Comparatie intre solutiile de izolare termica a casei
Menu
izolatii termice pentru case

Comparatie intre solutiile de izolare termica a casei

Articolul este structurat in doua parti, materiale clasice&inovatoare si materiale ecologice. Prima parte se afla in aceasta pagina, a doua se poate citi urmand linkul de mai jos sau de la sfarsitul acestei parti.

Deasemenea te invit sa citesti si o analiza a programului Casa Verde Plus.​

Pentru a face o comparatie intre materiale de izolare, trebuie sa stim care sunt parametrii utilizati pentru masurarea si compararea calitatii solutiilor de izolare termica.

Parametrii de masurare a solutiilor de izolare termica utilizati sunt: conductivitatea termica (k or λ) si rezistenta termica(valoarea-R).

Cand evaluam o solutie de izolare termica, toate elementele solutiei trebuie luate in calcul. De exemplu, pentru un perete cu suprafata interna+bloc ceramic+vata minerala+spatiu cu aer+suprafata exterioara, valoare R pentru fiecare componenta trebuie considerata.

Materiale de constructie termoizolatoare

Deja stii ca polistirenul expandat sau extrudat, este folosit la izolarea cladirilor, dar este cel mai bun material izolator?

Este intrebarea la care m-am gandit, cand am luat in calcul izolarea termica a casei de la tara.

Mi-am inceput cautarile materialelor termoizolante, pe site-urile internationale, gandindu-ma ca voi gasi materiale informative de calitate si am gasit o pledoarie de informatii de calitate si materiale de constructie si izolare inovatoare.

Daca nu ai o casa deja construita/cumparata, am descoperit cateva materiale de constructie cu proprietati izolatoare cu care eu mi-as construi o casa.

Francezii de la Thermibloc, au creat un bloc din aschii de lemn mineralizate in proportie de 80%, in care incorporeaza diferite tipuri de materiale termoizolatoare, de la polistiren expandat si grafitat la vata minerala bazaltica.

thermibloc-blocuri-constructie-cu-termoizolatie

Blocurile de constructie Termibloc au o latime maxima de 38cm , inaltime de 25cm si o lungime de 100cm, cu patru blocuri construiesti 1 metru patrat, cu siguranta marimea lor mareste viteza de constructie cu cateva zeci de procente.

Fiecare bloc este format din 2 parti, ambele cu o structura din celule.

Primele cavitati, sunt locate la exteriorul blocului Thermibloc, in care se introduc materialele termoizolatoare :vata minerala, polistiren expandat simplu si polistiren expandat si grafitat.

In Cavitatile interioare se introduc cablurile retelelor de electricitate, tevile de apa etc., peste care se toarna un perete de beton.

Performanta peretelui din blocurilor Thermibloc este superioara celei unui perete conventional si depinde de materialul izolator care se foloseste pentru a umple cavitatile exterioare.

inertia termica a blocurilor thermibloc

Inertia termica a peretului

Performanta termica maxima a thermiblocurilor cu polistiren grafitat este de 0,16 (conductibilitatea) si rezistenta termica 2,375 pentru blocurile N38/19(cu o grosime de 38 cm).

Un alt tip de perete cu rezistenta termica foarte buna, cu care poti sa construiesti o casa pasiva este peretele Energiehome.

energiehome tipuri de pereti termoizolatori

Pentru constructie folosesc 2 tipuri de pereti din aceleasi materiale termoizolante(polistiren expandat si grafitat si Rockwool-vata minerala), dar cu diferite grosimi, plus o folie de vapori, 2 parti din fibre de gips(nu am gasit mai multe informatii despre acest material), toate ansamblate pe un cadru de lemn.

Peretele numit pasiv, are un coefient de transfer al caldurii de 0,1, care satisface cerintele unei case pasive, sau perete premium cu un coeficient de 0,14.

Firmele care construiesc case cu acest tip de pereti fac parte dintr-o retea europeana, iar cea mai apropiata de noi este in Ungaria(avantaj pentru cei care vor sa-si construiasca o casa in vestul tarii).

Materialele de constructie Thermibloc si peretele pasiv sunt excelente pentru construirea unei case confortabile si cu un consum mic de energie, inconvenientul este ca aceste materiale se gasesc la distante mari, de locatia in care ne-am construi noi casele.

Poate te intrebi cum m-am intrebat si eu, dar pe meleagurile noastre ce materiale termoizolante se gasesc, pentru construirea unei case?

Blocuri ceramice

Avem blocurile ceramice Porotherm, cu locas de mortar de la Wienerberger, cu o latime de 38cm si un o conductivitate termica foarte buna de 0,14.

caramida ceramica Porotherm

Caramida Porotherm trebuie udata, pentru a obtine o anumita umiditate la punerea in opera, daca trebuie udate fiecare caramida in parte, creste timpul de lucru si costul de construire.

Daca doresti o izolare termica mai buna, va trebuie sa adaugi izolare suplimentara la interior sau exterior.

Dupa spusele celor de la Wienerberger caramida Porotherm 38sth, ofera cea mai buna conductivitate termica, comparativ cu blocurile ceramice disponibile pe piata romaneasca.

Winerberger produce si blocuri ceramice de 45cm, denumite Porotherm 45 S P+E (S=seismic P=patentat E=economic), dar nu pentru piata romaneasca; poate le produc in fabrica din Ungaria, ar fi bine de stiut.

Mai exista si alte tipuri de caramizi ceramice, de exemplu de la Brikston, sau Cemacom (caramizile Evoceramic).

Astazi 28/06/2016, un cititorul al blogului m-a contactat prin aplicatia de chat​, dorea un sfat in privinta caramizilor Evoceramic cu o grosime de 44cm si un coeficient termic declarat de 0.139, i-am spus parearea mea si am inceput sa citesc materialele de pe site-ul Cemacom, unde am descoperit un informatie surprinzatoare...as putea sa-i spun.

Am aflat, ca acest tip de caramizi Evoceramic sunt caramizi inteligente!

Intr-unul dintre pliante suntem indemnati sa construim inteligent cu caramizile inteligente Evoceramic, deci cine este inteligent? Eu sau caramizile? Intrebarea este retorica, evident caramizile sunt mai inteligente.

De acum nu voi mai putea sa spun: "Esti prost ca o caramida!",sunt nevoit sa adaptez, voi spune "Esti inteligent ca o caramida!"​...

Am verificat de doua ori, poate au incorporat nano-senzori, dar nu am gasit informatii despre existenta lor, deci, cum sunt astea inteligente, poate ma lamureste cineva in comentarii.​

Un alt bloc ceramic cu calitati termice excelente este Klimabloc iBloc 50, numarul 50 este dat de marimea lui, 50 de cm! Wow, un perete de 50cm latime, oare nu e prea mult? Cu siguranta nu, in combinatie cu o tencuiala de 4 cm din canepa sau fibre minerale, valoarea conductivitatii termice scade la 0,13w/m2k.

Caramizi ceramice Klimabloc ibloc 50

Am putea spune ca aerul conditionat este inclus in blocurile ceramice iBloc 50, am avea veri racoroase in casa:)

Livreaza in Germania, Italia, Polonia, Cehia si Austria, dar au si o fabrica in Serbia care acopera si piata din Bulgaria.

Le-am putea comanda cu livrare in Ruse si cu un camion transportate rapid in Bucuresti.

Deasemenea fabrica din Serbia creeaza si pereti din aceste blocuri ceramice, cu care se poate ridica o casa intr-o zi.

Blocurile ceramice Klimabloc se lipesc intre ele printr-un adeziv inovativ(sau mortar la alegere), care permite o viteza de lucru cu 50% mai mare si o temperatura minima procesare de -5C, utilizand acest adeziv special umiditatea din pereti este evitata.

Adezivul rezista la temperaturi intre -40C si +100C.

Blocuri de BCA

Dar daca comparam blocurile ceramice cu BCA-ul de la Celco?

BCA-ul de la Celco cu o densitate de 400kg/m cub, are o conductivitate termica de doar 0.10± 0,01, mai buna decat indicele de conductivitate termica al caramizilor Porotherm.

Orice s-ar spune despre BCA, ca este materialul de constructie al saracului, cred ca este o optiune viabila pentru constructia unei case, cu un consum mic de energie.

Materiale de izolare pentru pereti exteriori

Spuma de resina Webertherm Ultra 22(un derivata al bachelitei) este utilizata pentru proprietatile ei termoizolatoare, cu performante mai bune decat ale polisitirenului expandat fara grafit.

panou din spuma de rasina

Spuma de rasina de la Weber, are o conductibilitate termica de 0,022w/mk.

Are rezistenta buna la foc si este un material certificat energetic.

Un alt tip de material izolator creat dintr-un derivat de bachelita se numeste Phenoterm, are o conductivitate termica de 0,017-0,018 w/mk si o plaja de temperatura pentru utilizare intre -196 si 130/250(pentru o perioada scurta).

termoizolatie Phenoterm

Deasemenea si BASF produce un material termoizolator asemanator numit Basotect.

Materialul utilizat cel mai frecvent in Romania este polistirenul expandat, probabil pentru ca este mai ieftin.

polistiren expandat

Dar oare ieftin inseamna si bun?

Din informatiile pe care le-am adunat din diferite surse de pe internet se pare ca nu are o rezistenta termica prea buna la temperaturi mici, izoleaza bine doar la temperaturi mai ridicate si se pare ca emana un fel de inoni negativi (dupa spusele unui constructor, care a citi un studiu al INCERC Cluj; am cautat studiul in arhiva INCERC, dar nu l-am gasit).

Iar sistemul de prindere a placilor nu este dintre cele mai simple.

O firma din UK a creat un sistem de prindere si un design special pentru placile de polistiren expandat, sistemul unic de prindere R-etro micsorea puntile termice, scade timpul de executie pentru profesionisti sau constructori amatori, sistemul integrat de fixare este superior sistemului cu adeziv si creeeaza o suprafata nivelata.

termosistem cu polistiren expandat

Odata cu avansul tehnologic s-a trecut la crearea de placi de polistiren cu adaos de grafit(o forma naturala de carbon), astfel s-au obtinut placi cu un coeficient termic mai bun(cu aproximativ 20%, dar se pare ca este discutabil procentul), comparativ cu placile de polistiren expandat simple.

Pe piata se gasesc placi de polistiren expandat cu adaos de praf de grafit de la Austrothem , Caparol, Romatermit, Hirsch, Amvic(probabil lista producatorilor nu este completa).

Un alt tip de placi termoizolatoare din polistiren, sunt placile de polistiren expandat cu adaos de poliuretan care au un coeficient termic de 0,024/0,025 (W/mK) în funcție de grosime, comparativ cu placile de polistiren expandat si grafitat care are un coeficient de 0,032 W/mK, placile cu miez de poliuretan au un coeficient mai bun.

placa din polistiren cu miez din poliuretan

Dar ar fi o alternativa financiara mai buna, la placile izolatoare de polistiren expandat si grafitat? Am cautat pretul pentru placile de polistiren cu miez de poliuretan, dar nu am gasit unu', voi contacta producatorul, pentru a obtine o lista de distribuitori si preturi.

Alt material uzual (probabil nu la fel de uzual ca si polistirenul expandat), utilizat in izolarea termica a peretilor exteriori, a mansardei si acoperisului este vata minerala bazaltica.

O investitie buna ar fi vata minerala bazaltica de la Rockwool si anume sistemul de fatada Frontrock MAX E Dual Density cu un conductivitate termica declarata de 0,036W/mk si o resistenta termica de 3,30 la o grosime de 120mm, cu amortizare in 2 ani(informatii gasite pe siteul Rockwool Romania).

Oare cum au calculat amortizarea in doi ani? Personal nu am gasit informatii despre un material izolator cu o grosime de 120mm, care sa se amortizeze in 2 ani, si am citit zeci de materiale.

rockwool dual density vata mineral bazaltica

Termoizolatia cu vata bazaltica functioneaza atat pe timpul anotimpului rece cat si pe timpul verii, comparativ cu panourile de polistiren expandat care au o rezistenta termica mai scazuta in anotimpul rece(asa declara producatorul, cei de la YTONG se pare ca nu sunt de acord cu o astfel de declaratie)

Am facut o cercetare extinsa pentru a gasi cat mai multe materiale de termoizolare, am cautat produse si pe piata internationala(unele fiind foarte tentante pentru import, cel putin pentru casa proprie), dar oare cat de mare este interesul romanilor pentru urmatoarele materiale de izolare:

 • Polistiren Expandat
 • Polistiren expandat si grafitat
 • Vata bazaltica
 • Spuma poliuretanica
 • Polistiren extrudat

Nivelul de interes pentru cateva materiale termoizolante

Sunt uimit!, vata minerala bazaltica este mai cautata comparativ cu polistirenul expandat..., am introdus si alte materiale in unealta de analiza a interesului, precum multiporul, izolatia cu celuloza sau placile poliizocianurat, dar interesul pentru aceste materiale este foarte mic in comparatie cu polistirenul extrudat sau vata bazaltica.

Pentru izolatia termica exterioara, se pot utiliza si placile minerale izolatoare Multipor de la YTONG, cu o durata de viata de 50 de ani si o conductivitate termica de 0,045, la o grosime de 125mm valoare rezistentei termice este 2,78, cat al unui perete exterior. Au sistem de prindere facil, care protejeaza structura zidariei.

multipor termoizolare

Tencuile "termoizolante"

Am observat in ultima perioada o creste a promovarii tencuielilor "termoizolatoare" (online si la targuri din domeniul constructiilor sau imobiliare), probabil te intrebi de ce am pus intre ghilimele termoizolatoare, ei bine pentru ca nu pot fi considerate termoizolatoare.

​Nu mentionez aici numele lor, dar am scris despre o astfel de tencuiala in articolul extins pe care-l poti descarca.

​Te invit sa facem impreuna un calcul, sa aflam care este rezistenta termica a unui perete tencuit cu o astfel de mortar "termoizolator".

Sa presupunem ca avem o casa construit din perete de caramida plina cu o grosime de 25cm, coeficientul termic (valoare lambda) este de 0.8, rezistenta termica teoretica ar fi 0,47.

Un perete cu rezistenta termica de 0,47 ofera o izolare termica de nivel foarte slab.

Ne-am decis sa tencuim peretii casei cu un mortar "termoizolant", care are coeficientul termic de 0,056 si vom aplica un strat de 2 cm.

Valoare rezistentei termice a stratului de 2 cm este de ​0,35.

Adunam cele doua valori ale rezistentelor termice 0,47+0.35​ si obtinem valoarea rezistentei termice teoretice de 0,82, valoare care se incadreaza la nivelul de izolare slab.

Stratul de mortar fiind subtire nu va creste rezistenta termica a peretelui astfel incat sa obtinem o izolare termica cel putin de nivel mediu, fara sa avem pretentia "exagerata" de a obtine o izolare de nivel bun...

Un strat de mortar gros de 2 cm este echivalentul aproximativ al 1,5 cm de vata minerala bazaltica. 

Pretul unui mp de tencuila "termoizolanta" este de ~25euro, la acest pret ne-am putea izola casa cu un strat de vata minerala bazaltica cu o grosime intre 14 si 16cm.

Un start de 14 cm de vata bazaltica are rezistenta termica teoretica 3,27, de 10 ori mai mare decat a tencuielii "termoizolante", astfel obtinem un nivel bun de izolare termica.

Vata minerala nu este singurul material pe care l-am putea utiliza, l-am utilizat ca si exemplu.

​Un carcotas ar putea sa argumenteze ca tencuiala ne protejeaza de igrasie, ei bine permite-mi sa am retineri in aceasta privinta, fara o ventilatie buna igrasia va apare pe la colturi, in spatele mobilei sau in spatele aragazului (daca este situat langa peretele exterior).

Fara o ventilatie corespunzatoare umiditatea va duce la aparitia mucegaiului pe peretii mai reci, in orice tip de casa, fara izolatie sau casa pasiva, ventilatia este esentiala.

Totusi acest tip de tencuiala este una mai buna comparativ cu o tencuiala obisnuita.​

Depinde daca doresti o tencuiala mai buna sau o izolare mai buna...​

Mentiuni materiale de termoizolare

Placi termoizolatoare din stuff cu o Conductivitate termică =0.056W /mK

panou din stuf

Stuful este un material natural foarte bun izolator termic, problema lui este ca e inflamabil(clasa E), eu nu l-as utiliza pentru termoizolare.

Stuful nu este singurul material termoizolator organic, exista o multime de alte materiale cu un coeficient termic si proprietati de izolare mai bune.

Iar daca ai de izolat mansarda poate ar trebui sa iei in considerare izolarea cu o folie reflectiva cu straturi multiple de aluminiu care reduce pierderile de caldura datorate radiatiei (prin care se pierde cea mai mare parte de caldura).

Un material de izolare al viitorului(in utilizarea pentru termoizolarea casei), care acum este utilizat pe scara mai larga la izolarea frigiderelor/congelatoarelor, sunt placile termoizolante cu vacum.

Placile de termoizolare cu vacum Optim-R de la Kingspan, au un coeficient de conductivitate termica de doar 0.007, cu o grosime cuprinsa intre 20 si 60mm, sunt solutia ideala pentru locatia care nu permite utilizarea altor materiale de termoizolare.

panouri Optim cu vacuum

Cu siguranta, vor fi o solutie de izolare de luat in considerare, odata cu producerea in masa si de mai multi producatori.

Intrebari cu raspuns de la cititori <<Click deschidere sectiune>>

Concluzie

Avem la dispozitie o multime de materiale de constructie termoizolatoare si solutii de izolare a peretilor exteriori dintre care sa alegem; desi sunt multe tipuri de materiale, am reusit sa le gasim, pe cele care un coeficient de conductivitate termica bun si care isi indeplinesc functia indiferent de anotimp.

Ce materiale de constructie termoizolante sau solutii de izolare termica, dupa construirea casei vei folosi?

Ti-a placut articolul? Daca date rog ofera-l in retelele tale favorite(Facebook/Google+), multumesc!

About the Author

Am fost norocos sa am o inclinatie spre lucrurile tehnice, astfel s-a format o stransa legatura in special cu domeniul izolatiilor termice si in general al constructiilor de case pasive. Dupa dedicarea a catorva luni spre ani (acum) studiului sistemelor care formeaza o casa a urmat acreditarea de catre Institutul de Case Pasive din Germania. Astfel mi-am rotunjit expertiza in domeniul executiei riguroase a constructiilor caselor pasive. Misiunea mea este de a educa si ajuta cat mai multi proprietari sa-si transforme casa in caminul mult dorit.

 • Cosmin says:

  Buna ziua , casa este din caramida brikston bks 25 izolata la exterior cu polistiren de 10 cm, as vrea sa izolez si interior doar pereti spre exterior cu multipor de la ytong de 5 cn, ce parere aveti ? Multumesc frumos !

  • Bogdan Livinti says:

   Buna ziua,

   Casa fiind izolata la exterior cu polistiren e nevoie sa ventilati incaperile ca prioritate intre ventilatie si izolatie interioara, Multipor nu este poate cel mai potrivit material dar il puteti utiliza.

 • Marius says:

  Buna dan locuiesc in irlanda si as dori sa imi izolez casa pe exterior, clima este mai umeda aici ce fel de izolatie mi- ai recomanda?

  • Bogdan Livinti says:

   Salut, nu pot sa fac recomandari fara sa cunosc detaliile de constructie ale casei(probabil e stick framing sau poate nu), daca este izolata vreo parte a casei, ai un plan al casei sau poze?

 • Sebastian says:

  Salut.
  Sper ca se mai primesc răspunsuri la acest articol. Am văzut comentarii făcute cu doar câteva luni in urma și am speranțe mari
  Eu locuiesc in Belgia și am câteva mici curiozități pentru ca vad ca sunteți acreditat in case pasive iar eu sunt una din persoanele căreia ii place sa împrumute anumite tehnologii de la casele pasive și sa le aplice la casele mai vechi…..
  In primul rând aici umezeala este destul de ridicată mai tot timpul, in rest cu frigul sau caldura nu ar fi chiar tragic pentru ca iernile nu sunt așa grele și friguroase ca la noi și nici verile nu sunt foarte caniculare. Iarna de-obicei temperatura nu scade mai jos de -10 grade decât foarte rar , iar vara termperaturile sunt undeva la 30 de grade dar sunt momente cad se duce la 35 (dar nu foarte des)

  1) In general casele sunt construite din cărămida aici și ținând cont de temperaturi in funcție de sezon, dacă folosesc vata bazaltică , cam la ce grosime ma pot opri ?! Nu cred ca e nevoie neaparat de 30 cm , nu ? Adică, nutreau neaparat sa scot o casa pasiva, ci doar o casa mai economică….
  Ce tipuri de izolație recomandați? Ce izolație ar fi mai indicată pentru un randament bun dar care sa nu necesite o grosime prea mare?

  2) Ce fel de ferestre ar fi mai recomandate? Câteva detalii tehnice ar fi de ajutor.

  3) Cum fac sa rezolv problema ventilației in cazul in care izolez o casa , in funcție de tipul de izolație ?
  Se poate sa izolez și sa nu fie necesară o instalație de ventilație ?

  4) Ce recomandați sa folosesc pentru a izola podul/mansarda ?

  Mulțumesc pentru sfaturi.

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Sebastian,

   Cunosc vremea din Belgia, intr-adevar nu se regasesc inca extremele de la noi.

   Pentru a-ti putea oferi solutii specifice si detaliate pentru casa ta mi-ar trebui un plan al casei cu detalii sau poze si informatii detaliate, altfel imi dau cu parerea doar la modul general, iar la general iti scriu punctual.

   1) Posibil sa nu fie necesar o termoizolatie de 30cm, din informatiile pe care le detin in Belgia se construieste acum la standard de U=0,25, pe cand o casa pasiva ar fi sub 0,15. Important este sa pui cat de multa izolatie poti pentru a nu mai plati inca o data punerea in opera in cazul in care doresti sa mai adaugi termoizolatie ulterior pentru a te incadra intr-un nou standard de termoizolare, totusi ar trebui sa tinzi spre standardul de casa pasiva, va fi un atu la vanzare(in situatia in care esti nevoit sa vinzi din N motive), iar diferenta de termoizolatie de la 0,25 la 0,15 cred eu ca este mica(ma refer la investitie), de asemenea vei avea casa aliniata la noul standard din 2021, probabil in Belgia se va implementa la timp.
   Iti recomanda orice material ti-l permiti, conteaza modul de punere in opera(pentru a nu avea punti termice) si situatia specifica a casei, cu problemele ei. Stiu de la un inginer care locuieste de vreo 30 de ani in Belgia ca se foloseste multa spuma pe acolo.
   2) Pe acest subiect ar trebui sa scriu un intreg articol, in general e de dorit un coeficient Uf cat mai mic si cu factor de aport solar bun, dar depinde si de pozitia ferestrelor catre punctele cardinale.
   3) Se poate sa izolezi si sa nu instalezi ventilatie, dar vei fi nevoit sa deschizi ferestrele pentru ventilatie, caz in care se pierde energie, situatie opusa celei dorite, de economie de energie.., in concluzie este necesara ventilatia chiar si unitati individuale pe camere ar obtine efectul scontat.
   4) Ce sa-ti recomand fara sa stiu detalii..:(, ai folie de difuzie pusa sub invelitoare? Am nevoie de detalii care depasesc cu mult scopul sectiunii de comentarii, iti pot oferi consultanta pentru a obtine un rezultat bun. Trimite-mi un mesaj pe email/pagina contact.

   Toate cele bune,

   Bogdan

 • Suzeta Dinica says:

  Mai nou se foloseste lana de oaie la izolarea termica, e recomandata pentru izolarea exterioara ?Avantaje si dezavantaje ?Multumesc !

 • Ioan says:

  Sunt in căutarea de informații despre izolarea exterioara. Aici am găsit cel mai complex studiu. Felicitari ! As încerca sa izolez cu spuma poliuretanică si apoi sa aplic o tencuiala decorativa care sa mascheze denivelările! Aveți un studiu amplu despre ea? Avantaj,dezavantaj. Va Multumesc.

  • Bogdan Livinti says:

   Ma bucur ca ati gasit informatii interesante.
   In ce priveste spuma poliuretanica cu celula inchisa are unele avantaje, cel mai important fiind coeficientul de conductivitate mic, dar depinde pe ce material o aplicati, daca se ventileaza casa, cum se rezolva denivelarile de care spuneati….

   Nu cunosc detalii despre casa dvs., dar mai bine luati in consideratie materialele mai clasice, chiar si polistirenul grafitat.

 • Calota says:

  Ati uitat de Aerogel

 • Alexandru Vasile says:

  Excelent articolul!!! Felicitari!
  Eu am ales pana la urma spuma poliuretanica cu celul inchisa datorită randamentului termic foarte bun. Prețul puțin mai mare, dar a meritat din plin.

 • Goguryeo says:

  Salut tovarase
  Am o casa din BCA facuta pe vremea lui rapostaul, si as vrea sa stiu cum as putea sa o izolez cel mai bine d.p.d.v. termic. Nu conteaza suma, mentionez ca vreau incalzire prin pardoseala si inaltimea la camera este de 3.7 m.

  • Bogdan Livinti says:

   Salut,

   Depinde daca doresti sa o izolezi integral, de la fundatie/pardoseli, pereti si mansarda/pod, am nevoie de proiectul casei sau o multime de poze cu detalii pentru a-ti oferi detalii tehnice si modalitatea corecta de punere in opera a izolatiei, altfel nu pot sa-ti ofer decat un sfat general de tipul “izoleaz-o cu ce material iti permiti dar sa fie cat de groasa izolatia”, pentru o solutie personalizata te invit sa-mi scrii pe email la bogdan arond domu punct ro

 • Gabi says:

  Buna ziua,

  As dori sa folosesc multipor pentru izolatia la exterior a casei: caramida robust 30cm+ multipor 12cm.Aprox 150mp de izolat.

  Putine informatii se gasesc despre multipor exceptand site-ul firmei producatoare unde se gasesc multe date care suna f bine.

  As fi interesat daca sunt unele dezavantaje ale utilizarii acestui material pt termoizolatie la exterior. Ca si pret costul similar cu vata bazaltica

  Cu stima,
  Gabi

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Gabi,

   Ok intru in joc, voi fi avocatul diavolului, dezavantajul e ca are difuzie deschisa de la interior la exterior si invers, de la exterior la interior(care nu e de dorit), informatie inclusa si in brosura de pe site, o icoana care reprezinta un perete si doua sageti catre interior si catre exterior, absorbtia de apa de scurta durata dubla comparativ cu vata bazaltica, oricum nu are trebui sa speram la difuzie totala a vaporilor pana la un nivel optim in interiorul casei, mai bine am ventila natural sau artificial.

   In ce priveste pretul o placa de Multipor cu grosimea de 50mm costa ~40lei/mp, aproximativ acelasi pret cu al vatei bazaltice cu grosimea dubla, de 100mm.

   Sper sa te ajute informatiile:)

 • Nae says:

  Nu vad PLUTA ca material de izolare exterioara ?

 • Carmen Clapon says:

  Foarte bun articolul ,felicitări . Va rog sa ma ajutați intr- o problema de izolație interioară a pereților exteriori a unui apartament . Ce material ar fii corect sa folosesc . Sa nu fie dăunător sănătății și sa fie și eficient . Va mulțumesc anticipat .
  Cu stima

  • Bogdan Livinti says:

   Pe scurt ar fi pluta, dar mai sunt alternative, e important cum sunt puse in opera.

 • Calin says:

  Buna ziua si felicitari pentru articol! Ce solutie ati alege pentru termoizolarea unei case pe parter zidita cu caramida porotherm 30 cm. Dar pentru izolarea placii de beton din pod? Sunt in mari dubii…..polistiren/vata bazaltica? Multumesc

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Calin,

   Fiind pe un singur nivel as construi un caroiaj din lemn(in jurul peretilor exteriori) pe care l-as umple cu celuloza/fibre de lemn, iar podul la fel, te invit sa citesti articolul despre izolarea mansardei in care am explicat si analizat cum ar trebui efectuata izolarea termica.

   Succes!

 • >