Comparatie intre solutiile de izolare termica a casei
Articolul este structurat in doua parti, materiale clasice&inovatoare si materiale ecologice. Prima parte se afla in aceasta pagina, a doua se poate citi urmand linkul de mai jos sau de la sfarsitul acestei parti.
Deasemenea te invit sa citesti si o analiza a programului Casa Verde Plus.
Pentru a face o comparatie intre materiale de izolare, trebuie sa stim care sunt parametrii utilizati pentru masurarea si compararea calitatii solutiilor de izolare termica.
Parametrii de masurare a solutiilor de izolare termica utilizati sunt: conductivitatea termica (k or λ) si rezistenta termica(valoarea-R).
Cand evaluam o solutie de izolare termica, toate elementele solutiei trebuie luate in calcul. De exemplu, pentru un perete cu suprafata interna+bloc ceramic+vata minerala+spatiu cu aer+suprafata exterioara, valoare R pentru fiecare componenta trebuie considerata.
Materiale de constructie termoizolatoare
Deja stii ca polistirenul expandat sau extrudat, este folosit la izolarea cladirilor, dar este cel mai bun material izolator?
Este intrebarea la care m-am gandit, cand am luat in calcul izolarea termica a casei de la tara.
Mi-am inceput cautarile materialelor termoizolante, pe site-urile internationale, gandindu-ma ca voi gasi materiale informative de calitate si am gasit o pledoarie de informatii de calitate si materiale de constructie si izolare inovatoare.
Daca nu ai o casa deja construita/cumparata, am descoperit cateva materiale de constructie cu proprietati izolatoare cu care eu mi-as construi o casa.
Francezii de la Thermibloc, au creat un bloc din aschii de lemn mineralizate in proportie de 80%, in care incorporeaza diferite tipuri de materiale termoizolatoare, de la polistiren expandat si grafitat la vata minerala bazaltica.

Blocurile de constructie Termibloc au o latime maxima de 38cm , inaltime de 25cm si o lungime de 100cm, cu patru blocuri construiesti 1 metru patrat, cu siguranta marimea lor mareste viteza de constructie cu cateva zeci de procente.
Fiecare bloc este format din 2 parti, ambele cu o structura din celule.
Primele cavitati, sunt locate la exteriorul blocului Thermibloc, in care se introduc materialele termoizolatoare :vata minerala, polistiren expandat simplu si polistiren expandat si grafitat.
In Cavitatile interioare se introduc cablurile retelelor de electricitate, tevile de apa etc., peste care se toarna un perete de beton.
Performanta peretelui din blocurilor Thermibloc este superioara celei unui perete conventional si depinde de materialul izolator care se foloseste pentru a umple cavitatile exterioare.



Inertia termica a peretului
Performanta termica maxima a thermiblocurilor cu polistiren grafitat este de 0,16 (conductibilitatea) si rezistenta termica 2,375 pentru blocurile N38/19(cu o grosime de 38 cm).
Un alt tip de perete cu rezistenta termica foarte buna, cu care poti sa construiesti o casa pasiva sau o casa NZEB este peretele Energiehome(ma bucur sa observ ca nu se utilizeaza placi OSB la exteriorul structurii din lemn.



Pentru constructie folosesc 2 tipuri de pereti din aceleasi materiale termoizolante(polistiren expandat si grafitat si Rockwool-vata minerala), dar cu diferite grosimi, plus o folie de vapori, 2 parti din fibre de gips(nu am gasit mai multe informatii despre acest material), toate ansamblate pe un cadru de lemn.
Peretele numit pasiv, are un coefient de transfer al caldurii de 0,1, care satisface cerintele unei case pasive, sau perete premium cu un coeficient de 0,14.
Firmele care construiesc case cu acest tip de pereti fac parte dintr-o retea europeana, iar cea mai apropiata de noi este in Ungaria(avantaj pentru cei care vor sa-si construiasca o casa in vestul tarii).
Materialele de constructie Thermibloc si peretele pasiv sunt excelente pentru construirea unei case confortabile si cu un consum mic de energie, inconvenientul este ca aceste materiale se gasesc la distante mari, de locatia in care ne-am construi noi casele.
Poate te intrebi cum m-am intrebat si eu, dar pe meleagurile noastre ce materiale termoizolante se gasesc, pentru construirea unei case?
Blocuri ceramice
Avem blocurile ceramice Porotherm, cu locas de mortar de la Wienerberger, cu o latime de 38cm si un o conductivitate termica foarte buna de 0,14.



Caramida Porotherm trebuie udata, pentru a obtine o anumita umiditate la punerea in opera, daca trebuie udate fiecare caramida in parte, creste timpul de lucru si costul de construire.
Daca doresti o izolare termica mai buna, va trebuie sa adaugi izolare suplimentara la interior sau exterior.
Dupa spusele celor de la Wienerberger caramida Porotherm 38sth, ofera cea mai buna conductivitate termica, comparativ cu blocurile ceramice disponibile pe piata romaneasca.
Winerberger produce si blocuri ceramice de 45cm, denumite Porotherm 45 S P+E (S=seismic P=patentat E=economic), dar nu pentru piata romaneasca; poate le produc in fabrica din Ungaria, ar fi bine de stiut.
Mai exista si alte tipuri de caramizi ceramice, de exemplu de la Brikston, sau Cemacom (caramizile Evoceramic).
Astazi 28/06/2016, un cititorul al blogului m-a contactat prin aplicatia de chat, dorea un sfat in privinta caramizilor Evoceramic cu o grosime de 44cm si un coeficient termic declarat de 0.139, i-am spus parearea mea si am inceput sa citesc materialele de pe site-ul Cemacom, unde am descoperit un informatie surprinzatoare...as putea sa-i spun.
Am aflat, ca acest tip de caramizi Evoceramic sunt caramizi inteligente!
Intr-unul dintre pliante suntem indemnati sa construim inteligent cu caramizile inteligente Evoceramic, deci cine este inteligent? Eu sau caramizile? Intrebarea este retorica, evident caramizile sunt mai inteligente...
De acum nu voi mai putea sa spun: "Esti prost ca o caramida!",sunt nevoit sa adaptez, voi spune "Esti inteligent precum o caramida!"...
Am verificat de doua ori, poate au incorporat nano-senzori, dar nu am gasit informatii despre existenta lor, deci, cum sunt astea inteligente, poate ma lamureste cineva in comentarii.
Un alt bloc ceramic cu calitati termice excelente este Klimabloc iBloc 50, numarul 50 este dat de marimea lui, 50 de cm! Wow, un perete de 50cm latime, oare nu e prea mult? Cu siguranta nu, in combinatie cu o tencuiala de 4 cm din canepa sau fibre minerale, valoarea conductivitatii termice scade la 0,13w/m2k.



Am putea spune ca aerul conditionat este inclus in blocurile ceramice iBloc 50, am avea veri racoroase in casa:)
Livreaza in Germania, Italia, Polonia, Cehia si Austria, dar au si o fabrica in Serbia care acopera si piata din Bulgaria.
Le-am putea comanda cu livrare in Ruse si cu un camion transportate rapid in Bucuresti.
Deasemenea fabrica din Serbia creeaza si pereti din aceste blocuri ceramice, cu care se poate ridica o casa intr-o zi.
Blocurile ceramice Klimabloc se lipesc intre ele printr-un adeziv inovativ(sau mortar la alegere), care permite o viteza de lucru cu 50% mai mare si o temperatura minima procesare de -5C, utilizand acest adeziv special umiditatea din pereti este evitata.
Adezivul rezista la temperaturi intre -40C si +100C.
Blocuri de BCA
Dar daca comparam blocurile ceramice cu BCA-ul de la Celco?
BCA-ul de la Celco cu o densitate de 400kg/m cub, are o conductivitate termica de doar 0.10± 0,01, mai buna decat indicele de conductivitate termica al caramizilor Porotherm.
Orice s-ar spune despre BCA, ca este materialul de constructie al saracului, cred ca este o optiune viabila pentru constructia unei case, cu un consum mic de energie.
Materiale de izolare pentru pereti exteriori
Spuma de resina Webertherm Ultra 22(un derivata al bachelitei) este utilizata pentru proprietatile ei termoizolatoare, cu performante mai bune decat ale polisitirenului expandat fara grafit.



Spuma de rasina de la Weber, are o conductibilitate termica de 0,022w/mk.
Are rezistenta buna la foc si este un material certificat energetic.
Un alt tip de material izolator creat dintr-un derivat de bachelita se numeste Phenoterm, are o conductivitate termica de 0,017-0,018 w/mk si o plaja de temperatura pentru utilizare intre -196 si 130/250(pentru o perioada scurta).



Deasemenea si BASF produce un material termoizolator asemanator numit Basotect.
Materialul utilizat cel mai frecvent in Romania este polistirenul expandat, probabil pentru ca este mai ieftin.



Dar oare ieftin inseamna si bun?
Din informatiile pe care le-am adunat din diferite surse de pe internet se pare ca nu are o rezistenta termica prea buna la temperaturi mici, izoleaza bine doar la temperaturi mai ridicate si se pare ca emana un fel de ioni negativi (dupa spusele unui constructor, care a citi un studiu al INCERC Cluj; am cautat studiul in arhiva INCERC, dar nu l-am gasit).
Iar sistemul de prindere a placilor nu este dintre cele mai simple.
O firma din UK a creat un sistem de prindere si un design special pentru placile de polistiren expandat, sistemul unic de prindere R-etro micsorea puntile termice, scade timpul de executie pentru profesionisti sau constructori amatori, sistemul integrat de fixare este superior sistemului cu adeziv si creeeaza o suprafata nivelata.



Odata cu avansul tehnologic s-a trecut la crearea de placi de polistiren cu adaos de grafit(o forma naturala de carbon), astfel s-au obtinut placi cu un coeficient termic mai bun(cu aproximativ 20%, dar se pare ca este discutabil procentul), comparCativ cu placile de polistiren expandat simple.
Pe piata se gasesc placi de polistiren expandat cu adaos de praf de grafit de la Austrothem , Caparol, Romatermit, Hirsch, Amvic(probabil lista producatorilor nu este completa).
Un alt tip de placi termoizolatoare din polistiren, sunt placile de polistiren expandat cu adaos de poliuretan care au un coeficient termic de 0,024/0,025 (W/mK) în funcție de grosime, comparativ cu placile de polistiren expandat si grafitat care are un coeficient de 0,032 W/mK, placile cu miez de poliuretan au un coeficient mai bun.



Dar ar fi o alternativa financiara mai buna, la placile izolatoare de polistiren expandat si grafitat? Am cautat pretul pentru placile de polistiren cu miez de poliuretan, dar nu am gasit unu', voi contacta producatorul, pentru a obtine o lista de distribuitori si preturi.
Alt material uzual (probabil nu la fel de uzual ca si polistirenul expandat), utilizat in izolarea termica a peretilor exteriori, a mansardei si acoperisului este vata minerala bazaltica.
O investitie buna ar fi vata minerala bazaltica de la Rockwool si anume sistemul de fatada Frontrock MAX E Dual Density cu un conductivitate termica declarata de 0,036W/mk si o resistenta termica de 3,30 la o grosime de 120mm, cu amortizare in 2 ani?(informatii gasite pe siteul Rockwool Romania).
Oare cum au calculat amortizarea in doi ani? Personal nu am gasit informatii despre un material izolator cu o grosime de 120mm, care sa se amortizeze in 2 ani, si am citit zeci, nu sute de materiale despre materialele de izolare termica.



Termoizolatia cu vata bazaltica functioneaza atat pe timpul anotimpului rece cat si pe timpul verii, comparativ cu panourile de polistiren expandat care au o rezistenta termica mai scazuta in anotimpul rece(asa declara producatorul, cei de la YTONG se pare ca nu sunt de acord cu o astfel de declaratie)
Am facut o cercetare extinsa pentru a gasi cat mai multe materiale de termoizolare, am cautat produse si pe piata internationala(unele fiind foarte tentante pentru import, cel putin pentru casa proprie), dar oare cat de mare este interesul romanilor pentru urmatoarele materiale de izolare:
- Polistiren Expandat
- Polistiren expandat si grafitat
- Vata bazaltica
- Spuma poliuretanica
- Polistiren extrudat
Nivelul de interes pentru cateva materiale termoizolante
Sunt uimit!, vata minerala bazaltica este mai cautata comparativ cu polistirenul expandat..., am introdus si alte materiale in unealta de analiza a interesului, precum multiporul, izolatia cu celuloza sau placile poliizocianurat, dar interesul pentru aceste materiale este foarte mic in comparatie cu polistirenul extrudat sau vata bazaltica, probabil nu se cunosc indeajuns de bine avantajele celulozei.
Pentru izolatia termica exterioara, se pot utiliza si placile minerale izolatoare Multipor de la YTONG, cu o durata de viata de 50 de ani si o conductivitate termica de 0,045, la o grosime de 125mm valoare rezistentei termice este 2,78, cat al unui perete exterior. Au sistem de prindere facil, care protejeaza structura zidariei.



Tencuile "termoizolante"
Am observat in ultima perioada o creste a promovarii tencuielilor "termoizolatoare" (online si la targuri din domeniul constructiilor sau imobiliare), probabil te intrebi de ce am pus intre ghilimele termoizolatoare, ei bine pentru ca nu pot fi considerate termoizolatoare.
Nu mentionez aici numele lor, dar am scris despre o astfel de tencuiala in articolul extins pe care-l poti descarca.
Te invit sa facem impreuna un calcul, sa aflam care este rezistenta termica a unui perete tencuit cu o astfel de mortar "termoizolator".
Sa presupunem ca avem o casa construit din perete de caramida plina cu o grosime de 25cm, coeficientul termic (valoare lambda) este de 0.8, rezistenta termica teoretica ar fi 0,47.
Un perete cu rezistenta termica de 0,47 ofera o izolare termica de nivel foarte slab.
Ne-am decis sa tencuim peretii casei cu un mortar "termoizolant", care are coeficientul termic de 0,056 si vom aplica un strat de 2 cm.
Valoare rezistentei termice a stratului de 2 cm este de 0,35.
Adunam cele doua valori ale rezistentelor termice 0,47+0.35 si obtinem valoarea rezistentei termice teoretice de 0,82, valoare care se incadreaza la nivelul de izolare slab.
Stratul de mortar fiind subtire nu va creste rezistenta termica a peretelui astfel incat sa obtinem o izolare termica cel putin de nivel mediu, fara sa avem pretentia "exagerata" de a obtine o izolare de nivel bun...
Un strat de mortar gros de 2 cm este echivalentul aproximativ al 1,5 cm de vata minerala bazaltica.
Pretul unui mp de tencuila "termoizolanta" este de ~25euro, la acest pret ne-am putea izola casa cu un strat de vata minerala bazaltica cu o grosime intre 14 si 16cm.
Un start de 14 cm de vata bazaltica are rezistenta termica teoretica 3,27, de 10 ori mai mare decat a tencuielii "termoizolante", astfel obtinem un nivel bun de izolare termica.
Vata minerala nu este singurul material pe care l-am putea utiliza, l-am utilizat ca si exemplu.
Un carcotas ar putea sa argumenteze ca tencuiala ne protejeaza de igrasie, ei bine permite-mi sa am retineri in aceasta privinta, fara o ventilatie buna igrasia va apare pe la colturi, in spatele mobilei sau in spatele aragazului (daca este situat langa peretele exterior).
Fara o ventilatie corespunzatoare umiditatea va duce la aparitia mucegaiului pe peretii mai reci, in orice tip de casa, fara izolatie sau casa pasiva, ventilatia este esentiala.
Totusi acest tip de tencuiala este una mai buna comparativ cu o tencuiala obisnuita.
Depinde daca doresti o tencuiala mai buna sau o izolare mai buna...
Mentiuni materiale de termoizolare
Placi termoizolatoare din stuff cu o Conductivitate termică =0.056W /mK



Stuful este un material natural foarte bun izolator termic, problema lui este ca e inflamabil(clasa E), eu nu l-as utiliza pentru termoizolare.
Stuful nu este singurul material termoizolator organic, exista o multime de alte materiale cu un coeficient termic si proprietati de izolare mai bune.
Iar daca ai de izolat mansarda poate ar trebui sa iei in considerare izolarea cu o folie reflectiva cu straturi multiple de aluminiu (atentie, nu din acelea gasite pe la magazine de bricolaj)care reduce pierderile de caldura datorate radiatiei (prin care se pierde cea mai mare parte de caldura).
Un material de izolare al viitorului(in utilizarea pentru termoizolarea casei), care acum este utilizat pe scara mai larga la izolarea frigiderelor/congelatoarelor, sunt placile termoizolante cu vacum.
Placile de termoizolare cu vacum Optim-R de la Kingspan, au un coeficient de conductivitate termica de doar 0.007, cu o grosime cuprinsa intre 20 si 60mm, sunt solutia ideala pentru locatia care nu permite utilizarea altor materiale de termoizolare, sau de ce nu pentru o casa mobila, astfel se va castiga spatiu interior atat de necesar la o casa de dimensiuni mai mici.



Cu siguranta, vor fi o solutie de izolare de luat in considerare, odata cu producerea in masa si de mai multi producatori.
Intrebari cu raspuns de la cititori <<Click deschidere sectiune>>
Concluzie
Avem la dispozitie o multime de materiale de constructie termoizolatoare si solutii de izolare a peretilor exteriori dintre care sa alegem; desi sunt multe tipuri de materiale, am reusit sa le gasim, pe cele care un coeficient de conductivitate termica bun si care isi indeplinesc functia indiferent de anotimp.
Ce materiale de constructie termoizolante sau solutii de izolare termica, dupa construirea casei vei folosi?
Ti-a placut articolul? Daca da, te rog ofera-l in retelele tale favorite, multumesc!
Buna abordare, asa mai zic si eu articol de calitate
Foarte bun articolul. Multumesc. Am o intrebare: stuful este inflamabil dar daca este acoperit cu vreo 3 cm de tencuiala ce problema mai are? plus ca se poate trata cu solutie ignifuga, nu? Spun asta pentru ca afirmatia “eu nu l-as utiliza pentru termoizolare.” suna ca si cum atatea case care sunt izolate pe pereti sau acoperis cu stuf au facut o greseala enorma.
Salut Rares,
Am spus ca “eu nu l-as utiliza pentru termoizolare” desi are proprietati de izolare bune, din cauza a doua accidente la o magazie de-a lui tata izolata cu stuf; a luat foc 2 doua ori, din cauza unui scurt circuit, desi erau foarte bine izolate firele(tata e electrician si inca unu care nu face treaba de “mantuiala”). Daca izolezi foarte bine stuful, cred ca vei fi foarte multumit, de calitatile lui de izolare.
Succes!
Salutare!
Ce stiti despre izolarea peretilor exteriori cu pluta?
Salut Octavian,
Din informatiile pe care le detin, pluta nu este in topul materialelor cu cel mai bun coeficient de energetic.
puteti veni cu argumente ca pluta nu este un bun izolator termic ?
Salut Marius,
Pluta are aproximativ acelasi coeficient termic 0,037 ca al polistirenului expandat, deci este la nivelul polistirenului, dar daca o comparam cu placile din spuma de poliizocianura nu are aceeasi eficienta de termoizolare.
Multumesc pentru comentariu
Bun materialul. Ne-ar ajuta pe foarte multi o comparatie tabelara de genul – pentru fiecare solutie de izolare – la aceeasi grosime (de exemplu 10cm, fiind cea mai comuna) care este conductivitatea termica, rezistenta termica, durata de viata, pretul pe mp, pret pe mp a materialelor auxiliare si pret pe mp a manoperei. Evident preturile fiind orientative. Multumesc
Multumesc pentru feedback. Proiectez o aplicatie care sa aiba si informatiile pe care le doresti(vei putea obtine preturile materialelor in timp real, de la depozitele din vecinatatea locatiei tale). E foarte posibil sa-ti scriu pe email, cand vom fi intr-o faza mai avansata, pentru a te ruga sa-mi oferi feedback, daca nu te deranjeaza. Multumesc.
Sunt interesat de aplicatia despre care spui ca o dezvolti.
Ti-as fi recunoscator daca mi-ai spune cand o lansezi si sub ce forma.
Ion
Salut Ion,
Scuza-ma credeam ca ti-am raspuns in urma cu cateva zile, se pare ca comentariul meu nu a fost publicat.
Acum nu am o data certa, dar in ce priveste modulul pentru alegerea izolatiei termice(daca aceasta functionalitate de intereseaza mai mult), voi publica online un clip al prototipului in max. 2 saptamani.
Te tin la curent, multumesc pentru interes.
Bogdan
Multumesc . Foarte interesanta este dpuma polioretanica , Cu siguranta ca rezulta [ in cazul meu] o mansarda usoara si bine izolata , deasemeni sunt interesat sa gasesc pentru acoperis culoarea verde , pentru a ma inscrie in context ] VERDE NATURAL] Cu stima.
Da..spuma poliuretanica este un material interesant, mai ales ca elibereaza izocianati…In ce priveste culoarea trebuie sa respecte normele de arhitectura locale, daca aveti permisiunea lor si vecinilor nu li se apleaca..:)
Salut, sunt interesat de aplicatie. Te rog sa ma anunti cand o lansezi sau daca exista deja vreau sa stiu cum se numeste. Mersi! Btw, mi-a placut articolul!
Salut,
Lucram la aplicatie, te anunt.
Multumesc
Salut, ai reușit sa faci acea aplicație?
Salut,
Nu inca, multumesc pentru interes.
STUDIUL DE MARE FOLOS .MULTUMESC .ASTEPT CU INTERES APLICATIA PE CARE O LUCREZI.SUCCES!
Ma bucur ca ti-a fost de ajutor, multumesc.
Buna ziua, foarte bun articolul! Ați terminat aplicația?
Te salut, multumesc, raspunsul scurt e nu, spune-mi te rog ce functionalitati te intereseaza in mod special. Multumesc
Salut,
Ai renuntat la proiectul cu aplicatia sau deja ruleaza?
Suntem la faza de proiect si ne-ar ajuta mult o astfel de aplicatie.
Mersi frumos,
Madalina
Buna Madalina,
Nu am renuntat, doar ca am schimbat putin prioritatile, in curand se va observa directia in care doresc sa merg.
Zimi despre proiectul tau pe email.
Bogdan
Ce zici de spuma poliuretanica care ca si coef si rezistenta este superioara multor materiale de izolatie???
Spuma este un material de izolare foarte bun, dar cred ca eficienta ei depinde de grosimea stratului aplicat comparativ, ma refer la eficienta energetica si economica. La o grosime de 3cm a stratului de spuma poliuretanica echivalentul este de 4,5cm polistiren negrafitat, daca o compari cu polistirenul cu adaos de poliuretan(care are acelasi coeficient termic ca si spuma poliuretanica), diferenta probabil v-a fi facuta de costul materialelor si al manoperei.
Salut. foarte folositor material, as dori si eu daca e posibil sa stiu cind lansezi aplicatia despre care spuneai. Ar fi foarte bine sa stim care sint pierderile de caldura sau absorbtia vaporilor de apa pe timp rece si pe timp cald la o grosime identica a tuturor materialelor de izolare termica , sau ceva de genul x mm de plistiren = cu x mm de vata minerala bazaltica. Mersi ffffMult. astept un raspuns cu nerabdare (daca e posibil pe mail)
Salut Sergiu,
Multumesc pentru interes, aplicatia v-a fi accesibila online(la adresa domu.ro) in cateva luni, te tin la curent cand o lansam.
Buna Vali,
Multumesc pentru apreciere, te inteleg foarte bine, e o problema foarte complexa:|
Voi face o actualizare la articol in cateva zile.
Te tin la curent, multumesc pentru urare.
Succes la construire!
Buna ziua,
Foarte bun articolul pentru materiale izolatoare.
Am o dilema maaare 🙂
Vreau sa fac un acoperis la o hala de aprox 500m2 in 2 ape.
Am tabla cutata de 0.5, insa planurile s-au cam schimbat si am hotarat sa si izolez acoperisul, adica un material izolator sub tabla, hai sa zic un 5cm. Acum cu noile norme de PSI cred ca ar trebui sa fie si ignifug, dar financiar acceptabil!!!
Ce material imi recomandati?
Multumesc,
Salut Cristian,
Multumesc pentru apreciere:)
Din pacate nu cunosc normele PSI, dar mi-ai dat o idee pentru un nou articol, voi intreba un expert si voi posta public informatiile.
Spune-mi te rog la ce suma(pe metru patrat) te referi cand spui “financiar acceptabil”? Voi reveni cu o analiza a rentabilitatii izolarii.
Toate bune,
Bogdan
Da… bun articolul dar cu ce ma ajuta daca pe piata nu gasesc asa ceva sau sunt muuult prea scumpe. Ma asteptam la o comparatie a ceea ce exista pe piata – vata, spuma, polistiren si alte chestii la indemana.