Sa utilizam caramida Porotherm TermoPlus 36,5 sau nu?
Menu

Caramida Porotherm TermoPlus 36,5 pentru pereti de milioane

By Bogdan Livinti | izolatii termice

cumparam Poroterm TermoPlus sau nu

Asta e intrebarea shakesperiana:)

Tot mai multi consumatori mi-au adus in atentie acest tip nou de caramizi cu insertii de vata minerala bazaltica, majoritatea m-au intrebat in scris ce parere am despre ele, daca sunt bune, daca se merita sa le utilizam.

La intrebarea “Sa utilizam Porotherm TermoPlus sau nu?” doresc sa raspund in aceast mini articol, te invit sa facem impreuna o mini analiza economica fara a intra in prea multe calcule pana la ultima virgula.​

Neavand o caramida Porotherm TermoPlus pentru o masurare milimetrica a dimensiunilor caramizii si golurilor in care s-a inserata vata minerala bazaltica voi utiliza cateva aproximari, chiar daca nu detin caramida as putea face o analiza milimetrica doar cu ajutorul unei imagini, dar asta ar inseamna sa utilizez mai multe programe de analiza a imaginilor(inseamna timp in plus) si sa obtin dimensiuni foarte aproapiate de cele exacte, dar nu acesta este scopul articol, e bine de stiut ca se pot afla dimensiunile chiar si doar daca avem la dispozitie doar o imagine (deasemenea se pot afla si reproduce dimensiunile unei chei, care a fost fotografiata de la cateva zeci de metri, in concluzie > ai grija la cheie:)

Inainte de a incepe analiza, in brosura produsului Porotherm TermoPlus exista o fraza ambigua, care cel putin pe mine ma intriga si as dori sa aflu mai multe detalii, poate cineva de la Wienerberger ne poate spune.

Fraza este:​

“Datorită performanței termice ridicate a acestui produs inovator care conferă o transmitanță termică a zidărie de 0,21W/m 2 K, pentru zidăria realizată cu Porotherm 36,5 TermoPlus nu este necesar un sistem de termoizolatie suplimentar.”

Cuvantul "zidarie" ar fi trebuit articulat in contextul frazei, dar nu vreau sa fiu carcotas si eu mai fac greseli.

Evident partea din fraza care ma intriga este cea in subliniata, stiind ca in cativa ani standardul de constructie al caselor va fi ridicat foarte mult, va trebui sa construim case NZEB(near zero energy buildings), de ce sa ne construim case acum la standardul actual (care in particular ma dispera sa-i aud pe dezvoltatorii imobiliari si agentii imobiliari, aproape toti mi-au spus ca au pus cea mai buna izolatie, polistiren de 10cm…, sau cum mi-a zis mie un intreprinzator imobiliar mai tuciuriu “Casa asta este exact ce aveti nevoie”...No fuckin’ kidding me! De unde stii tu ce am eu nevoie? Inchid paranteza) si vremea ne forteaza putin (cel putin acum in sud si est este cumplit de cald), sa ne construim case mai bine izolate sau sa utilizam mai multa izolatie, vom avea mai mult confort si casa o valoare mai mare.

Daca am dori sa ne construim o casa cu pereti de nivelul unei case pasive sau semi-pasive, caramida TermoPlus necesita un sistem de termoizolatie suplimentar, la coeficientul termic actual de 0,8 pentru a obtine un perete de casa pasiva acesta ar trebui sa aiba o grosime de 62cm (calculat la o transmitanta de U=0,13), iar pentru un perete de semi-casa pasiva am mai adauga un 15cm grosime la caramida de 36,5 cm, aflam astfel ca totusi avem nevoie de o izolatie suplimentara.

                  Analiza pretului caramizilor                     Porotherm TermoPlus 36,5 cm

​Te invit sa calculam impreuna cat costa vata minerala inserata in caramizile Porotherm TermoPlus 36,5 cm, pentru a afla daca dam buzna la depozit sa cumparam pentru noi si toti vecinii:)

1. Primul pas ar trebui sa fie cel in care aflam care este cantitatea (am putea calcula volumul cubic) de vata bazaltica inserata in caramizi.

Observam ca avem 7 randuri cu insertii de vata bazaltica, fiecare rand are doua camere, intre randurile de vata bazaltica exista 6 pereti structurali carora li se adauga inca 2 la margini, deci 8 in total, intre camerele cu vata si la marginea lor se afla alti 7 pereti structurali ori 3 randuri, deci 21 de pereti.​

caramida Porotherm TermoPlus 36,5
Porotherm 35,5 TermoPlus schita

8 Pereti care sunt mai grosi, apreciez ca ar avea ~2cm =16cm pe lungime

21 Pereti intre camerele de vata bazaltica si la marginea lor, cu o grosime aproximativa de 1cm=21cm pe latime

O suprafata de 16cm*21cm=336 cm plus 21 cm=357 cm patrati din suprafata caramizii este compus din lut ars, daca impartim suprafata la 24,8 cm (dimensiunea pe latime a caramizii), obtinem o suprafata de 24,8 cm*14,4 cm, marcam suprafata pe schita.

dimensiuni vata minerala TermoPlus

Scadem din suprafata totala a caramizii suprafata compusa din lut si obtinem o suprafata de 21,1*24.8 cm patrati (sau 20*26 utilizam valori intregi) de vata minerala bazaltica cu o inaltime de 24,9 cm(rotunjim la 25cm).

Acum ca am aflat ce dimensiuni are cubul 20*26*25 cm urmeaza sa calculam ce suprafata are vata minerala bazaltica incorporata in caramida la o grosime de 10cm(am ales o grosime de 10 pentru a usura comparatia de pret ulterioara).

Cubul de vata bazaltica are o inaltime de 25cm, inseamna o suprafata mai groasa de 2,5 ori decat grosimea de comparatie adica 10 cm.

Inmultim lungimea si latime cu 2,5(coeficient de egalizare), 20*2,5 si 26*2,5, astfel obtinem o suprafata 50*65 cm( revenind la articol mi s-a parut ciudat ca doar bucata de vata bazaltica incorporata 50*65*10cm ar fi costat mai mult decat pretul de vanzare al caramizii Porotherm Termoplus 36,5, mea culpa... am calculat gresit dimensiunea bucatii de vata bazaltica, va fi de 50*26 si o grosime de 10 cm).

Pretul vatei incorporate in caramida este de ~5lei la care se adauga pretul lutului ars de ~3lei? obtinem un pret ~8lei de productie fara a lua in calcul alte operatiuni (de ex. de inserare a vatei in caramida, de manuire, de transport, marketing, comisioane la vanzare samd.).​

2. Calculam pretul vatei minerale bazaltice incorporata in caramida Porotherm TermoPlus si comparam pretul cu un panou de vata bazaltica cu o suprafata de 1m patrat care are aceeasi grosime de 10 cm.

Am gasit pe internet la un depozit pretul de vanzare al caramizilor Porotherm TermoPlus de 23 lei bucata, intr-un metru patrat intra 16 bucati, deci pretul pe metru patrat al unui perete din aceste caramizi este de ~23*16=368 lei.

Intre timp am calculat ce procent este reprezentat de vata bazaltica din caramida Porotherm TermoPlus si am obtinut un procent de ~60,5%.​

suprafata reprezentata de vata bazaltica in caramizile TermoPlus

Suntem foarte aproape de a afla pretul vatei bazaltice integrate in caramida TermoPlus, probabil si tu esti la fel de dornic sa afli pretul precum sunt eu, fara alt adagio pretul este de 221 lei pentru o suprafata de 0,65 metri patrati 0,208 mc.

Volumul total de vata bazaltica incorporata in cele 16 caramizi care constituie un perete cu o suprafata de 1 mp este de 0,208 mc, deci un strat cu grosime de 20cm si o suprafata de 1 mp.

Cum ti se pare? Pare a fi un pret prohibitiv la vata bazaltica, dar amandoi stim ca sezonul de prohibitie la vata bazaltica s-a incheiat de mult si pretul pe metru patrat al unui panou cu o grosime de 20 cm este de ~80 lei, aproape de 3 ori mai mic (calculul este facut cu pretul panourilor de vata minerala bazaltica pentru fatade care are o densitate minima de 80kg/mc)

Probabil un vizitator de la Wienerberger va spune ca trebuie sa iau in calcul costul inserarii vatei in caramida, operatiune executata de roboti si care are un anumit timp de executie, timp care nu pare a fi scurt, cel putin asa deduc din clipul de prezentare al procesului de producere.

Chiar daca adaugam la cei 80 lei care reprezinta costul unui metru patrat de panou bazaltic cu o grosime de 20 cm si costul adezivului, diblurilor, curentului electric (15lei/mp) si 50 lei punerea in opera pe mp, obtinem un pret de 145 lei/mp, net inferior).

Dar asa cum am discutat la inceputul articolului avem nevoie de mai multa izolatie pentru a obtine cel putin un perete de casa semi-pasiva, i-am adauga peretelui din caramizi Porotherm TermoPlus un termosistem de vata bazaltica cu o grosime de 10 cm.

Avand in vedere ca oricum vom plati mesterii sa puna in opera termosistemul, nu ar fi mai bine dpdv economic, termic si de confort sa utilizam panouri din vata bazaltica cu o grosime de 20 cm pe un perete din caramida cu goluri?

Eu cred ca da, tu ce zici?

Nu cred ca mai este necesar sa calculez si rezistentele termice ale acestor caramizi pentru a face o comparatie cu adaugarea unui termosistem la un perete din caramizi cu o grosime de 38 cm, caramizi care costa cativa lei bucata.

Pretul lutului ars pe mp din aceste caramizi TermoPlus ar fi de ~147 lei, impartit la 16 bucati, o caramida TermoPlus 36,5 cm costa ~9lei, iar una Brikston BKS 38 cm costa 5,56 lei, aproape jumatate..

Cunosti sloganul publicitar "Dincolo era mai ieftin"? Daca trecem granita in Ungaria putem sa cumparam caramizi Porotherm 44 T Profi cu vata minerala bazaltica incorporata la pret de ~18lei/buc sau ~290lei/mp, caramizi care sunt cu 7,5cm mai mari si contin mai multa vata incorporata, deci au o rezistenta termica mai buna, transmitanta calculata fiind de   0,17 W/m²K, aproape la nivel de perete de casa pasiva.

Exista o situatie in care caramizile Porotherm TermoPlus ar putea fi utilizate, in situatia in care doresti sa construiesti o casa din caramida cu goluri dar dispui de o suprafata mica de teren si orice centimentru castigat e binevenit si chiar si in acest caz ar fi alternative.

Concluzie

Din analiza pe care am facut-o impreuna putem sa deducem ca exista alternative mai economice de construire si ca deocamdata nu se merita utilizarea caramizilor Porotherm TermoPlus 36,5 cm.

Ai descoperit greseli in analiza? Te invit sa scrii in sectiunea de comentarii si modific acolo unde este cazul.

Daca consideri ca articolul merita sa-l oferi in reteaua ta preferata, te rog sa-l oferi, vei ajuta acest proiect sa se dezvolte. Multumesc!​

About the Author

Am fost norocos sa am o inclinatie spre lucrurile tehnice, astfel s-a format o stransa legatura in special cu domeniul izolatiilor termice si in general al constructiilor de case pasive. Dupa dedicarea a catorva luni spre ani (acum) studiului sistemelor care formeaza o casa a urmat acreditarea de catre Institutul de Case Pasive din Germania. Astfel mi-am rotunjit expertiza in domeniul executiei riguroase a constructiilor caselor pasive. Misiunea mea este de a educa si ajuta cat mai multi proprietari sa-si transforme casa in caminul mult dorit.

 • Costel says:

  Recent am observat-o intr-un magazin. Mi s-a zis ca nu e inca de vanzare, poti doar sa te holbezi la ea. Doamna de la facturare (in zona careia era expusa caramida) mi-a zis ca ar costa 15 lei. Nu vreau sa induc in eroare pe nimeni, posibil sa nu fie asa.

  Oricum, mi s-a parut scumpa. STH-ul de 38 e undeva la 6-6.5 lei. Cu diferenta cred ca izolezi caramida mai bine. Singurul avantaj ar fi grosimea mai redusa de 36.5 cm. Dar si asa nu sunt convins de produs, am impresia ca caldura trece rapid la interior si invers prin zidarie deci ar fi nevoie de izolatie in fata ei.

 • vlad christian says:

  cum spuneam in articolul despre perlit, daca iei o caramida de baza la 3-6 lei si ii adaugi perlit de 2,75 lei, iesi oricum in medie 3 ori mai ieftin decit pretul asta de 23 lei.
  Sau chiar si la o caramida buna de 38 de la acelasi Porotherm, de 5 lei rezulta 80 lei/ mp. Zic rotund 100 … pun niste poliuretan de 103 lei/mp la 105 mm cu fetze OSB+rigips, doar dai cu lavabila, da umilinta la vata bazaltica (18 cm panou de-asta te duce el singur la 0.15 W/mpK !!!) si nici nu tushesti doua luni dupa receptia casei fire de vata (!) si ajung la 215 care oricum e urias de departe de pretul pe mp al acestei caramizi.
  Intr-adevar, poaaaaaate ca daca o folosesti in conditii stricte de inghesuiala sa merite … dar altfel, nu ar trebui sa scrie pe ea un D&G, un armani ceva ?
  Referinta dar nu reclama, asta am gasit la repezeala: https://www.scribd.com/doc/306597636/OFERTA-Glupan-TP-Standard-01-03-2013

 • vlad christian says:

  mda, asta e pretul in Germania, si la concurenta, la umplute cu perlit, cu poliizo … 5500-5800 euro pe 1000 bucati, la 36.5 cm. Poroton T7, unipor W07 coriso. Comparabil cu porotherm cu bazaltica, ba chiar mai scump. http://www.schlagmann.de/images/content/pdfs/2015-PreislisteZiegel.pdf si http://www.leipfinger-bader.de/wp-content/uploads/2015/12/LFB_PL1510_LB_2016_WEB.pdf

  • Bogdan Livinti says:

   E mai scump, dar in Germania, consumatorii nu au aflat ca pot fi umplute cu perlit(cred ca voi traduce cateva articole in germanaL:)

 • Aurel MICLEA says:

  La alegerea Dvs. sunt cateva probleme pe care NU le vedeti deocamdata.
  – La o zidarie clasica cu izolare exterioara, NU puteti opri absorbtia de vapori (umiditate in izolatie, fie ea cu vata bazaltica sau polistiren), ceea ce duce la un grad de utilizare(folosinta) fara reparatii,redus
  – Protectia mecanica a zidurilor la exterior, este redusa (Ex. peretii cladirilor izolate, care au copii in zona si se joaca cu mingea la perete)… plangeri existente de la locatari…

  Sistemul de caramida cu izolatia inclusa este clar cu cel putin o clasa mai bun decat cel clasic.
  La o izolare clasica, grosimea peretelui de vata este de 10cm, iar la caramida noua este de 20cm.
  Sa nu uitam ca in solutia cu izolatie mai mare, necesarul termic este mai mic, deci si investitia in echipamentele care o produc este mai mica….si suma NU este de neglijat

  Singura (potentiala) problema care o vad eu, ar fi o punte termica nedorita in zonele fara vata minerala… Dar asta se poate lamuri doar cu o camera cu termoviziune

 • vlad christian says:

  la vecinii unguri, cu distributie si in Romania dar nu la acest model, avem una aparent identica, in 2 arome: cu vata minerala si cu carbon. Se numesc Leierplan ISO / ISO+ https://www.leier.hu/downloadmanager/download/nohtml/1/id/952
  Iar pretul la dealeri diversi cu magazine linga granita cu Romania e pe la 1150 / 1200 HUF bucata, adica 17 lei. Plus banii de un camion, oricum e mai ieftin decit Porotherm de 23 lei. Ia sa le dam un telefon la cluj sa vedem de ce nu au si produsul asta ?

  • Bogdan Livinti says:

   Excelenta cercetare de piata Vlad, in ce priveste un raspuns la intrebarea ta nu cred ca vom obtine un raspuns, cine stie… poate ne incurajeaza sa cumparam produsele din Ungaria, pe mine nu ma deranjeaza.

 • Problema e mai complicata
  pe de o parte pozitiv:
  – caramida ungureasca e superioara, e la 44 cm si rezulta 0.15 w/m2k !
  – in 1200 HUF e inclus si adeziv pentru fixarea cu rosturi subtiri sau chiar spuma !
  pe de alta parte negativ:
  – 44 cm inseamna un soclu beton de minim 39 cm + consola 5 cm conform legislatiei, deci costuri neica …
  – si aceeasi legislatie aparent NU PERMITE zidaria portanta fara mortar in rosturile verticale pentru ca sintem zona seismica, conform “GPE 102-04”, ghidul de proiectare si executie.
  De aici intrebare: pe bune ca nu se poate folosi sistemul cu mortar adeziv subtire sau spuma pentru ziduri portante ? Pai si atunci porotherm cum fac cu caramida asta ?

  • Bogdan Livinti says:

   O,15 este nivel de casa pasiva, nu ar mai fi necesara o izolare suplimentara.

   Probabil este aceeasi problema precum la BCA, vom construi cu grinzi de beton armat mai mari, este un minus destul de mare, asa cum foarte bine ai sesizat.

 • Adrian says:

  Salut,

  Aceasta caramida va va costa aproximativ 1000 lei /mc – foarte foarte mult .
  In cazul in care nu se doreste placare exterioara, se pot face pereti cu zidarie dubla si izolatie in aceasta zidarie ( nu sunt necesare costuri suplimentare pe adezivi, dibluri etc. ).
  Va recomand zidarie in cadru de beton pentru a folosi orice material de umplutura ( BCA ,caramida de grosime mica )astfel sa se achizitioneze o vata mai groasa .

  • Bogdan Livinti says:

   Salut,

   Problema este ca nu se construieste pe meleagurile noastre cu zidarie dubla, desi este o varianta buna.

   • Gica says:

    In Danemarca se construieste asa, doua randuri de caramida plina cu vata bazaltica intre, fara placare interioara/exterioara (in multe cazuri). E perfect, fereastra vine chiar in dreptul izolatiei, pe mijloc

    • Bogdan Livinti says:

     Danemarca nu este singura tara in care se construieste cu perete dublu si in UK se construieste foarte mult cu acest sistem, peretii dubli par a-si avea originea in Rusia.

 • D.C. says:

  Eu am izolat separat cu vata bazaltica de 10. Sunt costuri f mari și așa. Adezivul este mai scump pt vata și ideea ca pui dibluri și găuresti constructia,nu mă mai încântă. Viitoarea casă o sa o fac cu caramida cu vata inclusă. Sper sa mai apuc.

  • Bogdan Livinti says:

   Costurile izolarii cu vata la exterior nu sunt mai mari comparativ cu o constructie din acest tip de caramida, iar in ce priveste gaurile ingrijorarea e subiectiva, probabil indusa de cei care vand.

 • D.C. says:

  În plus se elimina pb cu șoarecii în izolatie.

  • Bogdan Livinti says:

   Cine va spus ca se elimina problema soarecilor in izolatie, cand a devenit o problema, aveti o statistica cu astfel de incidente, nu ca ar ajuta pentru ca depinde si de punerea in opera a termoizolatiei, oricum nu am auzit de nici un astfel de incident, pare a fi o alta frica indusa de cei interesati sa vand produsul.

 • Danut says:

  Salut pe mine m-ar interesa cât costă m2 de cărămidă cu vata sau cu polistiren ??

  • Bogdan Livinti says:

   Salut, pretul este inclus in articol, pentru oferta ar trebui sa te adresezi unui depozit de materiale de constructie din zona ta.

 • Danut says:

  Sau un nr de contact

 • Dan says:

  Perfecta analiza ai facut.Numai stiu cum sa ne pacaleasca .

 • Mihai Drebot says:

  Eu am o nedumerire. Gaurile din caramida sunt deja un izolator termic, sunt pline cu aer. Doar inlocuirea aerul cu vata nu este echivalent cu vata in exterior si aer in caramida, oricum te-ai uita la ea. Prin urmare, ma intreb de ce sa nu fac peretii din BCA, care din ce am gasit are coeficientul de conductivitate termica pe la jumatate fata de caramida cu goluri, si izolatia exterioara cu ceva gen Multipor(BCA cu densitate foarte mica si coeficient de conductivitate similar cu vata), care se monteaza mai usor, este rigid, nu raman gauri daca dau copiii cu mingea la perete, nu ia foc ca polistirenul. Inca nu am reusit sa gasesc alternative la Multipor, sau un pret pe metru patrat, ca sa pot compara costurile, dar ca rezultat final mi se pare mai ok(e vorba de structura de rezistenta cu stalpi si grinzi de beton armat, deci peretele poate fi facut din orice).

 • Marius says:

  Buna ziua,
  Vreau sa construiesc o casa-pensiune (p+1+m) 135mp/nivel,am nevoie se sfatul dvs . Folosesc caramida de 24cm grosime si izolatie vata de 10cm . Este ok pentru iarna-vara ( folosesc pt racire-incalzire doar AC) pt a avea consum redus de energie ? Ca pot modifica pt a fi cat mai econom cu factura la curent dupa ?

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Marius,

   Inainte de a discuta despre izolatie, ai experienta in management de turism sau ai primit consultanta in domeniu? Te intreb pentru ca problema economiei de energie va fi una mult prea mica comparativ cu lipsa clientilor, ai un studiu al potentialului turistic al zonei, o cercetare despre ce vor turistii(nu toti, dar un segment care ai vrea sa-ti fie clienti, cum ajungi la ei, ce necesitati au samd), aspecte capitale care iti vor indica si ce fel de pensiune sa construiesti si cum te vei diferentia de celelalte pensiuni, presupunand ca iti doresti o rata de ocupare a camerelor cat mai mare.

   Revenind la izolatie, sunt mult mai multe aspecte care trebuie proiectate de la bun inceput, precum: puntile termice, etanseitatea, ventilatia si incalzirea, tu ai putea fi un caz fericit, pentru ca inca nu ai inceput sa construiesti si nu esti nevoit sa faci modificari, de aceea e importanta o proiectare buna, care sa includa o termoizolatie holistica, nu doar la nivelul peretilor exteriori(AC-urilor nu vor rezolva toate problemele de incalzire-racire cand vei avea clienti(eu fiind un exemplu care au probleme cu sinusurile).

   In privinta izolarii peretilor exteriori, iti recomand o izolatie mai groasa, sa nu fii nevoit la un moment dat sa mai adaugi izolatie si sa platesti inca o data mana de lucru.

   Daca doresti sa intram in detalii tehnice scrie-mi in privat.

   Succes!

 • Daniel says:

  Salut.ce parere ai de caramizile sistermo s40 de la siceram.se merita?

  • Bogdan Livinti says:

   Salut,

   Cred ca intruneste standardul romanesc in privinta rezistentei termice minime a peretilor dar ar trebui cu totii sa tintim spre o casa mai confortabila cu mai putine cheltuieli caz in care este necesara o izolatie mai groasa, sugestia mea este sa pui o izolatie mai groasa, cei 8cm de EPS ai caramizii sunt prea putini.

   • Alex says:

    Eu m-am apucat de zidaria casei la Tunari si am ales Sistermo. Nu este asa cum spui cu standardul minim.
    1. Este caramida portanta ceea ce m-a interesat mult
    2. Rezistenta termica este de 3,342 mpK/W comparativ cu minimul de 1,8 de care vorbesti (un termosistem de 10 cm de vata bazaltica are pe la 2,7 – 2,8 mpK/W ) si transmitanta termica U este de 0,287 W/mpK. De exemplu la un perete de caramida de 29 cm + termosistem cu polistiren de 10 cm, aceasta transmitanta este de 0,265 W/mpK deci este mai ok cu acest sistem tip sandwich caramida 24 cm +polistiren EPS80 8 cm+caramida 8 cm. Am comparat si cu caramida de 44 cm de la Cemacon, initial ma gandeam sa o folosesc, dar mi-a iesit U = 0,570 W/mpK, aproape dublu.
    3. comparativ cu sistemul clasic, zidarie + termosistem polistiren ies mai bine ca buget, numai daca socotesc timpul de manopera si tot sunt pe plus. Practic, am facut zidaria si a iesit casa deja izolata.
    4. o alta chestie ce m-a interesat si mi-a placut este ca are Clasa A1 la foc, polistirenul fiind incastrat intre caramizi, nu va putea arde.
    5. si de pret nu mai vorbesc…m-am uitat la Termoplus pe Bucuresti este aprox. 30 lei/buc … iar caramida Sistermo este pe la 11 – 12 lei/buc. La o treime din bani si am rezultate comparabile.

    • Bogdan Livinti says:

     Alex, ma bucur pentru alegerea ta, daca tu esti convis ca ai facut o alegere buna e perfect, dar te contrazici in comentariu, ai scris ca te-ai apucat de zidarie si ai ales Sistermo, dar la ultimul punct scrii ca pretul “este pe la 11-12 lei/buc”…, odata ce ai inceput zidaria stii exact cat costa, deci te-ai apucat..nu te-ai apucat..nu stiu de sa cred..sau poate doar incerci sa ne convingi cat de bune sunt caramizile Sistermo(daca acesta e motivul nu e nici o problema sa ne scrii de ce il consideri tu/producatorul un sistem de constructie mai bun).

     • Alex says:

      Casa este in lucru, m-a dat un pic peste cap vremea, dar mergem inainte. Nu pot pune poze in comentariu… Daca te referi la pret, caramida asta atata era si in toamna anului trecut pentru ca planurile initiale erau sa incep in Octombrie nu sa ma prinda Martie cu sapatura, dar, deh !, plimbam hartoage sa ne facem de lucru. Daca am dat prea multe detalii, defect de inginer…asa este cand ai un anumit buget…le gandesti si razgandesti sa iasa cat mai bine.

     • Bogdan Livinti says:

      Daca vrei sa incluzi fotografii le poti incarca in google photos si la share ai obtiunea de obtinere a unui link catre poza pe care-l incluzi in comentariu sau se pot face si capturi de ecran cu un serviciu de tipul https://snag.gy/. Te invit sa scrii despre constructia casei si iti postez materialul, sa nu aud vorbe la proces ca nu am fost impartial:)

    • Sorin says:

     Salut. Vreau să vorbim în privat dacă se poate 0728899853

 • Claudiu Angelo says:

  Salut, un articol foarte bun. Rugamintea mea ar fi daca ai putea scrie un articol despre casa pasiva, ca e un termen la moda, cu exemple de construit si aspecte pozitive/negative relativ la tipul de caramida ce se poate folosi poroterm/ytong/ Multumesc

 • Silviu says:

  Salutare! Dupa umila mea parere de om neavizat, mi se pare mai mult de reclama faptul ca peretii nu se vor mai izola la exterior. Daca e sa o luam logic, insasi caramida face punte termica cu exteriorul prin corpul ei si in plus daca e sa o zidim cu adeziv, acesta iarasi va crea o punte. In practica inseamna ca neizoland exterior, vom avea condens pe tot peretele si pierderi de caldura. Cred ca singurul ajutor real este ca vom pierde mai putina caldura decat la caramida cu goluri de aer, insa nu se elimina complet necesitatea de a izola peretele la exterior. Si asa ajungem la concluzia descrisa de tine, beneficiul adus vine la un pret prea mare. Am dreptate sau imi scapa ceva din vedere?

  • Bogdan Livinti says:

   Salut Silviu,

   Nu-ti scapa mai nimic:) Ma bucur ca ai venit pe aici si ti-ai facut cunoscuta parerea.

 • Cegeni Nicolae says:

  As avea o mare rugăminte . As dori sa aflu ce coeficient de izolare voi avea la casă avind în vedere că o construiesc Di cărămida Poroterm STH 30 și plăcea cu vata bazaltică de 200 mm. Și ca tîmplărie voi folosi ceva cu 7 camere și tripan , la acoperiș țiglă ceramica Creaton . Mulțumesc anticipat .. Am nevoie pentru un calcul de putere la centrală electrică (nu este gaz) încălzire prin pardoseală .

  • Bogdan Livinti says:

   Pentru un calcul detaliat ar trebui sa cunoastem toti parametrii materialelor, proiectul casei..podul/mansarda este izolata, fundatia este izolata,exista punti termice sau nu, este etansa? La pereti aveti un ~U=0,14wm2/k

   • Bogdan says:

    Buna ziua. Cum vi se par costurile la caramida goala vs caramida umpluta in 2021? Merita cea umpluta?

    • Bogdan Livinti says:

     Bună ziua, nu merită, personal nu mi-aș bate capul cu acest tip de cărămidă plină.

 • Adrian says:

  Nu vad absolut niciun motiv pentru a construi cu caramida (tip) porotherm pentru ca: izloatia termica este deficitara fata de BCA (la BCA se lauda cu 0.11W/mK); se lucreaza mai greu cu ea; este mai scumpa – asta de fata este cu mult mai scumpa; casa este un “difuzor” pentru orice zgomot; pentru a prinde ceva in perete trebuie ancore chimice si/sau alte chestii!

 • Bogdan says:

  Buna ziua. Cum vi se par costurile la caramida goala vs caramida umpluta in 2021? Merita cea umpluta?
  A facut cineva casa si poate lasa o părere?

 • Bogdan says:

  Buna ziua. Cum vi se par costurile la caramida goala vs caramida umpluta in 2021? Merita cea umpluta?
  Imi poate oferi cineva cateva pareri, daca este mulțumit?

 • >