Vata minerala bazaltica vs alte materiale de izolare
Menu

Vata minerala bazaltica vs alte materiale de izolare termica

By Bogdan Livinti | izolatii termice

vata minerala bazaltica comparatie

Izolatia naturala din piatra "toarsa" se bucura de o crestere in popularitate.

Izolatia de vata minerala este utilizata de pe la 1800, deci nu este un material nou.

Dar piata s-a schimbat cu multi ani in urma spre materiale mai ieftine si mai bine promovate, deasemenea si industria de vata minerala si-a schimbat focusul spre sectorul industrial si alte aplicatii, acolo unde vata minerala a devenit inlocuitorul perfect, de exemplu pentru azbest.

Dar in ultimele zeci de ani, costul energiei, constientizarea publicului cu privire la impactul asupra mediului si sanatatii, cercetarea din domeniul constructiilor au condus la o crestere a interesului pentru utilizarea vatei minerale in sectorul rezidential.

Nu este greu sa observam de ce a recapatat terenul pierdut.

Are valori bune de rezistenta termica, este inerta chimic, aproape nu contine formaldehide, este ignifuga, absoarbe sunetul si energia incorporata este mai mica decat a produselor pe baza de petrol.

Poate fi utilizata in toate locatiile critice:

 • Pereti
 • Podea
 • Tavane
 • Acoperisuri
 • Exterioare
 • Sub placile de ciment

Este permeabila la vapori - are dezavantaje dar  si avantaje si se poate instala destul de usor.

Vata minerala este produsa din roci

Culoarea variaza de la galben - verde - spre maro, vata minerala are textura mata de lana, este mai aspra si densa decat vata de sticla, datorita ingredientului principal:roca.

Este produsa in principal din bazalt topit prin invartire intr-o centrifuga, in care se formeaza fibre scurte multidirectionale.

Desi  este disponibila aproape peste tot, vata minerala concureaza cu polistirenul expandat, polistirenul expandat si grafitat, polistirenul extrudat si varianta grafitata, celuloza, vata de sticla, panourile din spuma rigida din poliuretan si poliizocianurat, vanzarea de panouri din spuma fenolica si materiale naturale fiind aproape inexistenta.

A fost integrata recent in golurile unui tip de caramizi Porotherm, i s-a alipit un strat de aerogel, pentru a creea un material cu o rezistenta termica mult mai buna, numit aerowool, pretul este destul de prohibitiv ~160euro/mp, panourile pot fi importate.

Mai multi cititori ai blogului si-au exprimat dorinta de a include o comparatie dintre cele mai cunoscute materiale de izolare, fiind ca ascult intotdeauna feedback-ul lor am creat un grafic de comparatie:)

Comparatie intre vata minerala si alte tipuri de materiale izolatoare

Desi nu este usor sa fac o comparatie directa, vata minerala se dovedeste a fi un competitor puternic.

vata minerala vs alte tipuri de materiale de izolare

Pentru o imagine cu o rezolutie mai mare click aici, imaginea se deschide intr-un tab nou, click dreapta pe ea si salveaz-o pe calculator, v-a fi cu fundalul negru.

vata mineral bazaltica vs polistiren,celuloza,vata de sticla

Pentru o imagine cu o rezolutie mai  mare >click aici< click dreapta pe imaginea din noua fereastra si salveaz-o pe calculatorul tau, v-a fi cu fundal negru

Preturi vata minerala, polistiren expandat, panouri poliizocianurat, panouri poliuretan, polistiren extrudat

Nume material

Pret/mp

Grosime

Vata minerala bazaltica

46 lei

100mm

Polistiren expandat tip 80

18 lei

100mm

Polistiren expandat tip 100

26 lei

100mm

Polistiren expandat tip 80 grafitat

26 lei

100mm

Polistiren extrudat

47 lei

100mm

Polistiren extrudat grafitat

40 lei

100mm

Placi din spuma de poliizocianurat

63 lei

100mm

Placi din poliuretan

114 lei

100mm

Alte tipuri de comparatie ale vatei minerale

Ingrijorari in privinta sanatatii

Desi vata minerala bazaltica este inerta chimic si aproape nu contine lianti din formaldehide (sunt indepartati inainte de a parasi fabrica), este recomandata utilizarea echipamentului de protectie in timpul instalarii, echipament utilizat si la instalarea altor tipuri de izolatii fibroase.

Unele persoane considera fibrele de vata minerala ca fiind mai intapatoare(provoaca mancarimi) decat fibrele de vata de sticla, dar altii considera ca provoaca mai putine mancarimi, pe brate, picioare, fata, mai ales in zona obrajilor, unele persoane, care au obrazul mai gros, sunt atat de nesimtiti incat nici vata de sticla nu-i atinge...

Potrivit producatorilor fibrele de vata minerala se aseaza din aer destu de repede, datorita greutatii lor relative mai mari, factorul de mancarime depinde de la un individ la altul si se poate datora contactului fizic sau fibrelor din aer.

Vata minerala este clasificata ca fiind necancerigena pentru oameni.

Unele produse, care au adaugat ulei mineral pot creea fum in prezenta focului, dar nu exista acelasi pericol care acompaniaza produsele din spuma rigida.

Mucegaiul

Producatorii de vata minerala par a fi atenti cand folosesc declaratia "nu suporta cresterea mucegaiului" (doar a lichenilor, as adauga...evident glumesc:)

Cu alte cuvinte vata minerala in sine nu este o sursa de hrana pentru cresterea mucegaiului, dar daca temperatura si umiditatea ating un nivel propice pentru cresterea mucegaiului, ar putea apare in crapaturi.

Defapt, o alta intrebuintare a vatei minerale este utilizarea ca si mediu de crestere pentru plante.

Impactul asupra mediului

Considerat a fi un produs verde, pentru continutul ridicat de material care poate fi reciclat, rezistenta la foc, continut de formaldehide mic, rezistenta termica mare, compozitie permeabila la vapori, vata minerala este comparata favorabil cu celelalte tipuri de materiale izolatoare, in ce priveste impactul asupra mediului.

Potrivit unui raport creat de Building Green, potentialul de incalzire globala pe toata durata de viata a vatei minerale este mai mic comparativ cu materialele de izolare din spuma si aproape egal cu al vatei de sticla.

Singurul material care a obtinut un scor mai bun in comparatie mea este celuloza.

Absorbtia de apa

Multumita cantitatii mici de ulei adaugate in timpul procesului de productie si naturii non-poroase a fibrelor, vata minerala este foarte rezistenta la absorbtia de apa.

Fibrele de vata minerala fiind indesate permit scurgerea apei fara sa produca daune.

Animale

Excluzand densitatea, nu exista altceva in vata minerala care sa tina la departare rozatoarele, este cunoscut faptul ca pasarile isi fac cuibul in vata minerala expusa.

Ca si cu celelalte tipuri de izolatie, trebuie protejata pentru a tine animalele afara.

Producatorii si constructorii citeaza atenuarea sunetului si proprietatile ignifuge ca fiind principalele motive pentru utilizarea vatei minerale, dar produsul are o multime de avantaje termice.

Placile de vata minerala fiind mai dense, se recomanda a fi taiate cu un cutit zimtat, precum cel de taiat paine.

Un studiu facut de Institutul Tehnologic Danez a descoperit ca vata minerala instalata sub placi a ramas nealterata de compresie 30-35 de ani, cu siguranta densitatea a avut un rol important.

Indiferent ce material vei utiliza pentru termoizolarea casei, cerceteaza-le amanuntit proprietatile.


About the Author

Am fost norocos sa am o inclinatie spre lucrurile tehnice, astfel s-a format o stransa legatura in special cu domeniul izolatiilor termice si in general al constructiilor de case pasive. Dupa dedicarea a catorva luni spre ani (acum) studiului sistemelor care formeaza o casa a urmat acreditarea de catre Institutul de Case Pasive din Germania. Astfel mi-am rotunjit expertiza in domeniul executiei riguroase a constructiilor caselor pasive. Misiunea mea este de a educa si ajuta cat mai multi proprietari sa-si transforme casa in caminul mult dorit.

 • Mihai says:

  Poliuretanul si polistirenul nu raman inerte in timp. Treptat, gazele stocate in microbule sunt eliminate. Solventii din polistiren pot afecta integritatea membranelor bituminoase. Aceste membrane, asezate pe vata bazaltica imbatranesc mai lent, pentru ca variatia de la cald (soare) la rece (noaptea) e mult mai lenta decat in cazul polistirenului, care mentine membranele la o temperatura mare, sub actiunea razelor solare. In cazul vatei bazaltice, ea se incalzeste la suprafata, arenuând şocul termic.

  • Bogdan Livinti says:

   Interesante informatii, ne puteti oferi informatii mai detaliate (studii stiintifice).

 • >