin says:

    Buna ziua, foarte bun articolul! Ați terminat aplicația?

    • Bogdan Livinti says:

     Te salut, multumesc, raspunsul scurt e nu, spune-mi te rog ce functionalitati te intereseaza in mod special. Multumesc

     • Madalina says:

      Salut,
      Ai renuntat la proiectul cu aplicatia sau deja ruleaza?
      Suntem la faza de proiect si ne-ar ajuta mult o astfel de aplicatie.
      Mersi frumos,
      Madalina

     • Bogdan Livinti says:

      Buna Madalina,

      Nu am renuntat, doar ca am schimbat putin prioritatile, in curand se va observa directia in care doresc sa merg.
      Zimi despre proiectul tau pe email.

      Bogdan

 • emil says:

  Ce zici de spuma poliuretanica care ca si coef si rezistenta este superioara multor materiale de izolatie???

  • ghidconsum says:

   Spuma este un material de izolare foarte bun, dar cred ca eficienta ei depinde de grosimea stratului aplicat comparativ, ma refer la eficienta energetica si economica. La o grosime de 3cm a stratului de spuma poliuretanica echivalentul este de 4,5cm polistiren negrafitat, daca o compari cu polistirenul cu adaos de poliuretan(care are acelasi coeficient termic ca si spuma poliuretanica), diferenta probabil v-a fi facuta de costul materialelor si al manoperei.

 • sergiu says:

  Salut. foarte folositor material, as dori si eu daca e posibil sa stiu cind lansezi aplicatia despre care spuneai. Ar fi foarte bine sa stim care sint pierderile de caldura sau absorbtia vaporilor de apa pe timp rece si pe timp cald la o grosime identica a tuturor materialelor de izolare termica , sau ceva de genul x mm de plistiren = cu x mm de vata minerala bazaltica. Mersi ffffMult. astept un raspuns cu nerabdare (daca e posibil pe mail)

  • ghidconsum says:

   Salut Sergiu,

   Multumesc pentru interes, aplicatia v-a fi accesibila online(la adresa domu.ro) in cateva luni, te tin la curent cand o lansam.

 • Bogdan Livinti says:

  Buna Vali,

  Multumesc pentru apreciere, te inteleg foarte bine, e o problema foarte complexa:|
  Voi face o actualizare la articol in cateva zile.
  Te tin la curent, multumesc pentru urare.
  Succes la construire!

 • Barbu Cristian says:

  Buna ziua,

  Foarte bun articolul pentru materiale izolatoare.

  Am o dilema maaare 🙂

  Vreau sa fac un acoperis la o hala de aprox 500m2 in 2 ape.
  Am tabla cutata de 0.5, insa planurile s-au cam schimbat si am hotarat sa si izolez acoperisul, adica un material izolator sub tabla, hai sa zic un 5cm. Acum cu noile norme de PSI cred ca ar trebui sa fie si ignifug, dar financiar acceptabil!!!
  Ce material imi recomandati?

  Multumesc,

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Cristian,

   Multumesc pentru apreciere:)

   Din pacate nu cunosc normele PSI, dar mi-ai dat o idee pentru un nou articol, voi intreba un expert si voi posta public informatiile.
   Spune-mi te rog la ce suma(pe metru patrat) te referi cand spui “financiar acceptabil”? Voi reveni cu o analiza a rentabilitatii izolarii.

   Toate bune,

   Bogdan

 • eefe says:

  Da… bun articolul dar cu ce ma ajuta daca pe piata nu gasesc asa ceva sau sunt muuult prea scumpe. Ma asteptam la o comparatie a ceea ce exista pe piata – vata, spuma, polistiren si alte chestii la indemana.

  • Bogdan Livinti says:

   Am mentionat polistirenul, panourile cu miez poliuretanic, vata minerala bazaltica si panourile din stuf, in curand (2-3 zile) voi actualiza articolul cu alte materiale de izolare/constructie. Spune-mi te rog, ce alte informatii ai dori sa fie incluse in articol?

 • Adrian says:

  Salut,as avea nevoie de un ajutor,vreau sa izolez casa ,constructie noua perete de 30 cm caramida de Zalau clasa A,izolatia trebuie sa fie de 5 cm ,undeva la 200 mp suprafata si nu stiu ce sa aleg polistiren cs 90 sau o vata bazaltica ai mai ales ce diferenta de pret ar fi …ms

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Adrian,

   Polistirenul expandat ar putea fi si cu 30% mai ieftin, dar in functie de temperatura exterioara vata minerala bazaltica ar putea avea o eficienta mai buna(din informatiile pe care le-am gasit), daca ai posibilitatea utilizeaza unul dintre cele doua materiale cu o grosime minima de 12 cm, investitia initiala v-a fi mai mare, dar in timp va fi rentabila, probabil vei avea o rentabilitate in minim 8 ani, la o rata de creditare de 8%, daca ai cash e mai bine:), oricum pe termen luuung este o investitie buna sa-ti izolezi casa, plus comfortul obtinut din izolare.

   Ne auzim,

   Bogdan

 • Adrian says:

  Ms Bogdan, adevarat profesionist nu ma asteptam la un raspuns asa rapid . Lucrez doar cu banii jos chiar daca in etape ,ideea e ca orice sistem de izolatie folosesc trebuie sa fie de max 5 cm grosime si cel mai bun ,avand si peretii de 30 cm . Vata bazaltica este raspunsul tau,casa este in MM .

 • Todirisca Cristian says:

  Salut!si complimente pentru articol!In calitate de electrician in internul unei firme italiene am avut de lucrat într-un șantier proiectat 100%de nemți, in care isolarea termica a fost efectuata pe interior cu straturi de stuf.fiind instalatori electrici problema pirotehnica a trebuit sa ne o punem noi incat trebuie sa garantam functionalitatea si in acelasi timp siguranza produsului finit.ca solutie am folosit dose de derivare principale rezistente la firul incandescent la 750°c si doze pentru prize si intrerupatoare resistente la 1000°c fir incandescent,toate acestea inconjurate la minim 5cm de zidărie normala care ne-a ajutat si in protecția termica si in stabilitatea mecanica a componentelor instalației.concluzie:daca nemții au ales stuful ca material isolant in apartamente de sute de mii de euri,nu a fost un caz,au luat in considerare si efectele chimice care se pot manifesta pe parcursul vietii într-un astfel de locuință încercând sa foloseasca cât mai multe materiale biologice. …
  P.S. : Pentru a economisi timp cred ca bucataria de vara de la țară o voi isola cu polistiren. …

  • Bogdan Livinti says:

   Salut!

   Multumesc pentru impartasirea experientei tale:)

   Succes la izolare!

 • Cristian Vasile says:

  Buna, daca aveti vreo opinie despre placile Basotect pentru izolare fonica.Bloc nou, materiale proaste, compartimentare vraiste, vecini nesimtiti.
  Merci!

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Cristian,

   Par a fi foarte bune pentru izolare fonica, au si un coeficient termic aproximativ egal cu al polistirenului expandat (0.035) si se monteaza cu un adeziv acustic.

   Te rog sa ne spui cat de bine izoleaza, daca le vei utiliza.

   Succes!

 • laura says:

  Multumesc .

  Vieru Laura. Chisinau.

 • laura says:

  Bravo la toate capitolele

  1.O buna constructie a site-lui.

  2.Informatia bine digerata.

  3.Inainte de accesa informatia pe net, deja percepeam ca izolarea cu vacuum va fi o solutie de viitor.In momentul cind scriu, ma gindesc si la utilizarea altor gaze inerte de umplere. Cu siguranta, ca vor aparea.

  Atita timp cit nu vezi pe viu pacientul, web-consultatia nu prea poate fi completa, dar totusi, poate da solutii.
  Din multumire va ofer sfaturi si consultatii on-line.
  Cind e gata siteul meu va trimit adresa.

  Cu iubire , Doctor Laura Vieru. Chisinau.

 • Radu says:

  Salut. Caut niste informatii comparative pentru materiale de izolatia acumulatoarelor de caldura (puffer).
  Uzual, se foloseste spuma poliuretanica rigida, burete sau mai rar vata (minerala/bazaltica (?)) de 100mm grosime.
  Ar fi buna o comparatie.
  Temperatura acumulatorului este de 70-90grade, el fiind plasat intr-o camera tehnica 18-27grade.

 • Ramona says:

  Ii multumesc lui Bogdan pentru acest articol foarte bine documentat. Dupa ce l-am citit, am luat legatura cu producatorul vatei minerale bazaltice Rockwood, care si-a dat toata silinta sa imi ofere cateva raspunsuri de care aveam nevoie.
  Nu am nicio indoiala ca imi voi izola casa cu vata bazaltica si nu cu polistiren, iar vata bazaltica – dupa ce am citit si studiat destul de mult, o vom lipi cu adezivi, nu cu spuma.
  Felicitari pentru articol!

 • romulus says:

  profesional.multumesc.

 • Dan says:

  Buna ziua! Am si eu o intrebare mai ciudata…
  As dori sa izolez pe interior o camera de aprox. 4 mp cu doi pereti exteriori si doi interiori.
  La exterior am izolatie de polistiren expandat de 10 peste perete de caramida Porotherm, al interior peretii sunt de caramida Porotherm de 30 cm.

  Mi-ar trebui o solutie cat mai usor de montat care sa imi dea cumva o camera cat mai pasiva termic.
  Multumesc!

  • Bogdan Livinti says:

   Buna seara,

   Va rog sa-mi oferiti informatii despre tavan, podea si ferestre, daca sunt izolate, ce rezistenta termica au ferestrele/a, in ce zona este situat imobilul, pentru a obtine o camera cat mai bine izolata ar trebui izolate podeaua si tavanul.

   Ati dori sa inlocuiti EPS-ul de 10cm, sau sa adaugati izolatie la interiorul camerei?

   Bogdan

   • Dan says:

    Buna ziua!
    Tavanul este izolat cu vata minerala in doua straturi +rigips.
    Exista o fereastra de 100×100 din geam termopan 3 straturi
    o usa din MDF 210×80
    podea din gresie
    Imi trebuie izolatie pentru itnerior, nu vreau sa modific nimic la exterior.

    Multumesc!

    • Bogdan Livinti says:

     Buna dimineata,

     In curand va reincepe finantare prin programul “Casa verde”, daca veti utiliza izolatii ecologice(panouri de canepa,lemn,in,pluta) veti fi eligibil pentru finantarea partiala.
     Pentru interior exista solutii de la Kingspan >Kooltherm, de la Ytong este Multipor-ul.

     • Dan says:

      Multumesc pentru raspuns!
      Astept casa verde si o sa ma uit si pe variantele enumerate de d-voastra!

 • Sebastian says:

  Buna ziua, o intrebare mai rar pusa, cu ce/cum pot izola cat mai eficient si la pret de bun simt o casa construita din containere maritime.
  mentionez ca nu am inceput constructia si acum abia studiez informatiile
  PS. masor de 10 ori si tai o data

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Sebastian,

   Probabil poti sa utilizezi materialele care se gasesc pe piata, as exclude EPS-ul si spuma poliuretanica/PIZ.
   Ti-am trimis cateva carti despre cum se poate construi o casa din containere.
   Succes!

   • sebastian says:

    multumesc mult, apreciez promptitudine dumneavoastra
    o zi buna la toata lumea

    • Doru says:

     ce materiale imi propuneti pentru izolarea exterioara a unei case de vacanta la Covasna multumesc anticipat

     • Bogdan Livinti says:

      Dacă merg la un magazin de piese auto și le cer ulei pentru mașină posibil să-mi dea produsul greșit dacă nu le ofer informații despre mașina, în concluzie dă-mi mai multe detalii, iar pe nevăzute /fără poze cel puțin e dificil sa dai sfaturi, cine știe ce probleme există.

 • mircea says:

  Excelenta prezentarea! Bravo Bogdan! Lipseste din prezentare acea vopsea/apa continand micro sfere de
  dimensiuni nano. Aceasta vopsea asigura, in strat de
  2-4 mm acelasi gradient termic ca si polistirenul de 10mm. In plus, este si ignifuga. Daca luam in considerare si o aderenta excelenta pe orice substrat (mai putin PVC,PE,PP) as zice ca asta e viitorul.
  In curand il voi lansa pe piata (made in Romania !)

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Mircea,

   Multumesc pentru apreciere:)
   Daca la o grosime de 2-4mm este echivalentul a 10mm EPS, nu este de ajuns un strat pentru izolarea termica a unui imobil.

   Te rog sa-mi trimiti un mesaj cand o vei avea la vanzare vopseaua.

   Succes!

   • Ovidiu says:

    Din normativul C107/2005 lipseste ipoteza si implicit si parametrul de materiale cu strat reflectorizant si ca atare nu este realist calculul de transfer termic cu parametrul grosime/conductivitate termica de calcul(lamda)W/mK.
    In asemenea conditii vopseaua, gletul cu bile de sticla(existente pe piata)sau izolatia Termo Reflex Pro 11 ( 15, 18) nu pot fi introduse in calcul.
    In asemenea situatie aveti idee cum se poate rezolva calculul coeficientul global de izolare termica la locuinte ?
    Aveti idee cum se determina izolarea termica pentru peretele avioanelor care ajung in zone cu – 50 grade afara si sa asigure 20 grade la interior cu o greutate si o grosime extrem de mica (pe linga sistemul activ cu aer cald)?

    • Bogdan Livinti says:

     Ati gasit informatii in articol despre vopseli, gleturi sau izolatii reflectorizante?

     Aveti idee cum sa cautati informatiile in articol, sau cum sa comunicati punctul de vedere cu argumente reale intr-o anumita privinta, chiar daca nu s-a discutat despre ea?

 • Bianca says:

  Buna ziua!
  Suntem in plina constructie, am folosit caramida Porotherm de 25 cm, la exterior polistiren expandat de 10, EPS 80 si am vrea sa punem si ceva la interior, sub rigips. Oscilam intre polistiren extrudat de 3 sau vata bazaltica.
  Imi puteti da un sfat, va rog?
  Multumesc!

  • Bogdan Livinti says:

   Buna dimineata Bianca,

   Sugestia mea este sa utilizati vata bazaltica.

   Succes!

 • Chiru Maria says:

  Buna, imi poti sune parerea ta pentru izolarea interioara a unui apartament de 55 mp, ultimul etaj, ce ar fi mai bun multipor sau vata minerala.
  Multumesc!

  • Bogdan Livinti says:

   Buna,

   Vata minerala are un coeficient termic mai bun, doriti sa izolati pe interior sau exterior?
   Ar fi bine sa izolati si tavanul/plafonul/acoperis.

   Zi frumoasa!

 • Nardy says:

  Buna ziua,
  O recomandare pentru izolatia exterioara a unei case cu pereti din caramida de 30 cm si tencuita interior/exterior total grosime 35 cm ?
  Multumesc!

 • Lucian Felecan says:

  Felicitari si multumiri pentru idei si calitatea materialelor!
  As fi interesat de constructia unei incinte nu foarte mari, casa de vacanta , de tip rezidential din containere.Am citit in materialele Dvs. ca ar exista ceva carti.
  Ma puteti ajuta cu sugestii?

  CU RESPECT,

  Lucian F.

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Lucian,

   Multumesc pentru apreciere, te contactez pe email.

   Bogdan

 • George says:

  Buna ziua,
  As dori o solutie pentru izolarea termica la interior a unui apartament aflat la etajul 2/2, care are toti peretii exteriori.Este un imobil compus din 3 apartamente: parter, etaj 1,etaj 2 si pod. Imobilul este construit prin 1950.
  Va multumesc mult,

 • Horatiu says:

  Salut,

  La Wienerberger a aparut o caramida Porotherm noua, ceva Termo Plus care are vata minerala bazaltica inclusa.
  Cam unde s-ar situa in raport cu celelalte care le-ati prezentat?

  Multumesc!

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Horatiu,

   Multumesc pentru informatie, am aflat si eu de caramida cu vata bazaltica integrata(in tarile din vest se fabrica si bca care are integrat vata bazaltica), sunt produse care se vand in occident de multi ani, la noi se introduc mult mai tarziu in piata, probabil din considerente financiare ale producatorului.

   Poate vor creea si caramizi cu perlit integrat, am postat un articol ieri despre perlit, te invit sa-l citesti.

   Salutare,

   Bogdan

 • Ionut says:

  Buna ziua,
  Apreciez articolul dv si multumim pentru efortul depus in a ipartasi cunostintele tale, cu tara.
  Te-as ruga daca-mi poti oferi sfatul tau in a izola o casa din paianta. Tencuiala e cam daramata pe alocuri si as dori sa stiu cum se poate face izolarea, deoarece nu prea vad cu se poate lipi polistirenul. Trebuie o tencuiala noua initial?

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Ionut,

   Scuza-mi raspunsul intarziat, am fost plecat putin.
   Asa cum te-ai gandit si tu, ar trebui o tencuiala noua.

   Toate bune,

   Bogdan

 • vlad christian says:

  Foarte bun site, bravo ca exista. Si atitudinea lui Bogdan mi se pare iesita din comun pentru Romania, felicitari !
  Ma preocupa de mult subiectul unei case “pasive” in regiune submontana, as vrea sa cobor W/M2K cit mai mult pastrind totusi un nivel de efort financiar si fizic inca acceptabil. Caut sa cumpar un teren in zona Sohodol-Brasov. Vad ca apar optiuni noi de materiale cum e Porotherm 36.5 cu vata bazaltica prin gauri, dar e prea scump, pina am eu teren si autorizatii sper sa apara si altele 🙂
  Azi daca m-as apuca de treaba as folosi de la interior la exterior rigips/placi decorative plus folie reflectanta plus Cemacon 44 TH LM (aia inteligenta :)), cu 0,139 W/mK plus Thermotop de 80 mm. Doar ca Thermotop are clasa E la incendiu, insa ma scoate in 0.15 w/M2K cu costuri de 220 ron/mp zidarie tot inclus.
  Studiez cu interes tratarea in regie proprie pentru lana de oaie spalata. E la 3 lei/kg, e nevoie de 20 kg/m2, exista un tratament zic ei non-toxic la cantitatea mica chiar si pentru standard woolmark de confectii, EULAN SPA vreo 70 euro 0.5 litri suficient pentru spalat 1 tona lana (500 mp perete). Mai exista altul pe baza de titan Thorlan IW asta chiar cica e non-toxic, folosit extensiv in Irlanda unde au o manie cu casele pasive. Plus optional lapte de latex. Dar per total e mult de munca si iesi la 80 lei/mp, e mai comod cu poliizocianurat …
  Rog precizeaza pentru cititori mai mare si mai vizibil: Daca ai o casa cu adevarat bine izolata atunci vaporii de apa nu pot scapa, condens si mucegai e garantat pe termen lung, deci e OBLIGATORIU sa ai un sistem electric activ de improspatare a aerului optional cu recuperare de caldura. Asta trebuie sa mearga permanent cit ai activitate sau plante in casa, si din timp in timp programat, cind esti plecat in vacante.
  Maxim de succes in continuare, si sa ne ajute zeii de oameni cu atitudinea ta, Bogdan (cel putin la prima vedere 🙂 )

  • Bogdan Livinti says:

   Multumesc Vlad pentru apreciere si te invit sa ne oferi cat mai multe informatii. Am facut niste calcule simple in ce priveste Porothermul TermoPlus 36,5cm, la o prima evaluare nu se merita utilizarea lor d.p.d.v. economic si termic, mi-au iesit niste diferente foarte mari, voi face un calcul mai precis, cred ca ar fi potrivit pentru un articol de blog, cu siguranta apar optiuni noi, in Ungaria se vinde Porotherm de 44cm cu insertii de vata bazaltica de ex., ar putea fi introdus intr-un viitor apropiat si pe piata noastra.

   Deci si tu ai folosi din aia inteligenta:)), tu le-ai folosi la casa, eu mi-as cumpara vreo 20 cel putin sa le pun sa scrie pe blog, eu doar sa le ofer subiectele:))

   Cred ca ar trebui sa le spui alora de la nus ce agentie creata cu fonduri europene care promoveaza utilizarea lanei ca si material de izolare, pe care sa-l utilizeze persoanele din mediul rural(pentru ca au mai putine venituri), dupa calculele tale aceasta optiune ar fi una chiar scumpa, deci alti bani irositi intr-o promovare lipsita de o cercetare prealabila…

   In ce priveste ventilatia scrie un proiectante de case pasive un articol, il postam in curand pe blog.

   Multumesc

 • Liliana says:

  Buna ziua. Am cumpărat o casa la 34 km de Sibiu in podișul Hartibaciului. Pereți din cărămida de 60 cm , construită in 1965, acoperiș țigla tradiționala. M-a gândesc la izolare cu cânepa . Câteva sfaturi? Mulțumesc anticipat. Cu stima

  • Bogdan Livinti says:

   Buna ziua,

   Depinde cat de bine doriti sa o izolati, e ok daca doriti sa utilizati panouri de canepa.
   Ce parti ale casei doriti sa izolati?

   Ati putea beneficia de fonduri nerambursabile prin programul Casa Verde Plus.

   Toate bune,

   Bogdan

 • policiuc delia says:

  buna…daca doresc sa izolez fonic peretii laterali ai unei case triplex? eu locuiesc in cea din mijloc ? ms

 • Adrian says:

  Bună ziua, cu tot respectul pentru studiile și cercetările făcute de dvs în domeniul izolațiilor, v-aș ruga să mă ajutați dacă se poate cu o informație: (locuiesc in Spania de app 10 ani și vreau să îmi izolez casa din România-construcție nouă din cărămidă plină arsă-)Casa va fi folosită doar pe timpul verii. Voi monta aer condiționat și termopane cu jaluzele izolante, iar acoperișul din tablă Lindab. Nu vreau să cheltuiesc mult ținând cont ca vom locui doar 2-3 luni pe an. Întrebarea mea este : ce izolație pot folosi(și preț mp. aprox.dacă se poate) pentru a menține temperatura scăzută in casa dar și ptr a mă feri de mucegai, deoarece umiditatea este o problemă la noi.Vă salut cu stimă

  • Bogdan Livinti says:

   Buna ziua Adrian,

   Multumesc pentru apreciere.

   In ce zona se afla casa, ce grosime au peretii, cat de bine doresti sa o izolezi si daca doresti sa izolezi si podul?
   Daca ai o problema cu mucegaiul ar trebui sa o ventilezi mai mult, daca ai mobila pozitionata in colturile peretilor acolo unde apare mucegaiul ar trebui mutata sau indepartata mai mult de perete.

   Aparatul de aer conditionat va raci toata casa sau doar una-doua camere?

   Ca material izolator iti recomand vata bazaltica, nu conteaza de la ce firma(la cele cunoscute ma refer), coeficientul termic este acelasi, densitatea minima sa fie de 80.

   Toate bune,

   Bogdan

 • Raul I. says:

  Buna ziua,

  Intr-adevar doar cuvinte de apreciere pt articol si sfaturile date, multumim 🙂

  As vrea sa izolez (exterior si tavan) o casa veche (1950) care are peretii de 35 cm grosime, din Vaiuga (caramizi pamant si paie) ca majoritate de straturi, combinate cu caramida arsa. Va rog sa-mi recomandati un material de izolare bun si accesibil ca pret, pt a avea o pierdere cat mai mica a caldurii, o izolare buna. Deasemenea va rog sa-mi spunti care ar fi grosimea cu care ar trebui sa izolez tavanul in cazul in care as folosi stuf, si cam care ar fi metoda de izolare. Va multumesc.

  • Bogdan Livinti says:

   Buna ziua Raul,

   Multumesc pentru apreciere.

   Ce inseamna material de izolare accesibil ca pret, imi poti oferi o plaja de preturi?

   Iti recomand vata minerala bazaltica cu o grosime de peste 15 cm, in cazul tavanului ai putea utiliza celuloza, daca doresti sa utilizezi stuful ar trebui ignifugat, sunt firme care vand panouri de stuff(verifica ca sunt ignifugate) pe care le-ai putea utiliza, iar spatiile cu forme neregulate ar putea fi umplute cu celuloza sau vata minerala.

   Succes!

   Bogdan

   • Tudor says:

    Salutare Adrian.Asi dori sa izolez casa cu placi multipor de la Ytong suprafata aprox. 400 m. patrati. Cam cat ma costa toata treaba?
    Se justifica investitia?
    Multumesc anticipat.

    • Bogdan Livinti says:

     Salut Tudor,

     Pretul este 80lei+/mp grosime de 10cm+tva, investitia se va amortiza probabil in ~6ani, depinde si cat de bine doresti sa-ti izolezi casa.

     Toate bune,

     Bogdan

 • Adrian says:

  Doresc izolare mansarda partial incalzita, incalzire pardoseala toata casa inclusiv planseu lemn podea mansarda, am tigla bramac , propunere sub astereal folie isoflect apoi rokwool multirock c 2 straturi de cate 10 cm si dedesupt direct rigips fara alta folie bariera vapori,,…este ok nu va produce condens? Multumesc

  • Bogdan Livinti says:

   Vaporii de apa vor trece prin rigips si vor ajunge in vata minerala, intre rigips si vata este nevoie de bariera de vapori. Cu placere.

 • Cornel says:

  Buna ziua !
  Am de izolat podul unei case p+1 ,placa din beton de 20 cm ,suprafata 100 mp.Spatiul va fi folosit doar pe o treime ca spatiu de depozitare. Casa este izolata cu Dalmatina de 10 cm,acoperisul este din tigla ceramica .Va rog sa-mi spuneti ce material ma sfatuiti sa folosesc si daca trebuie sa fac izolatia placii de beton,casa fiind deja locuita (implica materiale,mizerie,iar mesteri…) ?!
  Va multumesc !

 • Fanel says:

  Salutare,

  Va rog frumos am si eu nevoie de sfatul dvs, am o casa in Ph P+M construita din bca de 30x30x50 si tencuita si as vrea sa o izolez in toamna pe exterior dar recunosc ca sunt bulversat la cate materiale sant acum pe piata…Care ar fi printre cele mai bune la ora actuala, referindune la un echilibru de bun simt in raport calitate pret? Ce grosime trebuie sa aibe izolatia exterioara in Ph?Care este cea mai buna vata minerala bazaltica din Ro? De unde sa o cumpar?As vrea sa imi acorde si transport?Care este pretul si daca fac ceva oferte?Mai doresc sa va intreb daca sunt obligat, sa fac proiect pentru izolarea peretilor exteriori ai casei propietate personala?Va multumesc anticipat si va astept cu raspunsurile si sfaturile pertinente pe email.Cu stima maxima Fanel

 • stefan says:

  despre folia din aluminiu (nu vopsea aluminizata) ce puteti sa imi spuneti?

 • andrei says:

  Salut
  Am citeva dileme legate de vata si politiren, dupa cum urmeaza:

  1. Din cite stiu, vata minerala semirigida pentru exterior se imbiba cu apa daca exista o fisuri in stratul protector, problema pe care polistirenul nu o are. Din ce am mai citit, exista tendinta daca undeva exista o fisura sa se intinda prin capilaritate in toata termoizolatia exterioara. In momentul in care izolatia se imbiba cu apa, casa este compromisa si necesita inlocuire.

  M-ar interesa urmatorul aspect: exista vata minerala care nu “trage” umezeala dar ramine permeabila la circulatia aerului incarcat cu vapori de apa de la interior catre exterior?
  In cazul in care nu exista, cum se poate evita migratia vaporilor din interiorul casei spre exterior, trecind prin vata?

  2. Ce grosime de izolatie cu vata bazaltica semirigida (exterior) este echivalentul unei izolatii cu polistiren expandat EPS 80 de 15cm grosime? Care ar fi costurile pentru fiecare material in parte (pexp. 15cm grosime eps 80 si echivalentul grosimii in vata bazaltica rigida).

  3. Ce adeziv si masa de spahlu trebuie utilizate pentru a permite termoizolatiei din vata sa respire? Daca se pot da niste cotatii financiare si niste firme ar fi util.

  Multumesc anticipat pentru raspuns.
  As fi recunoscator daca ati trimite raspunsul si pe mail.

  • Bogdan Livinti says:

   Salut,

   1. Cred ca depinde de marimea fisurii, daca e o crapatura mare intr-adevar exista acest risc, daca fisura este nesemnificativa nu m-as ingrijora, apa se va evapora. Nu exista vata care sa nu fie higroscopica (“trage” umezeala), o alta utilizare a vatei este in sectorul agricol, ca pat de crestere a plantelor.

   Daca izolatia cu vata este executata la interior se foloseste o bariera de vapori intre stratul de vata si placa de rigips, daca vata este utilizata la exterior nu este necesara o bariera intre perete si vata.

   2. Densitatea minima a vatei bazaltice ar trebuie sa fie de 80 ( unii producatori de adezivi recomanda 85), echivalenta este aproximativ identica cu a EPS-ului. In privinta costurilor, am mentionat cateva preturi in articolul comparatie intre vata bazaltica si alte materiale de izolare.

   3. Exista o multime de produse, nu as putea recomanda un anumit produs, fara sa detin informatii dintr-o sursa independenta, ghidativa dupa reputatia marcii si pretul produselor. Manopera ar costa 40-50lei/mp, dar depinde de zona foarte mult, din pacate nu va pot recomanda firme, deocamdata nu detin destule date despre reputatia lor.

   Cu multa placere, imi pare rau ca nu am putut sa-ti raspund mai devreme.

 • adrian says:

  Buna ziua.
  Am un zid de 25 brikston.
  Vreau sa fac un termosistem din polistiren EPS.
  Am de ales intre dalmatina de 10 cm grosime si altul (adeplast de ex.-eps80) de 15 cm grosime, iesind la acelasi pret.
  O fi suficient doar un EPS 80 de 1o cm grosime?
  As dori un sfat in legatura cu aceasta alegere.

  • Bogdan Livinti says:

   Buna Adrian,

   Pentru o izolare foarte buna, iti recomand o grosime de min. 13 cm a dalmatinei sau +18cm EPS 80, ar fi bine sa izolezi si podul/mansarda, cand ai posibiliatea.

   Toate bune,

   Bogdan

 • staicu ovidiu says:

  doresc sa stiu daca o casa de caramida poroterm de 30cm se poate izola cu baloti de paie multumesc

  • Bogdan Livinti says:

   Salut,

   Eu doresc ca cei care “doresc” ceva, orice, sa aiba mai multe maniere, de exemplu sa salute, ar fi una dintre dorinte…
   Metoda prin care doresti sa izolezi este putin neobisnuita, dar cred ca se poate, ignifughezi balotii(cu o substanta care este destul de scumpa, dupa spusele lui Christian, a scris un comentariu la un articol), ii armezi si tencuiesti (mecanic sau manual), unul dintre aspectele la care trebuie sa ai mare grija este hidroizolarea primului nivel de baloti.

   Probabil s-ar putea sa nu se merite aceasta izolare, daca ai construi de la zero cred ca ar fi o obtiune mai viabila.

   Anunta-ne si pe noi cum a decurs operatiuniea, daca o pui in practica.

   Succes!

 • Marius says:

  Salut!
  În primul rând, felicitări pentru articol! Foarte bun și informativ! Mulțumim!
  Am construit anul acesta o casă în Suceava p+m de 180mp locuibili. Pereții exteriori sunt din BCA Ytong A+ de 40cm lățime. Producătorul BCA spune că nu mai este neapărată nevoie să mai izolez pe exterior, dar tinând cont că iarna e foarte frig în zonă, mă gândesc să pun izolatie!
  Rugămintea mea este dacă m-ati putea îndruma spre un material de izolatie bun și cam ce grosime trebuie să aibă izolatia! 10 cm ar ajunge? Nu aș pune polistiren din motive de siguranță la foc și că polistirenul se comportă ca o barieră de vapori! Aș alege între Multipor sau vată bazaltica. Ce părerea aveti de Thermotop?
  Multumesc!
  Marius X

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Marius,

   Multumesc pentru apreciere.
   Felicitari pentru construirea casei!

   Am o intrebare pentru reprezentatii Xella care spun ca nu mai este necesara izolarea peretilor construiti cu Ytong A+, “Daca nu mai este necesara izolarea casei atunci pentru ce ati creat blocurile de BCA cu grosimea de 50cm?!”…

   Iti scriu pe email.

   Toate bune,

   Bogdan

   • Dorcea Bogdan says:

    Buna seara,

    Am construit o casa in zona Pitesti din caramida porotherm de 30 cm. Vrem sa punem izolatie exterioara si nu suntem hotarati la materialul cel mai potrivit: multipor sau vata bazaltica dura, ambele de 15 cm. Casa este in stil neoromanesc, ceea ce presupune atasarea unor elemente decorative din ipsos, motiv pentru care ne este necesara o baza rezistenta pentru acestea, dar si un coeficient termic cat mai bun.

    • Bogdan Livinti says:

     Buna ziua,

     Ce greutate vor avea elementele decorative? Din ipsos sunt mai grele, exista si din polistiren dar poate nu modelele pe care le doriti, cred ca s-ar putea executa unele din spuma. Cine detine matritele?
     Sunt de luat in considerare si detaliile la punerea in opera sa nu existe punti termice la prinderea elementelor.

     Bogdan

 • Daniel says:

  Salut,

  Cand am construit casa, la etaj nu am mai turnat placa inainte sa fac acoperisul si tavanul camerelor este facut din rigips apoi am pus vata bazaltica pt izolatie, dar nu mi se pare prea eficient, parca scapa caldura. Imi recomanzi sa inlocuiesc vata cu altceva pt o izolatie termica mai buna? Trebuie ceva usor ca sa stea pe rigips. Ar fi o idee buna sa mai pun inca un strat de vata? Multumesc!

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Daniel,

   Depinde pe ce structura este montat rigipsul, distanta dintre sistemele de sustinere a lui.
   Este o idee buna sa mai adaugi un strat de izolare termica, actualul avand ce grosime?
   Vata este plasata intre placi de rigips sau in pod?

 • marius says:

  Buna,

  Am o camera cu 2 pereti exterior, etaj intermediary. Am incalzire in pardoseala si acea camera dupa ce ca are 2 pereti exterior si 2 geamuri mai e si cea mai departata de distribuitorul centralei.

  Am un termometru cu infrarosii, nu cred ca e extreme de précis, insa am observant ca cei 2 pereti exterior au aprox 20 grade, iar cei interior au 23 (temperature in casa e setata la 22,5 grade iar afara sunt -6 -8 grade). As vrea sa izolez cei 2 pereti exterior, pe interior cu placi de pluta de 3mm. Ma gandesc ca saltul de la 20 grade la 23 nu e mare si ar trebui sa ajunga cei 3mm. Pluta gasita are in fisa rezistenta de 0.0583 m2k/w.

  Mentionez ca nu e frig in camera, insa as vrea un plus de caldura. M-am decis la pluta pt ca e foarte ecologic (e camera copilului) si usor de aplicat.
  Credeti ca e o idee buna? Voi creste acei 20 grade spre 23? Multumesc de raspuns

 • nita mihai says:

  foarte utile sfaturile.cand nu ai decat o ocazie in viata sa te folosesti de ele ar fi pacat sa nu ai parte de ele.multumesc

 • Cioaric Marius says:

  Buna ziua,

  Ma numesc Marius Cioaric si sunt din Iasi. Zilele trecute am citit pe blog (https://www.domu.ro/vata-minerala-bazaltica-vs-alte-materiale-de-izolare-termica/) articolul legat de vata minerala bazaltica, foarte interesant si as avea o rugaminte la dvs., daca ma puteti ajuta cu o parere.
  Vreau sa construiesc o casa pe structura metalica, la care peretii exteriori vor avea dinspre exterior inspre interior urmatoarele:
  tencuiala decorativa – fibra de sticla – masa spaclu – vata bazaltica de 10 cm – placa OSB de 10 mm – profilul metalic (din otel zincat) – 10 cm de vata bazaltica in interiorul profilului metalic – folie anticondens – placa OSB de 10 mm – placa rigips.
  M-ar interesa foarte mult parerea dvs in legatura cu rezistenta termica, fonica si antiinflamatoare a peretelui mai sus descris si ce parere aveti despre OSB-ul de la peretii de interior – pot face mucegai!?

  Astept cu mare interes un raspuns de la dvs. si va felicit pentru articolele foarte interesante pe care le scrieti.
  Va multumesc anticipat.
  Cu stima,
  Cioaric Marius

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Marius,

   Ti-am scris pe email.

   • Alex says:

    Salut,

    1. Ma intereseaza si pe mine acest subiect, sunt in aproximativ aceeasi situatie cu Marius (casa pe structura metalica). Ma poti te rog ajuta cu informatiile pe care i le-ai trimis lui pe email?

    Micile diferente fata de structura prezentata de el: polistiren 15cm sau vata bazaltica de 10 cm – placa osb 12.5mm sau vidiwall – profil zincat de 14cmx1.5mm – vata bazaltica de 10cm sau celuloza 14cm – 4cm spatiu pentru cabluri – folie anticondens aluminizata – doua placi de rigips 12.5 mm.

    2. Au si optiunea de a dispune folia anticondens intre cele doua placi de rigips de la la interior. De ce ar face asa ceva?

    3. Din ce am mai citit la tine pe blog, pare ca e mai indicata vata bazaltica la structurile metalice decat polistirenul, pentru ca permite trecerea vaporilor de apa.

    4. Ca si la pct 3., poti lamuri daca acelasi considerent se aplica si la o structura pe lemn (CLT), adica e mai ok cu vata bazaltica la exterior decat polistiren?

    5. Ar fi indicata combinatia vata bazaltica la exterior si celuloza in interiorul profilelor metalice? Sau mai bine vata bazaltica in ambele locuri?

    6. Eu ma gandesc sa cresc vata bazaltica de la exterior la 15cm. E oare suficient? Nu mi-e clar in ce masura stratul acela de 10cm de vata bazaltica din interiorul profilelor echivaleaza cu un zid de caramida, de exemplu, ca si rezistenta termica…

    7. Din nou, din ce am citit pe blog, pare ca pentru acoperis celuloza ar fi printre cele mai bune solutii, si daca voi ajunge vreodata sa si fac casa as merge pe ea (30cm). Multumesc ca ai adus-o in discutie!

    Multumesc.

    • Bogdan Livinti says:

     Salut,

     Nu stiu la care Marius te referi, din observatiile mele in general oamenii vor niste informatii pe care nu le utilizeaza in mod optim, sunt scoase din context, iar multi dintre ei nici nu mai raspund desi scriu in comentarii la articole, o mare pierdere de timp pentru mine.. la cate sute dintre ei am ajutat.

     Din ce ai scris sunt mai multe aspecte de analizat, ar fi necesar sa aloc un timp pentru a-ti oferi un raspuns, pentru o consultanta trimite-mi un email.

     Toate cele bune,

     Bogdan

 • marius says:

  eu tot ma gandesc sa pun panouri termoizolante din pluta ,grosime 150 mm , densitate 170 kg /metru cub , asta tinand cont ca este un material natural , nu stiu prea multe de placile termoizolante cu vacum optim-r de la kingspan care au o conductivitate termica de 0,007 , puteti spune mai multe despre acest material , vreau sa fac termoizolatie extrioara care sa lase peretii sa respire , sa fie ignifuga , parerea ma este pluta singurul dezavantaj conductivitata termica , astept si alte sugestii

  • Bogdan Livinti says:

   Pluta este foarte buna, dezavantajul fiind pretul, panourile cu vid au un pret prohibitiv peste 100euro/mp. In ce priveste “respiratia peretilor” orice casa fie ca este termoizolata sau nu trebuie ventilata, natural sau mecanic.

 • Novacescu says:

  Buna seara. O rugaminte daca se poate o indrumare. Ce material imi recomandati pentru izolarea exterioara si a podului la casa. O seara frumoasa.

  • Bogdan Livinti says:

   Buna seara,

   Ofera-mi detalii despre locatie, materialele din care este construita, grosimea peretilor, cat de bine doresti sa o izolezi?

   Toate bune

 • Ioan says:

  Buna ziua,
  Doresc sa imi construiesc o casa din caramida in Alba Iulia si nu as vrea sa imi montez o termoizolatie suplimentara.
  As merge pe Cemacom 44… am incercat sa imi procur Iblock 50 de la klimablock dar nu am gasit nici un distribuitor plus ca as avea nevoie de mortarul lor si instrumentul de intins mortarul
  Imi puteti da un sfat daca stiti un distribuitor si cat m-ar costa caramida Iblock si daca se merita fata de Cemacom 44?
  Multumesc.

  • Bogdan Livinti says:

   Buna seara Ioan,

   Iblock se poate procura din Austria, dar nu cred ca ar avea un avantaj major comparativ cu Cemacom 44, ca si alternativa la caramida ceramica cu goluri s-ar putea utiliza bca-ul de la Ytong cu o latime de 50cm.

   Toate bune,

   Bogdan

 • valentin says:

  salut.am o casa in constructie,iar zidurile le am de 50cm cu bca de la ytong a+ sunt foarte tari……dar intrebarea mea este despre izolarea podului direct cu lana de oaie,spalata dar nu stiu mai exact cu ce sa o tratez si cum?ma poate ajuta cineva?va multumesc

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Valentin,

   Un cititor al blogului s-a documentat in aceasta privinta si concluzia lui a fost ca este prea scump si meticulos acest proces.
   Din pacate nu te pot ajuta in aceasta privinta.

   Toate bune

   • Gabriel M says:

    Buna ziua, vreau sa construiesc o casa intro zona submontana – structura in cadre de beton cu pereți exteriori din BCA ytong+ 50 cm si multipor 20 cm. Știu ca pare o nebunie, dar si nopțile de vara sunt răcoroase. Ma puteți ajuta cu calculul R? Va rog un sfat pentru tipul si grosimea izolației la acoperiș. Menționez ca doresc o casa etanșă si ca o sa folosesc ventilație centralizată cu recuperare de caldura, iar ca sursa de încălzire si acm un termosemineu pe peleți. Multumesc anticipat pentru raspuns.

    • Bogdan Livinti says:

     Buna seara Gabriel,

     Din pacate nu pot sa-ti ofer sfaturi “dupa ureche” cum se practica pe meleagurile noastre, in general grosimea ar trebui sa fie cat mai mare. Timpul nu-mi permite sa iti ofer sfaturi concrete pe proiectul tau, daca doresti poti sa faci o donatie pentru sustinerea Domu si incerc sa gasesc o fereastra de timp.

     Toate bune,

     Bogdan

 • costel says:

  BUNA ZIUA.
  O rugaminte va adresez.
  Imi puteti spune care este diferenta maxima de temperatuta care ar trebui sa existe la nivelul peretilor, si aici ma refer la un perete complet in interior si unul care este exterior pe o latura si cealalta in interior.
  Multumesc.

  • Bogdan Livinti says:

   Buna seara,

   MI-ati putea oferi mai multe detalii, la ce va ajuta sa cunoasteti aceasta diferenta?

   Toate bune,

   Bogdan

 • dan says:

  Salutare! Daca folosesc CEMACOM 44, este nevoie de termoizolatie suplimentara? daca da , un sfat va rog!

  • Bogdan Livinti says:

   Salut,

   Depinde de zona in care este situata casa, depinde si de nivelul de confort pe care-l doresti. Ofera-mi detalii.

 • Pop Liviu says:

  Super sinteza. Felicitari pentru vastitate. Are o utilitate mare ptr cei care sunt interesati. Va multumesc

 • Bara Adrian says:

  Buna ziua, ma numesc Adrian din Alba Iulia si va adresez felicitari pentru datele publicate in acest articol, complexe si de calitate, foarte necesare si utile in izolarea si ventilarea spatiilor de locuit. Va adresez rugamintea de a ma indruma in izolarea unei cabane construita pe structura de lemn(picioare de lemn verticale cu grosimea de 12×12 cm) compusa din salon de 6/7 m si etaj cu peretii laterali de 160 cm inaltime, pe care am inchis-o de la exterior spre interior cu scandura de 2.3 cm suprapusa 1 cm, stil american si vata bazaltica de 10 cm din recuperari(vata se prezinta in stare relativ buna) iar la tavanul mansardei (camerelor) care este orizontal deci nu merge pana in varful constructiei (camerelor de locuit cu inaltimea de 2.40 cm) am batut scandura de aceeasi grosime sub capriori peste care am pus vata bazaltica mentionata. In acest sens va rog sa imi spuneti cu ce izolatie interioara (as prefera vata bazaltica noua sau celuloza, folie anticondens, rigips sau alte variante pe care eu le consider a nu fi scumpe si mai putin nocive) ar trebui sa continui din acest stadiu de la exterior spre interior(tavan si pereti) pentru a avea un confort termic minim si deasemenea costurile sa nu fie mari, precizand totodata ca locatia nu va fi locuita permanent ci doar in weekend-urile perioadei lunilor aprilie-octombrie si mai putin in sezonul rece(doar cand va fi zapada, 3-4 week-enduri). De asemenea mentionez faptul ca, cladirea se afla in zona de deal cu paduri, cu diferente mici de temperatura fata de domiciliul permanent din Alba Iulia, 2 grade mai putin, iar ca sistem de incalzire as instala o centrala clasica pe lemne si calorifere. Poate imi oferiti o alta solutie, mai ieftina, avand in vedere faptul ca voi locui acolo foarte putine zile in anotimpul rece.La constructia care e acoperita cu tabla Lindab am montat geamuri termopan second-hand. De asemenea, va rog sa-mi indicati ce tip de pardoseala sa montez in salon, astfel incat aceasta sa nu fie rece in perioadele mai racoroase, gresie, parchet si ce izolator sa pun sub acestea, precizand faptul ca in acest moment este doar placa de beton sub care am construit un subsol cu o inaltime de 2.1 m, aflat aproape in totaliate sub nivelul solului, ce are suprafata de 5×3 m, adica un sfert din suprafata placii de beton(salonului). Va multumesc frumos.

  • Bara Adrian says:

   Cu respect, tot Adrian din Alba Iulia, as vrea in completare la solicitarea de ajutor din partea d-voastra, in conditiile in care ma indrumati ca de la exterior spre interior pot continua cu vata bazaltica de 10 cm(avand in vedere faptul ca peretele e din scandura si vata bazaltica la interior) vreau sa intreb daca vata bazaltica o voi pune peste cea care exista deja(lipita, dar nu in sensul real al cuvantului) sau va trebui sa las o camera de aer intre ele si apoi sa vin cu folia anticondens si rigips, atat la pereti cat si la tavan? Totodata, intr-un articol ati mentionat si de izolarea cu celuloza, in acest sens as dori sa ma ajutati cu detalii daca la stagiul actual al peretilor si tavanului as putea izola cu acest tip de material,ordinea de amplasare(camera de aer,celuloza,folie anticondens, rigips, etc),grosimea necesara pentru un confort minim si pretul acestui izolator(celuloza) in raport cu vata bazaltica sau cu al unui alt material de izolare pe care mi-l veti indica d-voastra(mai ieftin, confort termic minim spre mediu avand in vefere faptul ca destinatia este casa de vavanta si nu nociv). Va multumesc si inca odata tin sa apreciez complexitatea cunostintelor acumulate si raspunsurile vaste pe care le oferiti celor ce au nevoie de ajutor.

 • Nicu says:

  Buna,

  Foarte bun articol felicitari.As avea si eu niste intrebari in legatura cu izolarea unei mansarde.M-am
  gandit sa pun intre corni polistiren grafitat de 10cm
  dupa aceea peste polistiren vata minerala bazaltica de 10 cm,folie aluminiu ,rigips.Nu stiu daca e buna idea mea ,sau cum se comporta polistirenul sub acoperis,tigla.
  Multumesc

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Nicu,

   Multumesc pentru apreciere.
   Pe scurt nu e bine.

   In curand public o carte despre izolatii termice, in care vei gasi solutia pentru izolarea mansardei.

   Toate bune,

   Bogdan

 • Alexandru says:

  Bună ziua.
  Mult respect pentru ceea ce faceți. Un articol cu foarte multe informații, ne părtinitor, cu explicații pe care le înțelegem și noi ăștia care nu suntem meseriași
  Problema mea: am o casă (nu e construcție nouă ) din cărămidă plină pe care vreau s-o izolez.
  Căutările m-au dus și spre panouri de spumă poliuretanică. Acele panouri de spumă care sunt recuperate de băieții muncitori din panourile sandviș. Se găsesc pe site-urile de vânzări consacrate, la o grosime de 10cm sunt echivalentul polistirenului de 20cm ESP 100. Într-adevăr căutând mai în amănunt am văzut că spuma poliuretanică are o conductivitate termică începând de la 0,020 până pe la 0,028. Acuma nu știu dacă aceste valori sunt pentru această spumă recuperată sau e pentru spuma aceea “suflată” direct pe perete. Eu bănuiesc că e vorba de același “material”, tot spumă poliuretanică e.
  De pus în manoperă mă gândesc că ar fi foarte ușor. Lipire pe perete tot cu spumă poliuretanică la tub. Până și plăcile între ele lipite tot cu spumă eliminând astfel punțile termice. Apoi ca și în cazul polistirenului țesătură fibră de sticlă înglobată în masă de șpaclu și tencuială decorativă.
  Ce părere ai despre o asemenea izolație exterioară?
  Mulțumesc.

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Alexandru,

   Multumesc pentru apreciere.

   Cred ca urmatoarele fraze te vor face sa-ti regandesti termosistemul:
   Law no. 2037 / 09.29.2000 of the European Parliament regarding the substances that
   deplete the ozone layer (Chap. II, Art. 5, par. 1, (d)) (see http:// europa.eu.int/eur-lex)
   forbid, beginning with 01.01.2004, the usage of the panels with polyurethane foam in
   every field. The reason for this interdiction is the use in the expanding proceedings of
   chloro-fluoro-carbon – type (CFCs) and hidro-chloro-fluoro-carbon – type (HCFCs) gases
   which deplete the ozone layer. Adopted in Romania (HG 731/14.05.2004).
   The panels uith expanded polystyrene core are forbidden for buidings both in EU and in
   Romania.

   Toate bune,

   Bogdan

 • Alexandru says:

  Curios și interesant. La o simplă căutare pe nenea google sunt “n” firme care prestează servicii de izolație cu spumă poliuretanică. Oare să fie atât de indiferente la aceste legi? Sau spuma din aceste panouri sandviș nu este tot una cu spuma poliuretanică rigidă PUR ?
  Nu vreau să fiu înțeles greșit. Sunt un ecologist convins. Oare n-ar trebui spălate rufele direct la sursă? Adică intre stat (legiuitor) și producător?
  Ce vreau eu să cumpăr, deja e produs . Adică nu mai atentez asupra naturii, implicit asupra stratului de ozon. Eu nu mai vreau să se producă dacă dăunează prin procesul de producție. Dar dacă plăcile astea deja au “poluat” în momentul producției, oare să nu le mai folosesc eu acum?
  Vreau să fii pragmatic: au “poluat” când au fost produse. Faptul ca le pun eu pe casă nu implica nicio poluare. Pentru caracteristicile lor, ai folosi aceste plăci de spumă poliuretanică?
  Mulțumesc.

 • Alexandru says:

  Nici un răspuns nu m-a lămurit în alegerea pe care o am de luat.

  • Bogdan Livinti says:

   Pentru a afla raspunsul iti cumperi niste carti, studii, experimente si te documentezi.

 • Radu says:

  Buna ziua

  Aș dori să izolez mansarda, cu vată bazaltică. Am de ales între:
  1. Vata bazaltica KNAUF KR SK 100mm 600x1000mm între căpriori (care sunt de 150 mm) și aceeași vată bazaltică peste căpriori, adică un total de 20 cm, sau
  2. Vata bazaltica Multirock C Slimpack 120mm 1,2 x 0,6m între căpriori și Vata bazaltica Multirock C Slimpack 100mm 1,2 x 0,6m peste căpriori.
  Knauf are λ=0.038W/mK iar Rockwool are λ=0.037W/mK. Prețul total e sensibil egal așa că nu este un criteriu.
  Întrebare: Care dintre cele două firme/produse ar fi recomandate din pdv calitativ?

 • Multumesc pentru acest articol. Foarte, foarte, foarte educativ, interesant si practic.

  In luna Mai 2017 incep constructia unei case P+2E pe structura de lemn.

  Incerc sa folosesc numai materiale naturale sau bio pentru izolatia termica a casei.

  Consider folosirea HEMPCRETE in structura stratului izolant. Acest material este greu de pus in practica, relativ scump si pana la zvantare/uscare trec 60 – 90 de zile

  Ma gandesc la mai multe solutii de izolare (de la exterior spre interior) pe care am sa ti le prezint dupa cum urmeaza:

  1. HEMPCRETE 10 cm, Fibra de Celuloza 15 cm, Hempcrete 5 cm (nu mai folosesc regipps fiindca fac tencuiala interioara pe baza de var direct pe peretele de HEMPCRETE

  2. Vata Bazaltica 10 cm (din cea care are densitate mare), Vata Bazaltiva 15 cm (de mica densitate), Hempcrete 5 cm (nu mai folosesc regipps fiindca fac tencuiala interioara pe baza de var direct pe peretele de HEMPCRETE

  3. Vata bazaltica 10 cm (densitate mare), HEMPCRETE 15 cm, Hempcrete 5 cm

  4. Vata Bazaltica 10 cm (densitate mare), Fibra de Celuloza 15 cm, Hempcrete 5 cm (nu mai folosesc regipps fiindca fac tencuiala interioara pe baza de var direct pe peretele de HEMPCRETE.

  Lambda pentru HEMPCRETE este de 0.06 – 0.07

  Doresc sa folosesc HEMPCRETE pentru calitatile sanatate/curative ale varului din combinatie (varul in timp capteaza CO2 din atmosfera fiindca se transforma in calcar).

  HEMPCRETE nu intretine arderea si nu arde. Rezista si la temperaturi de 1000 grade Celsius, la fel ca Vata Bazaltica (este o constructie de lemn totusi si orice precautie nu este de prisos)

  Te rog mult sa-mi spui care este parerea ta la cele 4 variante. Eu tind pentru 4. Este mai economica si mai usor de realizat. Pretu aprox pe mp al 15 cm grosime de Celuloza este 45 – 50 lei.

  Iti multumesc si te rog sa ma suni daca ai posibilitatea. Doresc sa vorbim putin despre o idee pe care o am.

  Armand Olvedi

  • Bogdan Livinti says:

   Multumesc pentru apreciere, urmeaza sa-l actualizez in curand.

   Este foarte bine ca te interesezi in privinta izolatiei si materialelor din care sa construiesti peretii casei, dar sunt si alte aspecte importante care trebuie luate in considerare la constructia unei case.

   Daca doresti sa te ajut iti pot oferi consultanta, trimite-mi un email pentru detalii cand doresti.

   Toate bune

 • dorin says:

  buna bogdan, am observat ca a mai intrbat cineva insa ai raspuns in privat. urmeaza sa construiesc o casuta de cca 6/7, doar parter din profile metalice 10 cm si ma gandesc sa izolez interior si exterior cu polistiren expandat de 10, acoperisul sa il fac din dulapi de lemn de 5/25 cm si sa bag intre ei izolatie. pentru podea magandesc sa pun o structura de lemn 5/10 cm intre care sa pun izolatie. pentru acoperis, podea si izolatie in structua metalica m-am gandit la spuma poliuretanica insa prezenta cianurii in compozitie s-ar putea sa ma faca sa o schimb cu vata minerala in pereti si polistiren in tavan si podea. ce parere ai?

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Dorin,

   Scapa de polistirenul din tavan&podea si construieste-o din caramida, nu am nimic impotriva profilelor metalice dar sper ca ai niste meseriasi buni care au experienta cu ele.

   • dorin says:

    Buna Bogdan, multumesc frumos pentru raspuns, pentru profilele metalice sunt la Cluj mai multe firme cu experienta.

    • Bogdan Livinti says:

     Salut,

     Cu siguranta sunt si firme cu experienta dar cat costa sa-ti faca lucrarea?

     • dorin says:

      buna bogdan, pretul pe metru patrat la structura de rezistenta este incredibil de bun. iesi cam la 60-80 de euro/mp pentru structura metalica, restul operatiunilor mi le pot face singur, deci ma costa doar materialele, asa ca pot sa nu ma zgarcesc la cumpararea lor.

     • Bogdan Livinti says:

      Salut Dorin,

      In pret sunt incluse toate sistemele de prindere(suruburi, alte piese) si montarea?

      Mare grija la imbinarile grinzilor si la pereti, daca nu sunt potrivite la milimetru iti va intra apa/aer in casa/pereti.

      Avand in vedere ca vei construi o casa vei avea nevoie de autorizatie de constructie, implicit proiect(este pe blog un articol despre proiectare), daca ai nevoie de un proiect creat de un arhitect cu experienta te invit sa-mi scrii si te pun in legatura.

      Toate bune,

      Bogdan

 • Gabi says:

  Pt spuma de rasina si alte izolatii, 0,022w/mk inseamna conductibilitate nu coeficient k.
  conductibilitate = coeficientul k pentru o grosime a peretelui de 1 m
  daca era coeficient k = 0,022w/mk incalzeai casa cu o lumanare.
  coeficient k pt porotherm de 38 e 2 si ceva(daca ar fi tot peretele dintr-o caramida imensa). dar puntile termice din mortar scad la 4 si ceva.
  Nu va suparati pe mine dar articolul e foarte paralel cu realitatea.

  • Bogdan Livinti says:

   Ma refeream la conductibilitate panoului, daca m-as fi referit la rezistenta scriiam “rezistenta termica” sau m-as fi referit la trasmitanta (utilizez U nu K) , voi modifica ca sa nu se inteleaga gresit…

   Spune-mi te rog cum scade rezistenta termica a caramizii Porotherm de 38 de la 2 la 4?

   Nu ma supar deloc, oricine doreste este liber sa comenteze, trebuie sa-mi pierd si eu timpul cu ceva, in speta cu o problema de semantica…te-ai grabit sa arunci cu noroi dar nu ai citit in articol despre ce am scris la celelalte materiale, daca m-am referit la conductibilitate/rezistenta sau transmitanta.

   Te invit sa raspunzi la intrebarea de mai sus, am o curiozitate de apartenenta stiintifica in privinta scaderii rezistentei termice de la 2 la 4 si poate comentezi cu numele intreg sa stim si noi ce somitate este autorul comentariilor, presupun ca nu esti acel Gagi oligofrenul care-si face veacul pe la Gara de Nord si care a fost subiectul unui reportaj despre aurolaci.

   Referitor la ultima propozitie a comentariului tau “Nu va suparati pe mine dar articolul e foarte paralel cu realitatea.”, eu stiu ca exista un singur nivel de paralelism, acum sunt mai multe? Exista si “foarte paralel”?

 • Cristian says:

  Buna ziua,

  Ar trebui sa izolez termic o casa mai veche al carei etaj este pe structura din lemn cu pereti exteriori din lambriu.Peretii de la parter sunt din caramida cu goluri si nu au nici o izolatie. Pentru izolarea parterului cel mai indicat ar fi sa folosesc o izolatie cu eficienta cat mai mare la grosime cat mai mica (1-2 cm) astfel incat dupa tencuit sa nu iasa in afara cu mult fata de lambriul de la etaj. Exista asa ceva?
  Multumesc!

  • Bogdan Livinti says:

   Buna seara,

   La grosimea de 1-2 cm se adauga si finisajul, s-ar putea termoizola cu panouri cu vid, dar costul este prohibitiv.
   Probabil va trebui sa va impacati cu acea diferenta dintre perete si lambriu.

   Toate bune

 • Elvira says:

  Bună seara!!!
  As vrea sa izolez la exterior casa părintească,ea este construita din lemn, se afla la Vatra Dornei.
  Cu ce materiale as putea sa o izolez că sa fie ok și să pot să le și găsesc și să fie de durată.La Vatra Dornei anotimpul iarna este mai lung și friguros fiind zona muntoasă.Va rog frumos să mă ajutați cu o idee.
  Mulțumesc.

  • Bogdan Livinti says:

   Daca scriati cu cateva zile mai devreme putea sa trec sa o vad, Vatra Dornei mi s-a parut impietrita in timp, pare a fi neschimbata comparativ cu 10 ani in urma.
   Depinde din ce materiale este construita, cum este amplasata, ce buget aveti samd, scrieti-mi pe email cu mai multe detalii.

 • muresan adrian says:

  Buna ziua
  ce parere aveti de izolatii interioare apartament cu Multipor de la YTONG ?

  Multumesc
  adrian

 • Sorin L says:

  salut, am casa izolata cu polistiren de 5 care in anumite locuri s-a mancat au aparut niste gauri. Vreau sa ii mai pun deasupra un strat de 10 cm . Ce ma sfatuiesti? pot pune peste sau trebuie dat totul jos?As putea pune peste cei 5 cm de polistiren , un strat de 10 de vata bazaltica? Cum s-ar face prinderea?

 • ANCA N says:

  FOARTE BUN ARTICOLUL DV IL CITESC DE APROXIMATIV 2 AI !FELICITARI !
  Va rog frumos spuneti-mi este de ajuns sa izolez cu vata bazaltica 5 mm o casa construita din caramida zid gros aproximativ 60 cm casa construita in anul1970 ,centrala termopan bun 3 cam cu 2 pereti exteriori izolata fonic bine zic eu dar se pierde caldura iarna prin peretii exteriori.Nu suport polistirenul ,spumele poliuretanice toti care fab produsele acestea inclusiv Kinspangul ia mat prima de la noi -polieteri Oltchim.As prefera vata bazaltica dar ce grosime sa aleg?
  Mii de multumiri!

 • Stefan Ionel says:

  As dori sa ma sfatuiti si pe mine pentru izolarea exterioara a unei locuinte P+M, CARAMIDA clasica. POLISTIREN de 100mm EPS 100 sau VATA MINERALA KNAUF de 100mm. Apoi cu ce tencuiala decorativa caci am inteles ca sunt diferite ptr polistiren/vata minerala.
  Daca se poate sa vorbim si la telefon dati-mi un beep sau mesaj la 0745305734 si revin eu cu telefonul si poate cu mai multe intrebari lamuritoare.
  Va multumesc!

  • Bogdan Livinti says:

   Buna ziua,

   Sa inteleg ca doriti consultanta? Va scriu pe email.

   Toate bune

 • Paul says:

  Buna ziua! Am o intrebare pt dvs. poate reusiti sa ma ajutati. In aceasta problema am intalnit pareri pro si contra, dar nimeni nu m-a convins daca e bine sau nu. Pot adauga peste izolatia de polistiren expandat cu grosimea de 5 cm (+tencuiala) o izolatie din vata minerala bazaltica de 8 cm? Fac o investitie buna? Sau ar trebui sa acopar tot cu polistiren?

  • Bogdan Livinti says:

   Buna seara,

   Se inlocuieste termoizolatia, nu se aplica peste.

   Toate bune

 • Gelu Munteanu says:

  Va salut! Detin o casa cu mansarda si as dori sa izolez acoperisul inclinat cu vata bazaltica de 12 cm intre capriorii cu aceeasi dimensiune,peste care sa vin cu sul de vata de sticla de 5 cm prinsa cu capse.Totodata sa adaug o folie anticondens peste care inchid cu rigips.E suficienta izolatia tinand cont ca am tabla ondulata peste acoperisul de astereala si polistiren de 3 cm sub tabla? Exista o solutie mai eficienta cu polistiren sau spuma ? Astept un raspuns si multumesc anticipat.

  • Bogdan Livinti says:

   Salut,

   E ok solutia, ai grija sa nu ajunga apa in vata.

   Toate bune,

   Bogdan

 • Ionut says:

  Sall , f,bun articolul; sunt in cautare de solutii pentru izolarea casei mele structura din lemn si osb 2cm la exterior,am ajuns la cocluzia ca la interior sa merg pe varianta spumei poliuretanice si la exterior v,bazaltica 12 cm…. o parere in plus nu strica. Multumesc

  • Bogdan Livinti says:

   Salut,

   Multumesc pentru apreciere.

   Izoleaza doar la exterior, altfel vei avea probleme mai mari cu umiditatea si substantele care sunt emanate de spuma.

   Toate bune

   • Pal Elisabeta says:

    Buna ziua
    Am citit cu mare atentie informatiile si recomandarile dvs.si va rog sa-mi dati un sfat profesional si competent.Am o casa construita in anul 2001 neizolata.Parterul este din placi de beton iar etajul din boltari.Locatia -Bacau.Va rog sa-mi spuneti cu ce ar fi mai bine sa izolez casa cu polistiren sau cu vata.Multumesc anticipat

    • Bogdan Livinti says:

     Buna ziua,

     Depinde de mai multi factori, dar cel mai important cred ca este bugetul, nici unul dintre cele doua materiale nu este ideal, alegerea este a dvs. Daca aveti un proiect sau puteti sa-mi oferiti mai multe detalii putem sa intram si in alte detalii.

 • Oana says:

  Buna ziua,

  Pentru o casa traditionala: fundatia din piatra, peretii din lemn tencuiti cu pamant atat la interior cat si la exterior ce solutii ati recomanda pentru izolare la interior si exterior? Casa se gaseste in judetul Hunedoara ( la intrarea in Parcul National Retezat)

  Multumesc,

  • Bogdan Livinti says:

   Recomand sa va bucurati cat mai mult de pozitia ideala a casei:)

   Casa ar trebui izolata integral, exterior/pod si podele, indiferent de materiale trebuie termoizolata integral.

   Nu pot sa va recomand fara sa vad proiectul casei.

 • rodica says:

  Foarte bun articolul. As dori sa stiu cum pot izola pereti unui apartament situate la parterul unui bloc de 10 etaje. Blocul este construit in 1977. Dupa citirea materialului as inclina spre izolarea exterioara a peretilor cu vata minerala bazaltica dar am primit pareri pro si contra…. astept sfatul dumneavoastra. va multumesc!

  • Bogdan Livinti says:

   Buna ziua,

   Se poate utiliza vata bazaltica, va invit sa ne spuneti ce pareri ati primit.

   Toate bune

   • rodica says:

    Buna ziua,
    Multumesc pentru sfatul dumneavoastra. Un mester nu mi-a recomandat deloc vata bazaltica si a spus ca pentru izolarea peretilor pe exteriorul apartamentului sa folosesc polistirenul,deoarece la imbinarea placilor de vata bazaltica se poate crea condens si mucegai???? Al doilea mester mi-a recomandat tot polistirenul motivand ca din cauza vatei bazaltice se pot aduna soareci si gandaci (apartamentul fiind la parter).
    V-as ruga sa ma sfatuiti peste vata aplicata la exteriorul peretilor ce ar trebui sa pun pentru a finisa apoi tencuiala blocului.
    Va multumesc!

    • Bogdan Livinti says:

     Mesterul care nu v-a recomandat vata pentru ca poate aparea condens si mucegai are si date/informatii/fotografii ale unor astfel de cazuri; cel de-al doilea mester stie ca nu se aseaza primul rand de vata pe soclu si ca probabilitatea ca soarecii sa sara o jumatate de metru si sa inceapa sa roada tencuiala in timp ce stau atarnati de tencuiala precum niste alpinisti e destul de mica?

     Poate ar fi mai bine sa va cautati alti mesteri.

     Se poate utiliza o tencuiala siliconica.

     Seara buna

   • rodica says:

    da

 • Mihai says:

  Buna ziua,

  Va multumesc pentru informatiile utile prezentate si v-as rog sa imi dati o parere avizata pentru termosistemul unei case cu parterul din caramida tencuita la exterior si etajul cu pereti din lemn brut de 12cm grosime, placati cu rigips la interior (sub rigips am pus vata mineral laminate de 10cm).

  Deoarece tencuiala iese 3 cm in exterior fata de nivelul peretului din lemn am decis sa folosesc vata bazaltica de 12 cm la parter si de 15 cm la etaj; credeti ca este o solutie buna, aveti sugestii?

  Va multumesc,
  Numai bine!
  Mihai

  • Bogdan Livinti says:

   Buna seara,

   Daca placile de termoizolatie vor fi la acelasi nivel este destul de probabil sa nu intampinati probleme, cel putin asa mi se pare din datele pe care mi le-ati furnizat.

   Succes!

 • Alin says:

  Foarte la rece articolul !
  Ce părere aveți despre tipul acesta de cărămida :

  Porotherm_TermoPlus_2016

  Va mulțumesc frumos pt informarea la obiect

  • Bogdan Livinti says:

   Va invit sa cautati pe blog articolul in care am scris despre caramida Porotherm Termo Plus, exista si o casuta de cautare in partea de sus a paginilor in care scrieti cuvintele care va intereseaza, negresit gasiti articolul.

   Cu bine

 • Tudor says:

  Vreau sa izolez casa părinților de la munte la Vatra Dornei ,casa este făcută din lemn,are 40 ani vechime,o izolez deoarece iarna este frig,ce materiale de izolație exterioara mă sfătuiți să folosesc că apoi sa nu facă egrasie.
  Mă gândeam la vata minerala cea cu aluminiu este ok,și cum de așează ea pe casa de lemn direct pe lemn sau trebuie făcut ceva profile pe lemn apoi sa se
  așeze vata???
  Va rog frumos să mă sfătuiți deoarece în septembrie vreau să mă apuc de lucru.

  • Bogdan Livinti says:

   Fiind o casa construita din lemn situatia este mai speciala, este necesar un materiale de izolare care sa asigure difuzia apei, in nici un caz vata cu folie de aluminiu, va recomand produse speciale create de un inventator roman domnul Teleman, preturile sunt comparabile cu cel al vatei bazaltice dar calitatea si rezistenta in timp sunt incomparabil mai bune, in plus are si atelierul de productie in judetul Suceava, as putea spune ca sunteti chiar norocos sa fiti localizat in acea zona.

   In ce priveste materialele create de domnul Petrache voi publica un articol in curand.

   Toate cele bune

 • Gabriel says:

  Foarte documentat si foarte utile aceste informatii. Felicitari! Pt o casa cu etaj, din grinzi de lemn, ce izolatie ar fi mai potrivita? Aceleasi ca cele din articolul de mai sus sunt valabile si in acest caz??

  • Bogdan Livinti says:

   Ma bucur ca le gasesti utile, merci. In general dupa practica din Romania, un singur termosistem este bun pentru toate casele, termosistemul de 10…, daca insa intrebam un proprietar care si-a termoizolat casa cu o izolatie cu o grosime de 15cm va spune ca e grozava ca a redus cheltuielile la mai putin de jumatate si e foarte multumit, la fele (cum ar spune fiu-miu) daca intrebam un proprietar care si-a izolat casa cu un termosistem de 20cm grosime va fi extaziat cand vom discuta cu el, ne va spune ca sta iarna-n chiloti prin casa, ca nu credea ca va fi casa asa de confortabila(depinde daca si-a izolat toata casa sau doar exteriorul), daca intrebam un proprietar al unei case din lemn care si-a termoizolat-o cu polisteren cum e la el, ne va spune cu jumatate de gura ca e bine…, dar s-a format “un pic” de mucegai pe ici pe colo…, in concluzie informatiile sunt bune, dar trebuie utilizat in functie de situatia aparte in care se gaseste casa, conteaza din ce materiale este construita, unde este localizata si alte multe aspecte daca vom intreba un proiectant de case pasive.

   Pentru o casa de lemn materialul utilizat trebuie sa asigure difuzia apei(sa nu se formeze mucegai) si sa ofere o rezistenta de durata. I-am scris unei persoane intr-un comentariu despre produsele Mopatel, net superioare materialelor utilizate de obicei. Te pot pune in legatura cu inventatorul lor pentru mai multe detalii.

   • Oana says:

    Buna ziua,

    Va rog sa imi trimiteti si mie mai multe detalii legate de produsele Mopatel precum si date de contact de la ei.

    Mulrumesc,
    Oana

 • Tudor says:

  Va mulțumesc de informații,am luat astăzi legătura cu domul recomand de dvs.Astept un răspuns.
  O zi frumoasă.

 • Nicu says:

  Aceste articole m-au ajutat la construirea unei case numai ca am ajuns la izolatia exterioară si sunt confuz in alegerea sistemului.Oare ce ar fi mai eficient poliester eps80 de 15cm sau vara nazaltica de 10 cm?.Multumesc anticipat pentru răspunsuri.

  • Bogdan Livinti says:

   Ma bucur ca ti-au fost de ajutor, in ce priveste izolatia termica depinde de multi factori, iti trimit un email.

 • Oana says:

  Buna ziua,

  Pentru izolatia peretilor exteriori ai unei case de lemn cu vata bazaltica 10cm, este necesara folia de aluminiu sau nu?

  Multumesc,

  • Bogdan Livinti says:

   Buna ziua,

   Va referiti la panouri care au lipita pe o fata o folie de aluminiu?

   • Oana says:

    Buna ziua,

    Da,este vorba de placi de vata care au caserate pe spate folia de aluminiu.sau mai exista varianta de montare a vatei bazaltice simple si separat montarea pe peretele din lemn a unei folii de protectie vapori.
    Mesterul ne a recomandat folozirea vatei bazaltice fara foie, montata direct pe barnele de lemn peste care se va aplica tencuiala. Dar parerile sunt impartite legat de aceasta metodata si doream o opinie.
    Din pacate izolarea cu alte materiale ecoogice depaseste bugetul nostru si dorim izolarea cu aceasta varianta-vata bazaltica.
    Multumesc,

    • Bogdan Livinti says:

     Aveti un proiect sau acum adaugati izolatia la o casa care a fost construita mai demult. Am nevoie de detaliile peretelui, care sunt materialele componente si grosimea lor, de asemenea cum sunt dispune, daca sunt cu spatiu de aer de exemplu.

     • Oana says:

      Buna ziua,

      Este voba despre o casa veche. Peretii sunt din barne de lemn de aprox 14 cm.barnele nu sunt perfect etanse existand spatiu intre ele, momentan are o tencuiala dinnvar cu nisip care este degradata si o vom inlatura.

      Multumesc

     • Bogdan Livinti says:

      Pentru inceput sunt bune aceste informatii dar am nevoie de mai multe, iti trimit un email.

 • Salutare!
  Foarte interesant, dar târziu pentru mine.
  În 2009 am făcut o casă pe care am izolat-o la exterior cu polistiren de 50 mm şi la interior vată minerală de 50 mm plus gipscarton pe schelet la 30 mm distanță de vată. În pod am pus pe asterială 100 mm fe vată iar pe tavanul fals am pus 150 mm de vată. Cheltuielile cu încălzirea sunt mici ( cea mai friguroasă lună de iarnă 2016-2017 a costat 260 ron,suprafata încălzitâ fiind de ~140mp).întrebarea mea este dacă am gresit izolând casa şi pe intrior. Pereții nu sunt tencuți pe nicio parte.
  Mulțumesc!

  • Bogdan Livinti says:

   Salut,

   Te mai ajuta daca-ti ofer un raspuns?

   • Flavius Hagiu says:

    Ma ajuta. Intentionez sa construesc doua case in oglinda .
    Multumesc!

    • Bogdan Livinti says:

     Raspunsul scurt este ca nu e bine cu izolatia si la interior, iti pot oferi o consultanta specifica pentru casa ta, nu te speria, pretul e modic, cat sa mentin site-ul.

 • Octavian says:

  Salut Bogdan..
  Multumim pentru informatiile prezentate ,si pentru timpul tau dedicat pentru cei ca multi dintre noi cu o baza de cunostinte limitate despre termoizolatii….Multumim…
  Te rog sa-mi dai un sfat in legatura cu izolare a unei case(constructie noua).
  Zona unde este construita casa este aprope de Alexandria ,judetul TELEORMAN(nu era DRAGNEA la putere).Constructia am inceputo in 2008,si a mers foarte greu din punc de vedere financiar,este construita din caramida POROTHERM 25X25X38,pe interior am placat cu regips 1,1 ,cu profil de 6 cm iar intre profile cu vata minerala de 5 cm.
  La exterior am reusit sa o tencui anul acesta ,cu tenco;amestecat cu nisip selectat si putin ciment,pregatirea eventualei placari ;;;;;;;;si mam gindit la urmatoarele materiale,,,,vreau parerea ta ca specialist cum ti se pare?:
  -Polistire expandat grafitat-swisspor lambdaroof eps 100-100mm
  -Adeziv lipite polistiren-weber P-50 max2
  -Plasa din fibra de sticla webermesh prestige 160 g/m2
  Tin sa mentionez ca suprafata de placare este de aprocsimativ de 350 m2 …
  Am uitat sa precizez ,este o locuinta P-E cu pod ,iar intre etajul si pod nu am placa de ciment,este capriorita cu grinzi de 10 cm. si intre ele vata minerala de 10cm,tavanul de la etaj din placi de regips si in pod scindura de 2.5 grosime(lipita una de cealalta)….MULTUMESC …

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Octavian,

   Multumesc pentru apreciere.

   Pentru a-ti da un “sfat/parere” imi trebuie planurile casei, sa le analizez si sa-ti ofer o solutie personalizata, daca doresti o consultanta scrie-mi pe email sau prin formularul de contact.

   N-as zice ca ti-a mers greu dpdv financiar, ai construit o casa mare si materialele utilizate nu par sa fie cele mai ieftine.

   Toate bune,

   Bogdan

 • ionut says:

  Bună ziua! Casă din Galați construită in 1993-94 cu pereți din bolțari gri zgrunțuroși cu 6 găuri, sub picioare dușumea scânduri/beton/planeta Pământ, sus tavan lut/pod/acoperiș scandură+tablă. Deci izolație practic inexistentă!
  Voi izola casa STADIAL. Am montat centrală gaz și calorifere, am izolat EXTERIOR latura nordică (33mp) cu EPS 100/100mm – adeziv/plasă/praf de piatră.
  Urmează să izolez EXTERIOR latura estică (50mp) cu EPS 80/150mm.
  1.Eficiența EPS-ului scade dacă atinge pămantul pe toată lungimea suprafeței (trage umezeală)?
  2.Există vreo variantă mai eficientă de izolație EXTERIOARĂ in același cost/mp ca EPS-ul?
  3.Banuiesc ca e ideal să hidroizolez întâi partea de jos a suprafeței și apoi sa pun termosistemul. Așa e?
  Mulțumesc!

  • Bogdan Livinti says:

   Buna ziua,

   Mai ieftin decat EPS-ul nu cred ca aveti alternative, poate panouri din stuf daca le asamblati dvs., nu cunosc detalii de constructie, in principiu se hidroizoleaza fundatia.

 • Marius says:

  Buna ziua, am citit articolul d-voastra, foarte detaliat si bine documentat, felicitari. Am cumparat un teren, am stabilit cum v-a arata casa, peretii sunt din caramida de 25, intre etaj si pod va fi tot placa de beton, voi monta o centrala pe peleti, un puffer,un termosemineu si panouri termice si fotovoltaice, rugaminte, ce sistem de izolatie sa folosesc?

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Marius, multumesc pentru apreciere.

   Multe dintre persoanele care mi-au cerut sfatul si-au schimbat planurile casei partial sau in intregime ca rezultat al analizei mele, daca te intereseaza o solutie personalizata iti scriu pe email.

   Toate bune,

   Bogdan

 • Ionut says:

  Buna ziua! Am citit o mare parte din commenturi si raspunsuri.Nu am auzit pe nimeni sa puna in calcul si adezivul special(mai scump) pentru vata minerala bazaltica(cu o granulatie mai mare) .Sau faptul ca multi proprietari isi termo izoleaza locuinta cu vata bazaltica si stratul de vopsea(protectie) il aplica abia peste 2…3..5 ani.In tot acest timp ce efect mai are termo izolatia in cazul ploilor si inghet dezghet(nu vorbim de un efect invers?apa absorbita de catre vata bazaltica favorizand transferul termic?)?Si cel mai important stratul final de protectie(vopseaua sau tencuiala decorativa).Nu cumva trebuie aplicat un strat care sa fie cat mai hidrofug?Finisaj care sa permita totusi trecerea naturala a vaporilor , aici vorbind de o tencuiala decorativa sau var SILOXANIC sau ACRIL-SILOXANIC(a nu se confunda cu silicon,cauciuc etc.) acesta din urma fiind mult mai scump decat un finisaj normal.

  • Bogdan Livinti says:

   Salut,

   Sunt detalii pe care doar foarte putine persoane le iau in consideratie, le cunosc doar cei care se documenteaza temeinic..

 • Marcel says:

  Buna !!! Pentru o casă din Porotherm de 25 in zona de munte ce izolție de exterior îmi poți recomanda . Asi dori ceva mai bun nu îmi place polestirlenul!!! Mulțumesc.

  • Bogdan Livinti says:

   Salut,

   Depinde de atat de multi factori incat nu-ti pot recomanda fara sa cunosc detalii, pot sa-ti urez sanatate. Daca doresti sa fac o analiza si sa aflam ce e mai potrivit pentru casa ta te invit sa-mi scrii. Toate bune

 • Stefan says:

  Salutare, Foarte tare articolul,lamureste o serie de probleme legate de aceste materiale,totusi nu am gasit explicatii suficiente despre izolata cu spumă poliuretanică (e posibil sa mi fi scapat mie). Lucrez la acoperisul casei,deci,voi avea o casa la “rosu”,cam peste 1 luna sinu stiu cu ce s o izolez.Da mi te rog un sfat.Mentionez ca este o constuctie din poroterm de 38,acoperita cu tigla ceramica Tondach. multumesc anticipat

  • Bogdan Livinti says:

   Salut,

   Spuma poliuretanica nu este materialul ideal de izolare, depinde si unde doresti sa o utilizezi, sunt mai multe aspecte la care trebuie sa fii atent, unul dintre ele este ventilatia acoperisului.
   In situatia in care doresti sa aprofundez cu o analiza trimite-mi un email.
   Succes!

 • Mihai Varga says:

  Placa de pluta are cnductivitatea termica 0.034W/mK. Deci cam ca a polistirenului expandat.

  • Bogdan Livinti says:

   Da, aproximativ, doar ca are mult mai multe calitati comparativ cu EPS-ul.

 • Varga Mihai says:

  Buna,
  Un material bun. Am etajat la inceputul anilor 90 o casa. Si primul lucru pe care mi l-am luat a fost o carte de izolatii si invelisuri in constructii. Am studiat si calculat cca 1 an cu elanul tineretii,( pe atunci lucram in proiectari electrice si eram familiarizat cu calculele termice) nu era netul la noi si nu erau izolatori termici pe piata. Ce am gasit a fost polistirenul comunist de 2.5 cm. Zidul l-am facut din BCA de 30 cm iar tencuiala 6 cm cu var. Intre peretele exterior si polistiren am lasat un spatiu de aer de 4 cca 4 cm ( un lat de lemn pe lat.
  Ce nu am stiut atunci si ce nu vad sa acorde importanta nimeni , pe langa izolatia termica si hidro, Inertia termica, desi stiam ca un confort termic se instaleaza mai repede daca nu circula aerul, inertia termica am neglijat-o. Blocurile de BCA au un un coeficient termic foarte mic. Repede se incalzesc repede se racesc. Eu as face din caramida plina o constructie noua. Suprafata radianta este foarte mare si se cedeaza foarte multa caldura. Practic dupa ce inchizi geamurile,dupa aerisire temperatura urca imediat la loc. O caramida gaurita chiar Protherm nu are de unde sa retina caldura. Pe scurt zidul cu iertia termica si chestile mecanice de rezistenta iar izolatia termica in exterior,Material? din ce credeti ca va satisface si finanaciar si astfel ca un perte exterior la un delta T d 40 grade sa nu piarda mai mult de 120W. adica in 24 de ore 120×24= 2880KWh

  • Bogdan Livinti says:

   Polistirenul l-ai prins pe sipci de 4cm grosime? Cum e prins de sipci si ce distanta exista intre ele? L-ai armat si tencuit? Spatiu este ventilat sau inchis?

   E buna si inertia termica, dar conteaza foarte mult izolarea termica.

   “Blocurile de BCA au un un coeficient termic foarte mic. ” Poate alea cu densitate dubla produse de H&H, dar care nu se gasesc la noi.

   “Repede se incalzesc repede se racesc.” Ce inseamna repede, 7-8 ore?

   “Eu as face din caramida plina o constructie noua.” Este alegerea ta. Ce grosime ar avea peretele?

   “Practic dupa ce inchizi geamurile,dupa aerisire temperatura urca imediat la loc. ”

   Foarte incet ne indreptam spre standardul de casa pasiva, case care utilizeaza sisteme de ventilare si recuperare a caldurii(sisteme care pot fi si individual instalate pe camere), caz in care nu mai este necesara deschiderea ferestrelor pentru ventilare, activitate care mareste consumul de energie.

   “O caramida gaurita chiar Protherm nu are de unde sa retina caldura.”
   Porotherm nu reprezinta standardul caramizilor, e o alta caramida dintre cele existente pe piata, dar depinde de grosimea zidului pentru o inertie buna.

   “din ce credeti ca va satisface si finanaciar si astfel ca un perte exterior la un delta T d 40 grade sa nu piarda mai mult de 120W. adica in 24 de ore 120×24= 2880KWh”

   Daca gasesti pe cineva care poate sa raspunda la aceasta intrebare care nu contine detalii despre casa, pozitionare, “satisface si financiar” samd, probabil are un glob de cristal din care citeste raspunsurile care nu vor avea niciodata legatura cu realitatea.

   In general simularile pentru case pasive isi gasesc destul de rar limitele de consum stabilite prin proiect in realitate, diferentele nu sunt enorme dar pana acum nu s-a creat softul care sa simuleze natura si comportamentul oamenilor.

   Poate ar fi mai bine sa te gandesti la o un anumit consum pe mp pe care-l doresti si sa cauti solutii (singur sau cu ajutor)pentru a te apropia de acel consum.

   Te invit sa-mi scrii despre solutia pe care ai ales-o.

   Toate cele bune,

   Bogdan

 • Mona says:

  Felicitari pt. articol si rabdarea de a raspunde comentarilor! Am o casa construita din BCA, pe un nivel, acum 14 ani, nu este izolata exterior si nu vroiam sa o fac, dar pe la coltuile camerelor cu pereti exteriori apare mucegai. Am dat cu solutii, aerisesc frecvent, am schimbat caloriferele cu unele cu dimensiuni mai mari, am incercat sa las colturile libere, dar totusi mucegaiul apare. Ma gandeam sa izolez cu polistiren doar stalpii sau ce alta solutiel imi dati? Multumesc!

  • Bogdan Livinti says:

   Merci.
   ” dar pe la coltuile camerelor cu pereti exteriori apare mucegai”
   Acolo (cadrul de beton armat) e o punte termica, peretele e mai recere iar umiditatea duce la aparitia mucegaiului. Spuneti-mi daca apare mucegaiul si vara? In ce camere apare? Caloriferele mai mari nu ajuta, puntea termica ramane, doar izolarea stalpilor nu este o solutie, puntea termica ramane(pe la periferia izolatiei, va recomand izolarea integrala a casei si ventilare foarte buna, in cazul dvs. ar trebui sa va feriti de polistirenul expandat.

 • Anatolie says:

  Salut, m-ar interesa un sfat in legatura cu sistemul de zidarie / izolatie pentru o casa ce urmeaza sa o construiesc. Ma poti contacta pe email te rog?

 • sorin says:

  Buna seara,fiti amabil va rog, as dori si eu un sfat in legatura cu in sistem de izolatie pe care as vrea sa il fac,daca se poate imi puteti trimite un mail ca sa va explic ce anume m-ar interesa? Va multumesc

  • Bogdan Livinti says:

   Buna seara, sigur.

   • cristina says:

    buna seara ! Am nevoie de niste sfaturi. ma puteti ajuta? multumesc

   • Visan Florin says:

    Buna seara,
    V as ruga daca se poate, sa ma ajutati cu o informatie, cu privire la izolarea unei case in jud.Giurgiu. Casa are P+1+M, este facuta de 22 ani,este la rosu si este din bca.Ce material izolant sa pun pe exteriorul casei pentru o izolare cat mai buna?
    Multumesc.

    • Bogdan Livinti says:

     Buna seara,

     In general sunt bune toate, dar cele mai bune sunt si mai scumpe, nici eu nu mi le-as permite, conteaza transmitanta termica totala a peretelui si punerea in opera fara punti termice, daca doriti o analiza mai detaliate va invit sa-mi scrieti.

     Toate bune.

 • razvan says:

  Buna ziua! As dori sa ma ajutati si pe mine va rog cu cateva sfaturi pentru un sistem de termoizolatie daca se poate. Va multumesc!

 • Cami says:

  Buna ziua, stiti ceva referitor la izolatia cu sticla celulara Foamglas?

 • Iulian says:

  Bună ziua și mulțumim pentru articolul detaliat.
  Un sfat am dori și noi: Cu ce ne recomandați să izolăm la exterior o casă făcută pe structură din bârne de lemn de 16 cm grosime, veche de 60 de ani cu ceva distanțe de la 0 la 4-5 cm între unele bârne, de 8 x 10 m, după cum s-au așezat. Casa este situată la munte în Poiana Largului unde iarna are cam 6-7 luni de zile și în lunile ianuarie și februarie, temperaturile ajung uneori pentru câteva zile în șir și la -22, -25 de grade. De asemenea nu vrem rozătoarele să își facă de cap prin pereții casei :).

  Mulțumesc.

  • Bogdan Livinti says:

   Buna seara,

   Avand in vedere conditiile vitrege ar trebui izolata complet, de la fundatie/placa pana la acoperis, caz in care sunt implicate niste cheltuieli, va ganditi sa o izolati in intregime?

   • Iulian says:

    În principiu da. Am vrea să o izolăm în întregime.
    Casa are un singur nivel, iar acoperișul va trebui modificat pentru că vrem să mărim amprenta casei.

 • BOTES MARIAN says:

  Buna seara
  Venim si noi ( familie de 6 personae ) cu o rugaminte daca nu e prea mare deranjul :

  Am construit o casa de 150 mp doar pe parter in Radauti jud SV si cautam solutii pt tipul de incalzire si calitatea aerului din casa .
  Casa este construita pe cadre si Ytong 30cm , pe interior trebuie tencuit ori cu tencuiala clasica sau pe baza de ipsos ( care o recomandati ? ) , pe exterior vrem sa folosim vata bazaltica de 200mm ( adezivul si masa de spaclu de la Baumit ProContact e ok sau sa luam de la Sto ? se merita diferenta de pret ? ) , apoi peste sa folosim decorativa Baumit Nanopor sau StoSilCo ( care ar fi mai indicata ? ) .
  Ferestrele vor fi din PVC dar super etanse cu Uw-0,8W/m2K , deci nu stim daca va face fata aerisirea doar prin ferestre deschise .
  Bugetul s-a subtiat considerabil pana acum pt ca nu am vrut sa facem compromisuri la structura casei deci cautam solutii mai decente pt incalzire .
  Investitia in termoizolare speram sa merite si sa scada facturile pe termen lung .
  Elevatia e izolata cu 5cm EPS pe toti peretii interiori , pe exterior vor fi 10cm XPS , sub placa s-a folosit 10cm EPS si peste va fi 10cm XPS . La tavan vor fi vor fi 20cm vata bazaltica cu folie de aluminiu sub placa si 10cm XPS peste .
  Care ar fi cea mai buna solutie pt noi ?
  La ce pret ajunge o consultanta cu dvs ?
  Multumim anticipat

  • Bogdan Livinti says:

   Buna ziua,

   Cred ca isi poate permite o consultanta oricine-si construieste o casa, va scriu pe email.

   Bogdan

 • Ovidiu Constantinescu says:

  Buna ziua,

  As fi curios in ce anume consta o consultatie despre izolatia casei (in cazul meu, o casa noua) si cat costa.

  Multumesc

  • Bogdan Livinti says:

   Buna seara,

   Consta in gasirea unor solutii optime de izolare pentru casa dvs., materiale potrivite cu detalii si reducerea puntilor termice, solutii specifice pentru fundatie, plansee, pereti, mansarda/pod, balcon.
   Solutii care au influenta directa asupra sistemului de incalzire/racire si a confortului.

   Ar ajuta daca ati avea planurile casei. Alte detalii pe email.

   Seara buna

 • Vio says:

  Buna,
  Am in vedere tencuielile termoizolante datorita faptului ca spatiul pentru termoizolatie este foarte mic (unde la 3 cm), insa aici spuneti ca nu termoizoleaza bine in straturi mici. OK, imi puteti spune care este materialul cel mai potrivit de pus in straturi subtiri (nu neaparat tencuieli, orice) pentru un apartament in care vreau sa scap de mucegai si condens pe perete?
  Multumesc

  • Bogdan Livinti says:

   Salut,

   Inainte de orice operatiune trebuie identificati factorii care duc la producerea mucegaiului.
   Din pacate nu va pot da sfaturi printr-un comentariu fara sa cunosc toate datele problemei, am nevoie de mai multe informatii; in cazul in care doriti o consultanta pentru identificarea solutiei potrivite pentru a scapa de mucegai va invit sa-mi scrieti.

   Toate cele bune,

   Bogdan

 • Adrian says:

  Buna ziua,
  Eu nu construiesc o casa, am cumparat un apartament de 3 camere intr-un bloc din 1983, apartamentul este la etajul 3/8 iar peretii sunt din placi de beton. Vreau sa instalez o centrala termica, sa pun geamuri tripan si sa izolez peretii pe interior. Ma tot uit si nu stiu sigur care este cea mai buna solutie pentru ce vreau eu. Ma puteti ajuta cu un sfat? Multumesc!

  • Bogdan Livinti says:

   Buna ziua,

   Doriti sa renovati un apartament cu informatii postate pe diverse site-uri/forumuri? Cum filtrati informatii, cele care pot fi luate in considerare de toate ineptiile postate? Ferestrele cum le veti pune in opera, cum le izolati?

   Sigur, va pot oferi un sfat, aveti grija cu ventilatia daca izolati la interior. Cu placere.

   Bogdan

 • Valeanu Silviu says:

  Care ar fi cea mai eficienta si economica solutie pentru o constructie P+8 cu amprenta la sol de aprox. 500mp?

  • Bogdan Livinti says:

   Cea mai eficienta si economica solutie ar fi o analiza aprofundata a imobilului, fara ea nu se poate alege o solutie. La un imobil de o asemenea marimea vor exista o multime de punti termice, pentru analiza ar fi necesar proiectul sau cel putin informatii detaliate despre imobil(de la subsol pana la acoperis).

   Un alt aspect important este confortul pe care-l vor avea proprietarii sau chiriasii, confortul si economia la energie vor constitui un atu in vanzarea/inchirierea imobilului, vei putea sa-ti diferentiezi cladirea de cea a concurentilor si sa obtii mai multi bani.

   Pentru o posibila colaborare te invit sa ma contactezi.

 • sorin says:

  salut chiar acum cind scriu sint in santier in casa in care stau si termoizolex dupa 11 ani o portiune unde a fost aru conditionat .ciu aceasta ocazie am dublat polistirenu expandat (scirtietoarea)si sint multumit cu stratu de 20 cm eps 80 .acum sint inbrat in casa asa s-a facut frig desi afara e cald de mori 32 de grade pe zi si 15 noapta .banuiam ca acolo e pierderea de caldura si vara intrarea ei . si nu m-am inselat .acum am aer conditionat permanent si gratis ura scap de factura de curent gogonata si sint si eco pe deasupra.recomand tuturor sa si izolaze termic casa oricum pot cu orice polistiren expandat exrudat vata minerala nazaltica si ce e mai nou acuma eu am folosit si bca ytong 6 mp ca cei care au facut apartamentu au furat din bca l au pus pe profil in loc pe normal si era grinda libera 10 cm .efect centrala nu mai merge la 9 ci al 5 ca la noua ma coc iarna inertia cloriferului duce temperatura la 25 de grade asa la 5 centrala duce la 22 si e acceptabil .succes tuturor si nu uitati daca se poate facturi nu mici ci foarte mici la caldura ca oricum astia o maresc pe an ce trece sub diverse scuze si hau hau .va multumesc ca ati citit comentariu meu si succes.

 • Cosmin says:

  Buna ziua , casa este din caramida brikston bks 25 izolata la exterior cu polistiren de 10 cm, as vrea sa izolez si interior doar pereti spre exterior cu multipor de la ytong de 5 cn, ce parere aveti ? Multumesc frumos !

  • Bogdan Livinti says:

   Buna ziua,

   Casa fiind izolata la exterior cu polistiren e nevoie sa ventilati incaperile ca prioritate intre ventilatie si izolatie interioara, Multipor nu este poate cel mai potrivit material dar il puteti utiliza.

 • Marius says:

  Buna dan locuiesc in irlanda si as dori sa imi izolez casa pe exterior, clima este mai umeda aici ce fel de izolatie mi- ai recomanda?

  • Bogdan Livinti says:

   Salut, nu pot sa fac recomandari fara sa cunosc detaliile de constructie ale casei(probabil e stick framing sau poate nu), daca este izolata vreo parte a casei, ai un plan al casei sau poze?

 • Sebastian says:

  Salut.
  Sper ca se mai primesc răspunsuri la acest articol. Am văzut comentarii făcute cu doar câteva luni in urma și am speranțe mari
  Eu locuiesc in Belgia și am câteva mici curiozități pentru ca vad ca sunteți acreditat in case pasive iar eu sunt una din persoanele căreia ii place sa împrumute anumite tehnologii de la casele pasive și sa le aplice la casele mai vechi…..
  In primul rând aici umezeala este destul de ridicată mai tot timpul, in rest cu frigul sau caldura nu ar fi chiar tragic pentru ca iernile nu sunt așa grele și friguroase ca la noi și nici verile nu sunt foarte caniculare. Iarna de-obicei temperatura nu scade mai jos de -10 grade decât foarte rar , iar vara termperaturile sunt undeva la 30 de grade dar sunt momente cad se duce la 35 (dar nu foarte des)

  1) In general casele sunt construite din cărămida aici și ținând cont de temperaturi in funcție de sezon, dacă folosesc vata bazaltică , cam la ce grosime ma pot opri ?! Nu cred ca e nevoie neaparat de 30 cm , nu ? Adică, nutreau neaparat sa scot o casa pasiva, ci doar o casa mai economică….
  Ce tipuri de izolație recomandați? Ce izolație ar fi mai indicată pentru un randament bun dar care sa nu necesite o grosime prea mare?

  2) Ce fel de ferestre ar fi mai recomandate? Câteva detalii tehnice ar fi de ajutor.

  3) Cum fac sa rezolv problema ventilației in cazul in care izolez o casa , in funcție de tipul de izolație ?
  Se poate sa izolez și sa nu fie necesară o instalație de ventilație ?

  4) Ce recomandați sa folosesc pentru a izola podul/mansarda ?

  Mulțumesc pentru sfaturi.

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Sebastian,

   Cunosc vremea din Belgia, intr-adevar nu se regasesc inca extremele de la noi.

   Pentru a-ti putea oferi solutii specifice si detaliate pentru casa ta mi-ar trebui un plan al casei cu detalii sau poze si informatii detaliate, altfel imi dau cu parerea doar la modul general, iar la general iti scriu punctual.

   1) Posibil sa nu fie necesar o termoizolatie de 30cm, din informatiile pe care le detin in Belgia se construieste acum la standard de U=0,25, pe cand o casa pasiva ar fi sub 0,15. Important este sa pui cat de multa izolatie poti pentru a nu mai plati inca o data punerea in opera in cazul in care doresti sa mai adaugi termoizolatie ulterior pentru a te incadra intr-un nou standard de termoizolare, totusi ar trebui sa tinzi spre standardul de casa pasiva, va fi un atu la vanzare(in situatia in care esti nevoit sa vinzi din N motive), iar diferenta de termoizolatie de la 0,25 la 0,15 cred eu ca este mica(ma refer la investitie), de asemenea vei avea casa aliniata la noul standard din 2021, probabil in Belgia se va implementa la timp.
   Iti recomanda orice material ti-l permiti, conteaza modul de punere in opera(pentru a nu avea punti termice) si situatia specifica a casei, cu problemele ei. Stiu de la un inginer care locuieste de vreo 30 de ani in Belgia ca se foloseste multa spuma pe acolo.
   2) Pe acest subiect ar trebui sa scriu un intreg articol, in general e de dorit un coeficient Uf cat mai mic si cu factor de aport solar bun, dar depinde si de pozitia ferestrelor catre punctele cardinale.
   3) Se poate sa izolezi si sa nu instalezi ventilatie, dar vei fi nevoit sa deschizi ferestrele pentru ventilatie, caz in care se pierde energie, situatie opusa celei dorite, de economie de energie.., in concluzie este necesara ventilatia chiar si unitati individuale pe camere ar obtine efectul scontat.
   4) Ce sa-ti recomand fara sa stiu detalii..:(, ai folie de difuzie pusa sub invelitoare? Am nevoie de detalii care depasesc cu mult scopul sectiunii de comentarii, iti pot oferi consultanta pentru a obtine un rezultat bun. Trimite-mi un mesaj pe email/pagina contact.

   Toate cele bune,

   Bogdan

 • Suzeta Dinica says:

  Mai nou se foloseste lana de oaie la izolarea termica, e recomandata pentru izolarea exterioara ?Avantaje si dezavantaje ?Multumesc !

  • Bogdan Livinti says:

   E mult prea complicat de pus in opera la exterior, deci nu se utilizeaza.

 • Ioan says:

  Sunt in căutarea de informații despre izolarea exterioara. Aici am găsit cel mai complex studiu. Felicitari ! As încerca sa izolez cu spuma poliuretanică si apoi sa aplic o tencuiala decorativa care sa mascheze denivelările! Aveți un studiu amplu despre ea? Avantaj,dezavantaj. Va Multumesc.

  • Bogdan Livinti says:

   Ma bucur ca ati gasit informatii interesante.
   In ce priveste spuma poliuretanica cu celula inchisa are unele avantaje, cel mai important fiind coeficientul de conductivitate mic, dar depinde pe ce material o aplicati, daca se ventileaza casa, cum se rezolva denivelarile de care spuneati….

   Nu cunosc detalii despre casa dvs., dar mai bine luati in consideratie materialele mai clasice, chiar si polistirenul grafitat.

 • Calota says:

  Ati uitat de Aerogel

 • Alexandru Vasile says:

  Excelent articolul!!! Felicitari!
  Eu am ales pana la urma spuma poliuretanica cu celul inchisa datorită randamentului termic foarte bun. Prețul puțin mai mare, dar a meritat din plin.

  • Bogdan Livinti says:

   Se poate si mai bine in privinta articolului, sper ca va fi in regula izolatia.

 • Goguryeo says:

  Salut tovarase
  Am o casa din BCA facuta pe vremea lui rapostaul, si as vrea sa stiu cum as putea sa o izolez cel mai bine d.p.d.v. termic. Nu conteaza suma, mentionez ca vreau incalzire prin pardoseala si inaltimea la camera este de 3.7 m.

  • Bogdan Livinti says:

   Salut,

   Depinde daca doresti sa o izolezi integral, de la fundatie/pardoseli, pereti si mansarda/pod, am nevoie de proiectul casei sau o multime de poze cu detalii pentru a-ti oferi detalii tehnice si modalitatea corecta de punere in opera a izolatiei, altfel nu pot sa-ti ofer decat un sfat general de tipul “izoleaz-o cu ce material iti permiti dar sa fie cat de groasa izolatia”, pentru o solutie personalizata te invit sa-mi scrii pe email la bogdan arond domu punct ro

 • Gabi says:

  Buna ziua,

  As dori sa folosesc multipor pentru izolatia la exterior a casei: caramida robust 30cm+ multipor 12cm.Aprox 150mp de izolat.

  Putine informatii se gasesc despre multipor exceptand site-ul firmei producatoare unde se gasesc multe date care suna f bine.

  As fi interesat daca sunt unele dezavantaje ale utilizarii acestui material pt termoizolatie la exterior. Ca si pret costul similar cu vata bazaltica

  Cu stima,
  Gabi

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Gabi,

   Ok intru in joc, voi fi avocatul diavolului, dezavantajul e ca are difuzie deschisa de la interior la exterior si invers, de la exterior la interior(care nu e de dorit), informatie inclusa si in brosura de pe site, o icoana care reprezinta un perete si doua sageti catre interior si catre exterior, absorbtia de apa de scurta durata dubla comparativ cu vata bazaltica, oricum nu are trebui sa speram la difuzie totala a vaporilor pana la un nivel optim in interiorul casei, mai bine am ventila natural sau artificial.

   In ce priveste pretul o placa de Multipor cu grosimea de 50mm costa ~40lei/mp, aproximativ acelasi pret cu al vatei bazaltice cu grosimea dubla, de 100mm.

   Sper sa te ajute informatiile:)

 • Nae says:

  Nu vad PLUTA ca material de izolare exterioara ?

 • Carmen Clapon says:

  Foarte bun articolul ,felicitări . Va rog sa ma ajutați intr- o problema de izolație interioară a pereților exteriori a unui apartament . Ce material ar fii corect sa folosesc . Sa nu fie dăunător sănătății și sa fie și eficient . Va mulțumesc anticipat .
  Cu stima

  • Bogdan Livinti says:

   Pe scurt ar fi pluta, dar mai sunt alternative, e important cum sunt puse in opera.

 • Calin says:

  Buna ziua si felicitari pentru articol! Ce solutie ati alege pentru termoizolarea unei case pe parter zidita cu caramida porotherm 30 cm. Dar pentru izolarea placii de beton din pod? Sunt in mari dubii…..polistiren/vata bazaltica? Multumesc

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Calin,

   Fiind pe un singur nivel as construi un caroiaj din lemn(in jurul peretilor exteriori) pe care l-as umple cu celuloza/fibre de lemn, iar podul la fel, te invit sa citesti articolul despre izolarea mansardei in care am explicat si analizat cum ar trebui efectuata izolarea termica.

   Succes!

 • Mihai says:

  Si eu am ales BCA de la Celco in pofida caramizilor si sunt foarte multumit de alegerea facuta. La instalatii a fost foarte usor sa facem santuri in pereti fata de caramida care se sparge toata. Iar la factura am platit luna asta 400 de lei la gaz pentru incalzirea unei case de 190mp.

 • Catalin says:

  Un tabel comparativ ar fi fost cu mult mai concludent..

  • Bogdan Livinti says:

   Te invit să-l creezi și-l includ în articol.

  • Bogdan Livinti says:

   Cu mult mai concludent pentru tine, ar fi fost să mai cauți pe site, ai fi găsit și tabelul sau tabelele…

 • Marian says:

  Buna ziua!
  Avand in vedere evolutia preturilor a materialelor de constructii, cu ce imi recomandati sa izolez o casa de caramida?

  • Bogdan Livinti says:

   Bună seara,

   Îți recomand să utilizezi materialul pe care ți-l permiți.

   Cum as putea să-ți recomand un anumit produs, dacă nu se încadrează în buget?

 • >