Amenajarea optima a spatiului interior al casei tale.
Menu

Amenajarea optima a spatiului interior al casei tale

By Bogdan Livinti | Imobiliare

amenajare interioara apartament

Avand in vedere faptul ca amenajarile de interior sunt un subiect mereu actual,   ne-am gandit sa facem o prezentare generala succinta, dar obiectiva pentru cei interesati.

Odata cu articolul lansam si un serviciu de consultanta online ce are ca subiect amenajarile interioare pentru spatiile de mici dimensiuni si nu numai.

Speram sa fie de ajutor celor interesati care doresc sa isi amenajeze casele, fie ca sunt constructii pe pamint, apartamente de bloc sau, chiar o singura camera / spatiu a unui apartament (baie, bucatarie etc.).

Definitie orientativa amenajari interioare:

Amenajarile interioare (sau design interior) se refera la toate lucrarile umede sau uscate care sunt localizate in interiorul unei constructii. Lucrarile respective sunt, dupa cum urmeaza:

 • lucrari ascunse (tencuieli, gleturi, sape, izolatii etc.),
 • lucrari vizibile (vopsitorii, tapete, parchet, timplarii etc.),
 • mobilier fix si mobil,
 • instalatii (electrice, sanitare, termice, ventilatie-conditionare, curenti slabi/tari).
living room cu linii curbe

Interactiunea dintre om si si locuinta

Avind in vedere faptul ca omul interactioneaza cel mai des cu interiorul rezulta faptul ca amenajarea de interior este esentiala din perspectiva vietii cotidiene. Din acest motiv interiorul are o pondere mai importanta in raport cu restul casei. Acest lucru nu inseamna sub nici o forma ca exteriorul casei trebuie neglijat in detrimentul interiorului.

Din cauza utilizarii intensive zilnice si a naturii materialelor utilizate, interiorul casei este predispus uzurii premature comparativ cu alte zone ale cladirii (fatade, acoperisuri etc.). Acest lucru presupune renovari mai dese comparativ cu alte parti ale unei cladiri.

Calitatea si durabilitatea materialelor au impreuna un aport esential la frecventa realizarii renovarilor interioare. Daca in cazul durabilitatii materialelor este aparent simplu de decis ce sa alegem, in cazul calitatii materialelor este necesara o analiza mai ampla care implica factorul rentabilitate.

Principala problema in toate cazurile este alegerea materialului optim care sa fie suficient de accesibil dar si durabil in raport cu spatiul unde va fi amplasat. O a treia componenta (indirecta) rezida in costurile de intretinere in timp ale spatiului datorate intr-un anumit procent si materialului utilizat.

Nevoia de spatiu. Cum putem crea mai mult spatiu.

Cit de importanta este organizarea interioara si mobilarea corecta a spatiilor.

Oamenii au nevoie pentru a vietui de un spatiu personal. La rindul ei, fiecare activitate (sau functie) are nevoie de un spatiu in care sa se desfasoare. Spunem ca un spatiu este functional atunci cand oamenii care isi desfasoara activitatea in acel spatiu nu impiedica probleme in realizarea sarcinilor (sau functiilor) iar rezultatul final se obtine intr-un timp optim.

Spatiile sunt de doua feluri: inchise (marginite) si deschise (openspace ). Spatiile inchise pot fi realizate cu marginiri opace (pereti din caramida) sau marginiri transparente (pereti din sticla).

Din punct de vedere al organizarii spatiilor un spatiu inchis este mult mai usor de gestionat decit un spatiu deschis.

Sa luam ca exemplu o bucatarie care, in cazul in care este inchisa este mai permisiva din punct de vedere al ordinii interioare (oala lasata pe aragaz). In cazul in care bucataria este deschisa va trebui sa fie in permanenta ordonata.

Cum putem creea mai mult spatiu?

In decursul timpului am fost abordat de diversi clienti care doreau sa obtina mai mult spatiu dintr-un apartament. Situatia este destul de des intalnita cand familia se mareste cu un membru sau odata cu cresterea varstei copilului.

In acest fel apare o nevoie acuta de spatiu pentru a putea desfasura activitatile cotidiene iar aceasta nu poate fi rezolvata decit printr-o reorganizare interioara profunda sau prin achizitionarea unei locuinte mai mari.

De cele mai multe ori beneficiarii au incercat diverse solutii fara insa sa apeleze la un specialist cu studii in domeniu (arhitect). De fiecare data rezultatul a fost acelasi: solutii nefunctionale, estetica discutabila si costuri mari de realizare.

Avand in vedere situatia descrisa se pune o singura intrebare (retorica): cum isi poate inchipui cineva care nu are cunostinte in domeniu si nici o legatura cu domeniul constructiilor ca s-ar putea pricepe cel putin egal cu un profesionist care a facut o facultate in domeniu si are in spate o experienta practica vasta?

Exista situatii in care este posibil printr-o organizare riguroasa a functiunilor interioare sa se creeze mai mult spatiu.

In primul rind trebuie avute in vedere cerintele familiei si ulterior, analizand planul locuintei, sa se stabileasca daca se poate face acest lucru.

Trebuie subliniat din capul locului ca un specialist nu este un scamator, in concluzie nu poate sa faca dintr-un apartament cu doua camere un apartament cu opt camere si nici dintr-o camera de 12mp o camera de 60mp. Se pot face insa optimizari ale existentului si crearea unui mediu de viata placut.

Cat de importanta este organizarea interioara si mobilarea corecta a spatiilor

Poate ca la prima vedere nu pare atit de evident ceea ce vom explica in randurile de mai jos. Din punct de vedere functional, organizarea interioara si mobilarea corecta a unui spatiu sunt ingredientele principale pentru a avea o amenajare reusita.

Cel mai simplu si eficient artificiu care se poate face intr-un spatiu este reducerea numarului de pasi pe care trebuie sa-l faca o persoana pentru a realiza ce isi propune. Micsorand numarul de pasi rezulta o utilizare facila a spatiului care se traduce in oboseala mai putina.

Exemplificand, o bucatarie organizata gresit o va obliga pe gospodina sa parcurga aproximativ zece km pentru a face trei feluri de mincare diferite pe saptamina.

Pe linga cele doua notiuni (organizare si mobilare) ar mai fi de notat si alegerea corecta a finisajelor in raport cu locul unde vor fi amplasate.

Finisajele reprezinta interfata intre constructie si om, acest lucru traducindu-se din punct de vedere uman in stimuli (tactili si vizuali).

Acestia sunt interpretati de creier si se transforma in senzatii.        

O suprafata placata cu piatra lucioasa (naturala sau artificiala) va induce senzatia de rece iar o suprafata placata cu lemn va induce o senzatie de cald.

Principii orientative de organizare a spatiilor in functie de tipul spatiilor

a) Amenajare living

Livingul este piesa principala a unei case. Intr-o locuinta de mici dimensiuni (apartament) amenajarea livingului trebuie sa cuprinda minim un loc de discutii si vizionare tv (canapea) si, daca spatiul permite, un loc de luat masa. Pe linga cele mentionate trebuie sa existe si spatii de depozitare ascunse si la vedere.

Culorile folosite la decorarea unui living trebuie sa fie potrivite tuturor membrilor familiei. De asemenea acestea trebuie sa stimuleze imaginatia si relaxarea fara a fi insa obositoare.

Din punct de vedere al orientarii cardinale, livingul ar fi de dorit sa fie plasat spre zona de sud-vest (apus) pentru a beneficia de lumina naturala cit mai mult.

b) Amenajare dormitor

Dormitorul reprezinta spatiul care asigura in principal odihna cotidiana a membrilor familiei care le locuiesc. Amenajarea dormitorului trebuie sa cuprinda patul cu noptierele, un dulap suficient de mare pentru a pastra hainele in conditii optime, o toaleta si o zona de relaxare (fotoliu).

Culorile folosite la decorarea unui dormitor trebuie sa stimuleze somnul si relaxarea.

Din punct de vedere al orientarii cardinale, dormitorul ar fi de dorit sa fie amplasat cu fereastra spre zona de nord-est (rasarit), pentru a beneficia de o cantitate de lumina mai redusa.

c) Amenajare camera copil

Camera copilului reprezinta spatiul care asigura in principal odihna cotidiana a copilului cit si desfasurarea altor activitati conexe (studiu, jucarii etc.). Amenajarea camerei trebuie sa cuprinda patul cu noptiera, un dulap, o zona de studiu cu birou, biblioteca si o zona de joaca.

Culorile folosite la decorarea dormitorul copilului trebuie sa stimuleze somnul, relaxarea dar si creatia/studiul.

Din punct de vedere al orientarii cardinale, dormitorul copilului ar fi de dorit sa fie amplasat cu fereastra spre zona de nord-est (rasarit), pentru a beneficia de lumina mai redusa.

d) Amenajare birou

Biroul reprezinta spatiul care asigura in principal un spatiu de lucru pentru unul sau mai multi membrii ai familiei.

Amenajarea biroului trebuie sa cuprinda minim un birou cu scaun si un fotoliu, iar daca spatiul permite o canapea de doua persoane.

Pentru depozitarea documentelor este de preferat un dulap inchis. In cazul in care este frecventat de oameni din afara este de dorit sa fie amplasat in vecinatatea unui grup sanitar si a intrarii.

Culorile folosite la decorarea biroului trebuie sa stimuleze creatia.

Din punct de vedere al orientarii cardinale, biroul poate fi amplasat in orice parte a casei.

e) Amenajare bucatarie

Bucataria asigura functiunea de preparare si loc de luat masa pentru membrii familiei. Intr-o locuinta de mici dimensiuni (apartament) amenajarea bucatariei trebuie sa cuprinda minim un front de lucru cu frigider, chiuveta cu uscator (pe balt sau in suspendat), blat de preparare, masina de spalat haine si aragaz. Pe linga cele mentionate trebuie sa existe si spatii de depozitare (suspendate) cit si masa cu scaune.

Culorile folosite la decorarea bucatariei trebuie sa stimuleze creatia (culinara) fara a fi insa obositoare.

Din punct de vedere al orientarii cardinale, bucataria poate fi amplasata si in zone cu lumina mai putina.

f) Amenajare baie

Baia asigura igiena pentru membrii familiei. Intr-o locuinta de mici dimensiuni (apartament) amenajarea baii trebuie sa cuprinda un lavoar simplu, un vas de wc si un dus. In cazul in care spatiul permite se poate amplasa un bideu si dusul poate fi inlocuit cu o cada. Pentru depozitare se va utiliza un dulap ascuns.

Nu exista o regula specifica in ceea ce priveste culorile folosite la decorarea baii, insa trebuie ca ansamblul pereti, pardoseala tavan sa fie omogen.

Din punct de vedere al orientarii cardinale, baia poate fi amplasata si in zone cu lumina mai putina.

g) Amenajare dressing

Dressingul asig​ura depozitarea hainelor cotidiene si sezoniere cit si a incaltamintei pentru membrii familiei.

Intr-o locuinta de mici dimensiuni (apartament) amenajarea dressingului trebuie sa cuprinda un dulap inzidit cu oglinzi pe usi (economie de spatiu), o toaleta de machiaj cu scaun si o bancheta.

Nu exista o regula specifica in ceea ce priveste culorile folosite la decorarea dressingului, insa trebuie ca ansamblul pereti, pardoseala tavan sa fie neutru si sa nu polueze culorile.

Din punct de vedere al orientarii cardinale, dressingul poate fi amplasat si in zone cu lumina mai putina sau fara lumina naturala.

Avind in vedere nevoia oamenilor de a avea o casa cu un interior placut va oferim un serviciu de consultanta contra cost prin care sa-i ajutam pe cei interesati cu un proiect de amenajare. Te invitam sa ne contactezi.

Consultanta cuprinde urmatoarele categorii de locuinte:

Cat. 1 Locuinte

 • apartamente cu o camera, doua, trei sau patru camere,
 • camere individuale din locuinte -amenajare living, amenajare sufragerie, amenajare bucatarie, amenajare baie, amenajare dormitor, amenajare camera copil, amenajare birou etc.,

Cat. 2 Cladiri de locuit cu un nivel sau mai multe

 • case parter, case parter si etaj, case parter etaj si mansarda

Cat. 3 Functiuni cu specific comercial, alimentatie publica si servicii -alte functiuni diferite de locuinta -amenajare magazin, amenajare cabinet medical, amenajare restaurant.

About the Author

Am fost norocos sa am o inclinatie spre lucrurile tehnice, astfel s-a format o stransa legatura in special cu domeniul izolatiilor termice si in general al constructiilor de case pasive. Dupa dedicarea a catorva luni spre ani (acum) studiului sistemelor care formeaza o casa a urmat acreditarea de catre Institutul de Case Pasive din Germania. Astfel mi-am rotunjit expertiza in domeniul executiei riguroase a constructiilor caselor pasive. Misiunea mea este de a educa si ajuta cat mai multi proprietari sa-si transforme casa in caminul mult dorit.

 • Marian Popa says:

  Un articol foarte complex si util.Mi-ar placea sa vad mai des astfel de articole online. Felicitari pentru initiativa.

  • Bogdan Livinti says:

   Meh 😐 comentariu fara substanta doar sa adaugi un link nofollow…

   • camelia says:

    Marian Popa si-a exprimat opinia. Nu cred ca “se pun ” doar opiniile cu substanta , oricare ar fi criteriile de includere in aceasta categorie. Daaa, mai aveti inca un comentariu fara substanta 🙂 Revenind la articol , poate fi util. Cred ca n-ati depasit generalitatile, sau poate nu asta era scopul lui, de a duce lucrurile mai in concret.
    Altfel, nu vreau sa va supar, ca as vrea sa va intreb ce stiti despre casa verde plus pe 2019 si respectiv despre programul acela de subventii pentru reabilitarea termica a locuintelor . In 2019, desigur.

    • Bogdan Livinti says:

     Marian Popa nu si-a exprimat nimic(pentru ca nu a citit articolul) vrea sa faca SEO cu niste tehnice care nu mai sunt de actualitate…
     Revenind la articol el reprezinta o prezentare mai generala dar obiectiva, este scris de arhitectul Andrei Nastase(credeam ca am mentionat acest aspect in articol:|).

     Despre programul Casa Verde Plus 2019 am asteptari…:(, despre programul de subventii nu stiu la care va referiti.

 • >