Comparatie intre solutiile de izolare termica a casei
Menu
izolatii termice pentru case

Comparatie intre solutiile de izolare termica a casei

Articolul este structurat in doua parti, materiale clasice&inovatoare si materiale ecologice. Prima parte se afla in aceasta pagina, a doua se poate citi urmand linkul de mai jos sau de la sfarsitul acestei parti.

Deasemenea te invit sa citesti si o analiza a programului Casa Verde Plus.​

Pentru a face o comparatie intre materiale de izolare, trebuie sa stim care sunt parametrii utilizati pentru masurarea si compararea calitatii solutiilor de izolare termica.

Parametrii de masurare a solutiilor de izolare termica utilizati sunt: conductivitatea termica (k or λ) si rezistenta termica(valoarea-R).

Cand evaluam o solutie de izolare termica, toate elementele solutiei trebuie luate in calcul. De exemplu, pentru un perete cu suprafata interna+bloc ceramic+vata minerala+spatiu cu aer+suprafata exterioara, valoare R pentru fiecare componenta trebuie considerata.

Materiale de constructie termoizolatoare

Deja stii ca polistirenul expandat sau extrudat, este folosit la izolarea cladirilor, dar este cel mai bun material izolator?

Este intrebarea la care m-am gandit, cand am luat in calcul izolarea termica a casei de la tara.

Mi-am inceput cautarile materialelor termoizolante, pe site-urile internationale, gandindu-ma ca voi gasi materiale informative de calitate si am gasit o pledoarie de informatii de calitate si materiale de constructie si izolare inovatoare.

Daca nu ai o casa deja construita/cumparata, am descoperit cateva materiale de constructie cu proprietati izolatoare cu care eu mi-as construi o casa.

Francezii de la Thermibloc, au creat un bloc din aschii de lemn mineralizate in proportie de 80%, in care incorporeaza diferite tipuri de materiale termoizolatoare, de la polistiren expandat si grafitat la vata minerala bazaltica.

thermibloc-blocuri-constructie-cu-termoizolatie

Blocurile de constructie Termibloc au o latime maxima de 38cm , inaltime de 25cm si o lungime de 100cm, cu patru blocuri construiesti 1 metru patrat, cu siguranta marimea lor mareste viteza de constructie cu cateva zeci de procente.

Fiecare bloc este format din 2 parti, ambele cu o structura din celule.

Primele cavitati, sunt locate la exteriorul blocului Thermibloc, in care se introduc materialele termoizolatoare :vata minerala, polistiren expandat simplu si polistiren expandat si grafitat.

In Cavitatile interioare se introduc cablurile retelelor de electricitate, tevile de apa etc., peste care se toarna un perete de beton.

Performanta peretelui din blocurilor Thermibloc este superioara celei unui perete conventional si depinde de materialul izolator care se foloseste pentru a umple cavitatile exterioare.

inertia termica a blocurilor thermibloc

Inertia termica a peretului

Performanta termica maxima a thermiblocurilor cu polistiren grafitat este de 0,16 (conductibilitatea) si rezistenta termica 2,375 pentru blocurile N38/19(cu o grosime de 38 cm).

Un alt tip de perete cu rezistenta termica foarte buna, cu care poti sa construiesti o casa pasiva este peretele Energiehome.

energiehome tipuri de pereti termoizolatori

Pentru constructie folosesc 2 tipuri de pereti din aceleasi materiale termoizolante(polistiren expandat si grafitat si Rockwool-vata minerala), dar cu diferite grosimi, plus o folie de vapori, 2 parti din fibre de gips(nu am gasit mai multe informatii despre acest material), toate ansamblate pe un cadru de lemn.

Peretele numit pasiv, are un coefient de transfer al caldurii de 0,1, care satisface cerintele unei case pasive, sau perete premium cu un coeficient de 0,14.

Firmele care construiesc case cu acest tip de pereti fac parte dintr-o retea europeana, iar cea mai apropiata de noi este in Ungaria(avantaj pentru cei care vor sa-si construiasca o casa in vestul tarii).

Materialele de constructie Thermibloc si peretele pasiv sunt excelente pentru construirea unei case confortabile si cu un consum mic de energie, inconvenientul este ca aceste materiale se gasesc la distante mari, de locatia in care ne-am construi noi casele.

Poate te intrebi cum m-am intrebat si eu, dar pe meleagurile noastre ce materiale termoizolante se gasesc, pentru construirea unei case?

Blocuri ceramice

Avem blocurile ceramice Porotherm, cu locas de mortar de la Wienerberger, cu o latime de 38cm si un o conductivitate termica foarte buna de 0,14.

caramida ceramica Porotherm

Caramida Porotherm trebuie udata, pentru a obtine o anumita umiditate la punerea in opera, daca trebuie udate fiecare caramida in parte, creste timpul de lucru si costul de construire.

Daca doresti o izolare termica mai buna, va trebuie sa adaugi izolare suplimentara la interior sau exterior.

Dupa spusele celor de la Wienerberger caramida Porotherm 38sth, ofera cea mai buna conductivitate termica, comparativ cu blocurile ceramice disponibile pe piata romaneasca.

Winerberger produce si blocuri ceramice de 45cm, denumite Porotherm 45 S P+E (S=seismic P=patentat E=economic), dar nu pentru piata romaneasca; poate le produc in fabrica din Ungaria, ar fi bine de stiut.

Mai exista si alte tipuri de caramizi ceramice, de exemplu de la Brikston, sau Cemacom (caramizile Evoceramic).

Astazi 28/06/2016, un cititorul al blogului m-a contactat prin aplicatia de chat​, dorea un sfat in privinta caramizilor Evoceramic cu o grosime de 44cm si un coeficient termic declarat de 0.139, i-am spus parearea mea si am inceput sa citesc materialele de pe site-ul Cemacom, unde am descoperit un informatie surprinzatoare...as putea sa-i spun.

Am aflat, ca acest tip de caramizi Evoceramic sunt caramizi inteligente!

Intr-unul dintre pliante suntem indemnati sa construim inteligent cu caramizile inteligente Evoceramic, deci cine este inteligent? Eu sau caramizile? Intrebarea este retorica, evident caramizile sunt mai inteligente.

De acum nu voi mai putea sa spun: "Esti prost ca o caramida!",sunt nevoit sa adaptez, voi spune "Esti inteligent ca o caramida!"​...

Am verificat de doua ori, poate au incorporat nano-senzori, dar nu am gasit informatii despre existenta lor, deci, cum sunt astea inteligente, poate ma lamureste cineva in comentarii.​

Un alt bloc ceramic cu calitati termice excelente este Klimabloc iBloc 50, numarul 50 este dat de marimea lui, 50 de cm! Wow, un perete de 50cm latime, oare nu e prea mult? Cu siguranta nu, in combinatie cu o tencuiala de 4 cm din canepa sau fibre minerale, valoarea conductivitatii termice scade la 0,13w/m2k.

Caramizi ceramice Klimabloc ibloc 50

Am putea spune ca aerul conditionat este inclus in blocurile ceramice iBloc 50, am avea veri racoroase in casa:)

Livreaza in Germania, Italia, Polonia, Cehia si Austria, dar au si o fabrica in Serbia care acopera si piata din Bulgaria.

Le-am putea comanda cu livrare in Ruse si cu un camion transportate rapid in Bucuresti.

Deasemenea fabrica din Serbia creeaza si pereti din aceste blocuri ceramice, cu care se poate ridica o casa intr-o zi.

Blocurile ceramice Klimabloc se lipesc intre ele printr-un adeziv inovativ(sau mortar la alegere), care permite o viteza de lucru cu 50% mai mare si o temperatura minima procesare de -5C, utilizand acest adeziv special umiditatea din pereti este evitata.

Adezivul rezista la temperaturi intre -40C si +100C.

Blocuri de BCA

Dar daca comparam blocurile ceramice cu BCA-ul de la Celco?

BCA-ul de la Celco cu o densitate de 400kg/m cub, are o conductivitate termica de doar 0.10± 0,01, mai buna decat indicele de conductivitate termica al caramizilor Porotherm.

Orice s-ar spune despre BCA, ca este materialul de constructie al saracului, cred ca este o optiune viabila pentru constructia unei case, cu un consum mic de energie.

Materiale de izolare pentru pereti exteriori

Spuma de resina Webertherm Ultra 22(un derivata al bachelitei) este utilizata pentru proprietatile ei termoizolatoare, cu performante mai bune decat ale polisitirenului expandat fara grafit.

panou din spuma de rasina

Spuma de rasina de la Weber, are o conductibilitate termica de 0,022w/mk.

Are rezistenta buna la foc si este un material certificat energetic.

Un alt tip de material izolator creat dintr-un derivat de bachelita se numeste Phenoterm, are o conductivitate termica de 0,017-0,018 w/mk si o plaja de temperatura pentru utilizare intre -196 si 130/250(pentru o perioada scurta).

termoizolatie Phenoterm

Deasemenea si BASF produce un material termoizolator asemanator numit Basotect.

Materialul utilizat cel mai frecvent in Romania este polistirenul expandat, probabil pentru ca este mai ieftin.

polistiren expandat

Dar oare ieftin inseamna si bun?

Din informatiile pe care le-am adunat din diferite surse de pe internet se pare ca nu are o rezistenta termica prea buna la temperaturi mici, izoleaza bine doar la temperaturi mai ridicate si se pare ca emana un fel de inoni negativi (dupa spusele unui constructor, care a citi un studiu al INCERC Cluj; am cautat studiul in arhiva INCERC, dar nu l-am gasit).

Iar sistemul de prindere a placilor nu este dintre cele mai simple.

O firma din UK a creat un sistem de prindere si un design special pentru placile de polistiren expandat, sistemul unic de prindere R-etro micsorea puntile termice, scade timpul de executie pentru profesionisti sau constructori amatori, sistemul integrat de fixare este superior sistemului cu adeziv si creeeaza o suprafata nivelata.

termosistem cu polistiren expandat

Odata cu avansul tehnologic s-a trecut la crearea de placi de polistiren cu adaos de grafit(o forma naturala de carbon), astfel s-au obtinut placi cu un coeficient termic mai bun(cu aproximativ 20%, dar se pare ca este discutabil procentul), comparativ cu placile de polistiren expandat simple.

Pe piata se gasesc placi de polistiren expandat cu adaos de praf de grafit de la Austrothem , Caparol, Romatermit, Hirsch, Amvic(probabil lista producatorilor nu este completa).

Un alt tip de placi termoizolatoare din polistiren, sunt placile de polistiren expandat cu adaos de poliuretan care au un coeficient termic de 0,024/0,025 (W/mK) în funcție de grosime, comparativ cu placile de polistiren expandat si grafitat care are un coeficient de 0,032 W/mK, placile cu miez de poliuretan au un coeficient mai bun.

placa din polistiren cu miez din poliuretan

Dar ar fi o alternativa financiara mai buna, la placile izolatoare de polistiren expandat si grafitat? Am cautat pretul pentru placile de polistiren cu miez de poliuretan, dar nu am gasit unu', voi contacta producatorul, pentru a obtine o lista de distribuitori si preturi.

Alt material uzual (probabil nu la fel de uzual ca si polistirenul expandat), utilizat in izolarea termica a peretilor exteriori, a mansardei si acoperisului este vata minerala bazaltica.

O investitie buna ar fi vata minerala bazaltica de la Rockwool si anume sistemul de fatada Frontrock MAX E Dual Density cu un conductivitate termica declarata de 0,036W/mk si o resistenta termica de 3,30 la o grosime de 120mm, cu amortizare in 2 ani(informatii gasite pe siteul Rockwool Romania).

Oare cum au calculat amortizarea in doi ani? Personal nu am gasit informatii despre un material izolator cu o grosime de 120mm, care sa se amortizeze in 2 ani, si am citit zeci de materiale.

rockwool dual density vata mineral bazaltica

Termoizolatia cu vata bazaltica functioneaza atat pe timpul anotimpului rece cat si pe timpul verii, comparativ cu panourile de polistiren expandat care au o rezistenta termica mai scazuta in anotimpul rece(asa declara producatorul, cei de la YTONG se pare ca nu sunt de acord cu o astfel de declaratie)

Am facut o cercetare extinsa pentru a gasi cat mai multe materiale de termoizolare, am cautat produse si pe piata internationala(unele fiind foarte tentante pentru import, cel putin pentru casa proprie), dar oare cat de mare este interesul romanilor pentru urmatoarele materiale de izolare:

 • Polistiren Expandat
 • Polistiren expandat si grafitat
 • Vata bazaltica
 • Spuma poliuretanica
 • Polistiren extrudat

Nivelul de interes pentru cateva materiale termoizolante

Sunt uimit!, vata minerala bazaltica este mai cautata comparativ cu polistirenul expandat..., am introdus si alte materiale in unealta de analiza a interesului, precum multiporul, izolatia cu celuloza sau placile poliizocianurat, dar interesul pentru aceste materiale este foarte mic in comparatie cu polistirenul extrudat sau vata bazaltica.

Pentru izolatia termica exterioara, se pot utiliza si placile minerale izolatoare Multipor de la YTONG, cu o durata de viata de 50 de ani si o conductivitate termica de 0,045, la o grosime de 125mm valoare rezistentei termice este 2,78, cat al unui perete exterior. Au sistem de prindere facil, care protejeaza structura zidariei.

multipor termoizolare

Tencuile "termoizolante"

Am observat in ultima perioada o creste a promovarii tencuielilor "termoizolatoare" (online si la targuri din domeniul constructiilor sau imobiliare), probabil te intrebi de ce am pus intre ghilimele termoizolatoare, ei bine pentru ca nu pot fi considerate termoizolatoare.

​Nu mentionez aici numele lor, dar am scris despre o astfel de tencuiala in articolul extins pe care-l poti descarca.

​Te invit sa facem impreuna un calcul, sa aflam care este rezistenta termica a unui perete tencuit cu o astfel de mortar "termoizolator".

Sa presupunem ca avem o casa construit din perete de caramida plina cu o grosime de 25cm, coeficientul termic (valoare lambda) este de 0.8, rezistenta termica teoretica ar fi 0,47.

Un perete cu rezistenta termica de 0,47 ofera o izolare termica de nivel foarte slab.

Ne-am decis sa tencuim peretii casei cu un mortar "termoizolant", care are coeficientul termic de 0,056 si vom aplica un strat de 2 cm.

Valoare rezistentei termice a stratului de 2 cm este de ​0,35.

Adunam cele doua valori ale rezistentelor termice 0,47+0.35​ si obtinem valoarea rezistentei termice teoretice de 0,82, valoare care se incadreaza la nivelul de izolare slab.

Stratul de mortar fiind subtire nu va creste rezistenta termica a peretelui astfel incat sa obtinem o izolare termica cel putin de nivel mediu, fara sa avem pretentia "exagerata" de a obtine o izolare de nivel bun...

Un strat de mortar gros de 2 cm este echivalentul aproximativ al 1,5 cm de vata minerala bazaltica. 

Pretul unui mp de tencuila "termoizolanta" este de ~25euro, la acest pret ne-am putea izola casa cu un strat de vata minerala bazaltica cu o grosime intre 14 si 16cm.

Un start de 14 cm de vata bazaltica are rezistenta termica teoretica 3,27, de 10 ori mai mare decat a tencuielii "termoizolante", astfel obtinem un nivel bun de izolare termica.

Vata minerala nu este singurul material pe care l-am putea utiliza, l-am utilizat ca si exemplu.

​Un carcotas ar putea sa argumenteze ca tencuiala ne protejeaza de igrasie, ei bine permite-mi sa am retineri in aceasta privinta, fara o ventilatie buna igrasia va apare pe la colturi, in spatele mobilei sau in spatele aragazului (daca este situat langa peretele exterior).

Fara o ventilatie corespunzatoare umiditatea va duce la aparitia mucegaiului pe peretii mai reci, in orice tip de casa, fara izolatie sau casa pasiva, ventilatia este esentiala.

Totusi acest tip de tencuiala este una mai buna comparativ cu o tencuiala obisnuita.​

Depinde daca doresti o tencuiala mai buna sau o izolare mai buna...​

Mentiuni materiale de termoizolare

Placi termoizolatoare din stuff cu o Conductivitate termică =0.056W /mK

panou din stuf

Stuful este un material natural foarte bun izolator termic, problema lui este ca e inflamabil(clasa E), eu nu l-as utiliza pentru termoizolare.

Stuful nu este singurul material termoizolator organic, exista o multime de alte materiale cu un coeficient termic si proprietati de izolare mai bune.

Iar daca ai de izolat mansarda poate ar trebui sa iei in considerare izolarea cu o folie reflectiva cu straturi multiple de aluminiu care reduce pierderile de caldura datorate radiatiei (prin care se pierde cea mai mare parte de caldura).

Un material de izolare al viitorului(in utilizarea pentru termoizolarea casei), care acum este utilizat pe scara mai larga la izolarea frigiderelor/congelatoarelor, sunt placile termoizolante cu vacum.

Placile de termoizolare cu vacum Optim-R de la Kingspan, au un coeficient de conductivitate termica de doar 0.007, cu o grosime cuprinsa intre 20 si 60mm, sunt solutia ideala pentru locatia care nu permite utilizarea altor materiale de termoizolare.

panouri Optim cu vacuum

Cu siguranta, vor fi o solutie de izolare de luat in considerare, odata cu producerea in masa si de mai multi producatori.

Intrebari cu raspuns de la cititori <<Click deschidere sectiune>>

Concluzie

Avem la dispozitie o multime de materiale de constructie termoizolatoare si solutii de izolare a peretilor exteriori dintre care sa alegem; desi sunt multe tipuri de materiale, am reusit sa le gasim, pe cele care un coeficient de conductivitate termica bun si care isi indeplinesc functia indiferent de anotimp.

Ce materiale de constructie termoizolante sau solutii de izolare termica, dupa construirea casei vei folosi?

Ti-a placut articolul? Daca date rog ofera-l in retelele tale favorite(Facebook/Google+), multumesc!

 • Octavian says:

  Salut Bogdan..
  Multumim pentru informatiile prezentate ,si pentru timpul tau dedicat pentru cei ca multi dintre noi cu o baza de cunostinte limitate despre termoizolatii….Multumim…
  Te rog sa-mi dai un sfat in legatura cu izolare a unei case(constructie noua).
  Zona unde este construita casa este aprope de Alexandria ,judetul TELEORMAN(nu era DRAGNEA la putere).Constructia am inceputo in 2008,si a mers foarte greu din punc de vedere financiar,este construita din caramida POROTHERM 25X25X38,pe interior am placat cu regips 1,1 ,cu profil de 6 cm iar intre profile cu vata minerala de 5 cm.
  La exterior am reusit sa o tencui anul acesta ,cu tenco;amestecat cu nisip selectat si putin ciment,pregatirea eventualei placari ;;;;;;;;si mam gindit la urmatoarele materiale,,,,vreau parerea ta ca specialist cum ti se pare?:
  -Polistire expandat grafitat-swisspor lambdaroof eps 100-100mm
  -Adeziv lipite polistiren-weber P-50 max2
  -Plasa din fibra de sticla webermesh prestige 160 g/m2
  Tin sa mentionez ca suprafata de placare este de aprocsimativ de 350 m2 …
  Am uitat sa precizez ,este o locuinta P-E cu pod ,iar intre etajul si pod nu am placa de ciment,este capriorita cu grinzi de 10 cm. si intre ele vata minerala de 10cm,tavanul de la etaj din placi de regips si in pod scindura de 2.5 grosime(lipita una de cealalta)….MULTUMESC …

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Octavian,

   Multumesc pentru apreciere.

   Pentru a-ti da un “sfat/parere” imi trebuie planurile casei, sa le analizez si sa-ti ofer o solutie personalizata, daca doresti o consultanta scrie-mi pe email sau prin formularul de contact.

   N-as zice ca ti-a mers greu dpdv financiar, ai construit o casa mare si materialele utilizate nu par sa fie cele mai ieftine.

   Toate bune,

   Bogdan

 • ionut says:

  Bună ziua! Casă din Galați construită in 1993-94 cu pereți din bolțari gri zgrunțuroși cu 6 găuri, sub picioare dușumea scânduri/beton/planeta Pământ, sus tavan lut/pod/acoperiș scandură+tablă. Deci izolație practic inexistentă!
  Voi izola casa STADIAL. Am montat centrală gaz și calorifere, am izolat EXTERIOR latura nordică (33mp) cu EPS 100/100mm – adeziv/plasă/praf de piatră.
  Urmează să izolez EXTERIOR latura estică (50mp) cu EPS 80/150mm.
  1.Eficiența EPS-ului scade dacă atinge pămantul pe toată lungimea suprafeței (trage umezeală)?
  2.Există vreo variantă mai eficientă de izolație EXTERIOARĂ in același cost/mp ca EPS-ul?
  3.Banuiesc ca e ideal să hidroizolez întâi partea de jos a suprafeței și apoi sa pun termosistemul. Așa e?
  Mulțumesc!

  • Bogdan Livinti says:

   Buna ziua,

   Mai ieftin decat EPS-ul nu cred ca aveti alternative, poate panouri din stuf daca le asamblati dvs., nu cunosc detalii de constructie, in principiu se hidroizoleaza fundatia.

 • Marius says:

  Buna ziua, am citit articolul d-voastra, foarte detaliat si bine documentat, felicitari. Am cumparat un teren, am stabilit cum v-a arata casa, peretii sunt din caramida de 25, intre etaj si pod va fi tot placa de beton, voi monta o centrala pe peleti, un puffer,un termosemineu si panouri termice si fotovoltaice, rugaminte, ce sistem de izolatie sa folosesc?

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Marius, multumesc pentru apreciere.

   Multe dintre persoanele care mi-au cerut sfatul si-au schimbat planurile casei partial sau in intregime ca rezultat al analizei mele, daca te intereseaza o solutie personalizata iti scriu pe email.

   Toate bune,

   Bogdan

 • Ionut says:

  Buna ziua! Am citit o mare parte din commenturi si raspunsuri.Nu am auzit pe nimeni sa puna in calcul si adezivul special(mai scump) pentru vata minerala bazaltica(cu o granulatie mai mare) .Sau faptul ca multi proprietari isi termo izoleaza locuinta cu vata bazaltica si stratul de vopsea(protectie) il aplica abia peste 2…3..5 ani.In tot acest timp ce efect mai are termo izolatia in cazul ploilor si inghet dezghet(nu vorbim de un efect invers?apa absorbita de catre vata bazaltica favorizand transferul termic?)?Si cel mai important stratul final de protectie(vopseaua sau tencuiala decorativa).Nu cumva trebuie aplicat un strat care sa fie cat mai hidrofug?Finisaj care sa permita totusi trecerea naturala a vaporilor , aici vorbind de o tencuiala decorativa sau var SILOXANIC sau ACRIL-SILOXANIC(a nu se confunda cu silicon,cauciuc etc.) acesta din urma fiind mult mai scump decat un finisaj normal.

  • Bogdan Livinti says:

   Salut,

   Sunt detalii pe care doar foarte putine persoane le iau in consideratie, le cunosc doar cei care se documenteaza temeinic..

 • Marcel says:

  Buna !!! Pentru o casă din Porotherm de 25 in zona de munte ce izolție de exterior îmi poți recomanda . Asi dori ceva mai bun nu îmi place polestirlenul!!! Mulțumesc.

  • Bogdan Livinti says:

   Salut,

   Depinde de atat de multi factori incat nu-ti pot recomanda fara sa cunosc detalii, pot sa-ti urez sanatate. Daca doresti sa fac o analiza si sa aflam ce e mai potrivit pentru casa ta te invit sa-mi scrii. Toate bune

 • Stefan says:

  Salutare, Foarte tare articolul,lamureste o serie de probleme legate de aceste materiale,totusi nu am gasit explicatii suficiente despre izolata cu spumă poliuretanică (e posibil sa mi fi scapat mie). Lucrez la acoperisul casei,deci,voi avea o casa la “rosu”,cam peste 1 luna sinu stiu cu ce s o izolez.Da mi te rog un sfat.Mentionez ca este o constuctie din poroterm de 38,acoperita cu tigla ceramica Tondach. multumesc anticipat

  • Bogdan Livinti says:

   Salut,

   Spuma poliuretanica nu este materialul ideal de izolare, depinde si unde doresti sa o utilizezi, sunt mai multe aspecte la care trebuie sa fii atent, unul dintre ele este ventilatia acoperisului.
   In situatia in care doresti sa aprofundez cu o analiza trimite-mi un email.
   Succes!

 • Mihai Varga says:

  Placa de pluta are cnductivitatea termica 0.034W/mK. Deci cam ca a polistirenului expandat.

 • Varga Mihai says:

  Buna,
  Un material bun. Am etajat la inceputul anilor 90 o casa. Si primul lucru pe care mi l-am luat a fost o carte de izolatii si invelisuri in constructii. Am studiat si calculat cca 1 an cu elanul tineretii,( pe atunci lucram in proiectari electrice si eram familiarizat cu calculele termice) nu era netul la noi si nu erau izolatori termici pe piata. Ce am gasit a fost polistirenul comunist de 2.5 cm. Zidul l-am facut din BCA de 30 cm iar tencuiala 6 cm cu var. Intre peretele exterior si polistiren am lasat un spatiu de aer de 4 cca 4 cm ( un lat de lemn pe lat.
  Ce nu am stiut atunci si ce nu vad sa acorde importanta nimeni , pe langa izolatia termica si hidro, Inertia termica, desi stiam ca un confort termic se instaleaza mai repede daca nu circula aerul, inertia termica am neglijat-o. Blocurile de BCA au un un coeficient termic foarte mic. Repede se incalzesc repede se racesc. Eu as face din caramida plina o constructie noua. Suprafata radianta este foarte mare si se cedeaza foarte multa caldura. Practic dupa ce inchizi geamurile,dupa aerisire temperatura urca imediat la loc. O caramida gaurita chiar Protherm nu are de unde sa retina caldura. Pe scurt zidul cu iertia termica si chestile mecanice de rezistenta iar izolatia termica in exterior,Material? din ce credeti ca va satisface si finanaciar si astfel ca un perte exterior la un delta T d 40 grade sa nu piarda mai mult de 120W. adica in 24 de ore 120×24= 2880KWh

  • Bogdan Livinti says:

   Polistirenul l-ai prins pe sipci de 4cm grosime? Cum e prins de sipci si ce distanta exista intre ele? L-ai armat si tencuit? Spatiu este ventilat sau inchis?

   E buna si inertia termica, dar conteaza foarte mult izolarea termica.

   “Blocurile de BCA au un un coeficient termic foarte mic. ” Poate alea cu densitate dubla produse de H&H, dar care nu se gasesc la noi.

   “Repede se incalzesc repede se racesc.” Ce inseamna repede, 7-8 ore?

   “Eu as face din caramida plina o constructie noua.” Este alegerea ta. Ce grosime ar avea peretele?

   “Practic dupa ce inchizi geamurile,dupa aerisire temperatura urca imediat la loc. ”

   Foarte incet ne indreptam spre standardul de casa pasiva, case care utilizeaza sisteme de ventilare si recuperare a caldurii(sisteme care pot fi si individual instalate pe camere), caz in care nu mai este necesara deschiderea ferestrelor pentru ventilare, activitate care mareste consumul de energie.

   “O caramida gaurita chiar Protherm nu are de unde sa retina caldura.”
   Porotherm nu reprezinta standardul caramizilor, e o alta caramida dintre cele existente pe piata, dar depinde de grosimea zidului pentru o inertie buna.

   “din ce credeti ca va satisface si finanaciar si astfel ca un perte exterior la un delta T d 40 grade sa nu piarda mai mult de 120W. adica in 24 de ore 120×24= 2880KWh”

   Daca gasesti pe cineva care poate sa raspunda la aceasta intrebare care nu contine detalii despre casa, pozitionare, “satisface si financiar” samd, probabil are un glob de cristal din care citeste raspunsurile care nu vor avea niciodata legatura cu realitatea.

   In general simularile pentru case pasive isi gasesc destul de rar limitele de consum stabilite prin proiect in realitate, diferentele nu sunt enorme dar pana acum nu s-a creat softul care sa simuleze natura si comportamentul oamenilor.

   Poate ar fi mai bine sa te gandesti la o un anumit consum pe mp pe care-l doresti si sa cauti solutii (singur sau cu ajutor)pentru a te apropia de acel consum.

   Te invit sa-mi scrii despre solutia pe care ai ales-o.

   Toate cele bune,

   Bogdan

 • Mona says:

  Felicitari pt. articol si rabdarea de a raspunde comentarilor! Am o casa construita din BCA, pe un nivel, acum 14 ani, nu este izolata exterior si nu vroiam sa o fac, dar pe la coltuile camerelor cu pereti exteriori apare mucegai. Am dat cu solutii, aerisesc frecvent, am schimbat caloriferele cu unele cu dimensiuni mai mari, am incercat sa las colturile libere, dar totusi mucegaiul apare. Ma gandeam sa izolez cu polistiren doar stalpii sau ce alta solutiel imi dati? Multumesc!

  • Bogdan Livinti says:

   Merci.
   ” dar pe la coltuile camerelor cu pereti exteriori apare mucegai”
   Acolo (cadrul de beton armat) e o punte termica, peretele e mai recere iar umiditatea duce la aparitia mucegaiului. Spuneti-mi daca apare mucegaiul si vara? In ce camere apare? Caloriferele mai mari nu ajuta, puntea termica ramane, doar izolarea stalpilor nu este o solutie, puntea termica ramane(pe la periferia izolatiei, va recomand izolarea integrala a casei si ventilare foarte buna, in cazul dvs. ar trebui sa va feriti de polistirenul expandat.

 • Anatolie says:

  Salut, m-ar interesa un sfat in legatura cu sistemul de zidarie / izolatie pentru o casa ce urmeaza sa o construiesc. Ma poti contacta pe email te rog?

 • sorin says:

  Buna seara,fiti amabil va rog, as dori si eu un sfat in legatura cu in sistem de izolatie pe care as vrea sa il fac,daca se poate imi puteti trimite un mail ca sa va explic ce anume m-ar interesa? Va multumesc

  • Bogdan Livinti says:

   Buna seara, sigur.

   • cristina says:

    buna seara ! Am nevoie de niste sfaturi. ma puteti ajuta? multumesc

   • Visan Florin says:

    Buna seara,
    V as ruga daca se poate, sa ma ajutati cu o informatie, cu privire la izolarea unei case in jud.Giurgiu. Casa are P+1+M, este facuta de 22 ani,este la rosu si este din bca.Ce material izolant sa pun pe exteriorul casei pentru o izolare cat mai buna?
    Multumesc.

    • Bogdan Livinti says:

     Buna seara,

     In general sunt bune toate, dar cele mai bune sunt si mai scumpe, nici eu nu mi le-as permite, conteaza transmitanta termica totala a peretelui si punerea in opera fara punti termice, daca doriti o analiza mai detaliate va invit sa-mi scrieti.

     Toate bune.

 • razvan says:

  Buna ziua! As dori sa ma ajutati si pe mine va rog cu cateva sfaturi pentru un sistem de termoizolatie daca se poate. Va multumesc!

 • Cami says:

  Buna ziua, stiti ceva referitor la izolatia cu sticla celulara Foamglas?

 • Iulian says:

  Bună ziua și mulțumim pentru articolul detaliat.
  Un sfat am dori și noi: Cu ce ne recomandați să izolăm la exterior o casă făcută pe structură din bârne de lemn de 16 cm grosime, veche de 60 de ani cu ceva distanțe de la 0 la 4-5 cm între unele bârne, de 8 x 10 m, după cum s-au așezat. Casa este situată la munte în Poiana Largului unde iarna are cam 6-7 luni de zile și în lunile ianuarie și februarie, temperaturile ajung uneori pentru câteva zile în șir și la -22, -25 de grade. De asemenea nu vrem rozătoarele să își facă de cap prin pereții casei :).

  Mulțumesc.

  • Bogdan Livinti says:

   Buna seara,

   Avand in vedere conditiile vitrege ar trebui izolata complet, de la fundatie/placa pana la acoperis, caz in care sunt implicate niste cheltuieli, va ganditi sa o izolati in intregime?

   • Iulian says:

    În principiu da. Am vrea să o izolăm în întregime.
    Casa are un singur nivel, iar acoperișul va trebui modificat pentru că vrem să mărim amprenta casei.

 • BOTES MARIAN says:

  Buna seara
  Venim si noi ( familie de 6 personae ) cu o rugaminte daca nu e prea mare deranjul :

  Am construit o casa de 150 mp doar pe parter in Radauti jud SV si cautam solutii pt tipul de incalzire si calitatea aerului din casa .
  Casa este construita pe cadre si Ytong 30cm , pe interior trebuie tencuit ori cu tencuiala clasica sau pe baza de ipsos ( care o recomandati ? ) , pe exterior vrem sa folosim vata bazaltica de 200mm ( adezivul si masa de spaclu de la Baumit ProContact e ok sau sa luam de la Sto ? se merita diferenta de pret ? ) , apoi peste sa folosim decorativa Baumit Nanopor sau StoSilCo ( care ar fi mai indicata ? ) .
  Ferestrele vor fi din PVC dar super etanse cu Uw-0,8W/m2K , deci nu stim daca va face fata aerisirea doar prin ferestre deschise .
  Bugetul s-a subtiat considerabil pana acum pt ca nu am vrut sa facem compromisuri la structura casei deci cautam solutii mai decente pt incalzire .
  Investitia in termoizolare speram sa merite si sa scada facturile pe termen lung .
  Elevatia e izolata cu 5cm EPS pe toti peretii interiori , pe exterior vor fi 10cm XPS , sub placa s-a folosit 10cm EPS si peste va fi 10cm XPS . La tavan vor fi vor fi 20cm vata bazaltica cu folie de aluminiu sub placa si 10cm XPS peste .
  Care ar fi cea mai buna solutie pt noi ?
  La ce pret ajunge o consultanta cu dvs ?
  Multumim anticipat

  • Bogdan Livinti says:

   Buna ziua,

   Cred ca isi poate permite o consultanta oricine-si construieste o casa, va scriu pe email.

   Bogdan

 • Ovidiu Constantinescu says:

  Buna ziua,

  As fi curios in ce anume consta o consultatie despre izolatia casei (in cazul meu, o casa noua) si cat costa.

  Multumesc

  • Bogdan Livinti says:

   Buna seara,

   Consta in gasirea unor solutii optime de izolare pentru casa dvs., materiale potrivite cu detalii si reducerea puntilor termice, solutii specifice pentru fundatie, plansee, pereti, mansarda/pod, balcon.
   Solutii care au influenta directa asupra sistemului de incalzire/racire si a confortului.

   Ar ajuta daca ati avea planurile casei. Alte detalii pe email.

   Seara buna

 • Vio says:

  Buna,
  Am in vedere tencuielile termoizolante datorita faptului ca spatiul pentru termoizolatie este foarte mic (unde la 3 cm), insa aici spuneti ca nu termoizoleaza bine in straturi mici. OK, imi puteti spune care este materialul cel mai potrivit de pus in straturi subtiri (nu neaparat tencuieli, orice) pentru un apartament in care vreau sa scap de mucegai si condens pe perete?
  Multumesc

  • Bogdan Livinti says:

   Salut,

   Inainte de orice operatiune trebuie identificati factorii care duc la producerea mucegaiului.
   Din pacate nu va pot da sfaturi printr-un comentariu fara sa cunosc toate datele problemei, am nevoie de mai multe informatii; in cazul in care doriti o consultanta pentru identificarea solutiei potrivite pentru a scapa de mucegai va invit sa-mi scrieti.

   Toate cele bune,

   Bogdan

 • Adrian says:

  Buna ziua,
  Eu nu construiesc o casa, am cumparat un apartament de 3 camere intr-un bloc din 1983, apartamentul este la etajul 3/8 iar peretii sunt din placi de beton. Vreau sa instalez o centrala termica, sa pun geamuri tripan si sa izolez peretii pe interior. Ma tot uit si nu stiu sigur care este cea mai buna solutie pentru ce vreau eu. Ma puteti ajuta cu un sfat? Multumesc!

  • Bogdan Livinti says:

   Buna ziua,

   Doriti sa renovati un apartament cu informatii postate pe diverse site-uri/forumuri? Cum filtrati informatii, cele care pot fi luate in considerare de toate ineptiile postate? Ferestrele cum le veti pune in opera, cum le izolati?

   Sigur, va pot oferi un sfat, aveti grija cu ventilatia daca izolati la interior. Cu placere.

   Bogdan

 • Valeanu Silviu says:

  Care ar fi cea mai eficienta si economica solutie pentru o constructie P+8 cu amprenta la sol de aprox. 500mp?

  • Bogdan Livinti says:

   Cea mai eficienta si economica solutie ar fi o analiza aprofundata a imobilului, fara ea nu se poate alege o solutie. La un imobil de o asemenea marimea vor exista o multime de punti termice, pentru analiza ar fi necesar proiectul sau cel putin informatii detaliate despre imobil(de la subsol pana la acoperis).

   Un alt aspect important este confortul pe care-l vor avea proprietarii sau chiriasii, confortul si economia la energie vor constitui un atu in vanzarea/inchirierea imobilului, vei putea sa-ti diferentiezi cladirea de cea a concurentilor si sa obtii mai multi bani.

   Pentru o posibila colaborare te invit sa ma contactezi.

 • sorin says:

  salut chiar acum cind scriu sint in santier in casa in care stau si termoizolex dupa 11 ani o portiune unde a fost aru conditionat .ciu aceasta ocazie am dublat polistirenu expandat (scirtietoarea)si sint multumit cu stratu de 20 cm eps 80 .acum sint inbrat in casa asa s-a facut frig desi afara e cald de mori 32 de grade pe zi si 15 noapta .banuiam ca acolo e pierderea de caldura si vara intrarea ei . si nu m-am inselat .acum am aer conditionat permanent si gratis ura scap de factura de curent gogonata si sint si eco pe deasupra.recomand tuturor sa si izolaze termic casa oricum pot cu orice polistiren expandat exrudat vata minerala nazaltica si ce e mai nou acuma eu am folosit si bca ytong 6 mp ca cei care au facut apartamentu au furat din bca l au pus pe profil in loc pe normal si era grinda libera 10 cm .efect centrala nu mai merge la 9 ci al 5 ca la noua ma coc iarna inertia cloriferului duce temperatura la 25 de grade asa la 5 centrala duce la 22 si e acceptabil .succes tuturor si nu uitati daca se poate facturi nu mici ci foarte mici la caldura ca oricum astia o maresc pe an ce trece sub diverse scuze si hau hau .va multumesc ca ati citit comentariu meu si succes.

 • >